DOLAR 34,2041 0.06%
EURO 37,9692 -0.34%
ALTIN 2.915,350,68
BITCOIN 21856550.46784%
İstanbul
17°

PARÇALI BULUTLU

16:16

İKİNDİYE KALAN SÜRE

Dijital Bağımlılıkla Mücadele: Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Göktaş’tan Önemli Açıklamalar
3 okunma

Dijital Bağımlılıkla Mücadele: Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Göktaş’tan Önemli Açıklamalar

ABONE OL
Ekim 1, 2024 10:56
Dijital Bağımlılıkla Mücadele: Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Göktaş’tan Önemli Açıklamalar
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, dijital ortamların çocukları olumsuz içeriklerden korumanın önemine dikkat çekti. Bakan Göktaş, etkili bir bilinçlendirme ve takip sistemiyle bu içeriklere karşı mücadele ettiklerini vurguladı.

Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesinde düzenlenen “Dijital Bağımlılık ve Aile Çalıştayı”nda konuşan Göktaş, teknolojinin hızla gelişen dünyaya uyum sağlamanın zorluğunu dile getirdi. Teknolojinin hayatı kolaylaştırdığı gibi bir dizi tehlike ve zorluk da beraberinde getirdiğine dikkat çekti.

Kişisel verilerin gizliliği, siber güvenlik tehditleri, dijital zorbalık ve bağımlılık gibi konuları ele alan Göktaş, sosyal medya platformlarının kullanıcı verilerini toplamasının özel hayatı tehdit ettiğini belirtti. Sürekli çevrimiçi kalmanın strese, dikkat dağınıklığına ve üretkenlik kaybına yol açabileceğine dikkat çekti.

Göktaş, yanlış bilgilerin yayılmasının toplumda güvensizlik yaratabileceğini ve dijitalleşmenin aile yapısını ve iletişim biçimlerini dönüştürdüğünü söyledi. Çocukların dijital içeriklere maruz kalmasının zihin dünyaları ve gelecekleri üzerinde doğrudan etkiler yaratabileceğini vurguladı.

Dijital farkındalık ve bilinçli kullanımın bu sorunları aşmanın yolu olduğuna dikkat çeken Göktaş, Bakanlık olarak bu konuda yoğun çaba harcadıklarını ifade etti. Aile Eğitim Programı aracılığıyla dijital okuryazarlığı ve bilinçli medya kullanımını yaygınlaştırmak için 2013 yılından bu yana 4,5 milyon kişiye ücretsiz eğitim sağladıklarını belirtti.

Ailenin Korunması ve Güçlendirilmesi Eylem Planı’nda dijital bağımlılıkla mücadeleye yönelik adımlar atıldığını belirten Göktaş, bu yıl Türkiye’de medya ve dijital ortamların aile üzerindeki etkisini incelemeye yönelik bir araştırma başlattıklarını açıkladı. Bu araştırma, ailelerin dijital ortamlardan nasıl etkilendiği, toplumun algısı, beklentileri ve kullanım eğilimlerini ortaya koymayı hedefliyor.

Bağımlılıkla mücadeleye büyük önem verdiklerini belirten Göktaş, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın başkanlığında yeni bir döneme girildiğini ve Yeşilay ile birlikte madde, alkol, tütün, kumar ve dijital bağımlılıkla mücadele çalışmaları yürüttüklerini söyledi.

Göktaş, dijital oyunların özellikle ergenlerin radikalleşmesinde araç olarak kullanıldığını belirterek, 2022 yılında 136 binden fazla vatandaşa ulaştıklarını ve dijital bağımlılık konusunda farkındalık kazandırmayı hedeflediklerini belirtti. Olumsuz içeriklere karşı etkili bir bilinçlendirme ve takip sistemi yürüttüklerini, sosyal medya çalışma grubu ile çocukların olumsuz etkilenebileceği içerikleri tespit edip koruyucu önlemler aldıklarını ifade etti.

Çocuklar için zararlı içeriklerin bildirilebilmesi için DUY İhbar Platformu’nun mevcut olduğunu hatırlatan Göktaş, Wattpad platformunun çok fazla şikayet aldıkları bir platform olduğunu ve bu platformda 18 yaş altı çocukların zararlı içeriklere maruz kaldığını tespit ettiklerini belirtti. Bakanlık olarak çocukların güvenliği ve psikolojik sağlığı için bu konuda çalışmalara devam edeceklerini vurguladı.

Çalıştayda dijital bağımlılığı üç farklı grupla ele alacaklarını belirten Göktaş, sivil toplum kuruluşları ve akademisyenlerle konuyu detaylı bir şekilde değerlendireceklerini, oyun oynayan çocuklarla dijital dünyada geçirdikleri süreyi ve motivasyonlarını ele alacaklarını, üçüncü grupta ise yetişkinlerin yer alacağını söyledi.

Görüşmeler sonucunda elde edilecek veriler dijital bağımlılığın sonuçlarını değerlendirmek için kullanılacak ve elde edilen sonuçlar ve öneriler kamu kurumlarıyla düzenlenecek bir çalıştayda açıklanacak. Bu sonuçlara bağlı olarak dijital bağımlılıkla mücadele için bir yol haritası çıkarılacak.

Programda, Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi öğretim görevlileri müzik dinletisi sundu. Çalıştay kapsamında, lise öğrencilerinin gözünden dijitalleşmeyle ilgili riskli durumlar dinlendi. Programa, TBMM Dijital Mecralar Komisyon Başkanı Hüseyin Yayman, Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Özden, milletvekilleri ve akademisyenler katıldı.

Teknoloji Güncel ankara Medya

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Güvenliğiniz bizler için önemli. Bu yüzden gizlilik politikası sayfamızı inceleyiniz.