DOLAR 34,1026 0.24%
EURO 38,1457 0.1%
ALTIN 2.874,391,62
BITCOIN 2151428-0.53071%
İstanbul
20°

HAFİF YAĞMUR

13:02

ÖĞLEYE KALAN SÜRE

Dicle Üniversitesi’nde Dudak Damak Yarığı Merkezi Hizmete Girdi
13 okunma

Dicle Üniversitesi’nde Dudak Damak Yarığı Merkezi Hizmete Girdi

ABONE OL
Ağustos 18, 2024 11:45
Dicle Üniversitesi’nde Dudak Damak Yarığı Merkezi Hizmete Girdi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Diyarbakır Dicle Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Hastanesi’nde hizmete giren Dudak Damak Yarığı Yenidoğan Ortodonti Merkezi, doğuştan dudak ve damak yarığı ile doğan çocuklara umut ışığı oluyor.

17 Ocak’ta kapılarını açan merkez, Diyarbakır’ın yanı sıra Şanlıurfa, Şırnak, Adıyaman, Gaziantep, Mardin, Batman, Siirt ve Bingöl gibi çevre illerden gelen 272 çocuk için tedavi hizmeti sunuyor.

Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Belgin Gülsün, AA’ya verdiği demeçte, bölgede dudak damak yarığı vakalarının sayısının fazla olduğunu ve bu çocukların sosyal hayata daha kolay entegre olabilmesi için merkezi açtıklarını belirtti.

Merkezde, bebeklerin doğumundan itibaren 20 yaşına kadar devam eden bir süreç boyunca tedavi uygulanıyor. Tedavinin amacı, hastaların toplumdan izole olmalarını önleyerek normal bir yaşam sürmelerini sağlamak.

“Türkiye’de açılan iki merkezden biriyiz” diyen Gülsün, “Ameliyat öncesi tedavilerle çocukların şekillendirmelerini yapıyoruz. Bu sayede hastalar diğer çocuklardan hiçbir şekilde farklı olmadan konuşma ve çiğneme fonksiyonlarını yerine getirebiliyor.” dedi.

Merkezin bölge için önemli bir merkez olduğunu vurgulayan Gülsün, dudak ve damak yarığı şekillendirme konusunda bir üs görevi üstlendiğini belirtti. Ailelere ise şu mesajı iletti: “Böyle bebekleri olan anneler, babalar varsa kesinlikle ümitsizliğe kapılmasınlar. Çocuklarını doğdukları andan itibaren bize getirsinler. Merkezde, çocukların rahat beslenebilmesi için gerekli plak işlemleri yapılıyor. Çok profesyonel bir ekibimiz var ve çocukları sosyal hayata hazırlamak için elimizden gelenin en iyisini yapıyoruz.”

Merkezin açılmasıyla ailelerin çocuklarını batı illerine götürmek zorunda kalmadığını ve SGK ödemelerinin karşılanmasıyla tedavi maliyetinin de ailelere yansımadığını söyleyen Gülsün, “Hastalarımız daha önce Ankara ve İstanbul gibi illere tedavi için gidiyordu. Şimdi ise burada rahat bir şekilde tedavi olabiliyorlar.” dedi.

Bingöl’den gelen anne Nazlıcan Çağrıbay, bebeğinin doğum sonrası damak dudak yarığı hastası olduğunu öğrendiğinde büyük üzüntü yaşadığını ancak merkezdeki doktorların motivasyonu sayesinde moral bulduğunu ifade etti.

Çağrıbay, “Hiç bilmediğim bir hastalıktı. Çocuğum doğduğunda 21 gün yoğun bakımda kaldı. Araştırmalarım sonucunda bu merkezi buldum ve hemen başvurduk. Bebeğime burada damaklığı yapıldı ve eve döndüğümüzde sanki yeni doğmuş gibiydi. Hocalar çok ilgiliydi. Zorlu bir süreç ama sabır gerektiriyor. Tedavi olanları görünce bize bir umut ışığı oluyor. Önümüzdeki ay çocuğum dudak ameliyatı olacak ve inşallah bu süreci hayırlı bir şekilde atlatırız.” dedi.

Songül Dağ ise bebeğinin dudağındaki yarıktan dolayı büyük endişe yaşadığını dile getirerek, “İlk duyduğumda çok kötü oldum. 13 gün çocuğum yoğun bakımda kaldı. Yoğun bakımdan sonra buraya getirdim. Gerçekten çok zor bir durum. Anne sütünü hiç almadı. Hep mamayla besledim. Böyle bir yerin olması bizim için büyük bir avantaj. Çocuğum şu an iyileşti. Çok memnunum.” dedi.

Kaynak: AA / Sağlık

Dicle Üniversitesi Yenidoğan Çocuk Sağlık Güncel Haberler

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP