İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Tarihi Havagazı Fabrikası’nda düzenlediği Afet Koordinasyon Çalıştayı’nda Prof. Dr. Hasan Sözbilir, deprem, tsunami ve volkanik patlama risklerine dair sunum gerçekleştirdi.
Sözbilir, İzmir’in doğal afet tehlikelerinin kapsamlı olduğunu, sadece deprem ve tsunamiyle sınırlı kalmadığını vurgulayarak, son yıllarda volkanik patlama riskinin de ortaya çıktığını belirtti. İzmir İl Afet Risk Azaltma Planı’na volkanik patlama senaryolarının eklenmesi ve bu durum için acil önlem planlarının oluşturulması gerektiğini ifade etti.
Ege Denizi’ndeki son depremlerin Santorini Adası yakınlarında meydana geldiğine dikkat çeken Sözbilir, bu bölgedeki volkanik aktivitenin geçmişte büyük patlamalara, ardından deprem ve tsunamilere yol açtığını hatırlattı. Afrika levhasının Anadolu levhasının altına dalmasının neden olduğu bu jeolojik sürecin binlerce yıl boyunca deprem, volkanik patlama ve tsunami riskini beraberinde getireceğini açıkladı.
MÖ 1600’deki Santorini patlamasının 6 büyüklüğünde bir deprem ürettiği tahminini paylaşan Sözbilir, yeni bir patlamanın atmosfere yayacağı kül ve gazın hava kirliliği, tarım alanlarına zarar ve ciddi çevresel sorunlara neden olabileceğini dile getirdi.
Ege Bölgesi’nde oluşabilecek bir tsunaminin yaklaşık yarım saat içinde kıyılara ulaşacağını belirten Sözbilir, deprem ve tsunaminin ardışık olaylar olduğunu, bu yarım saatlik sürede hazırlıklı olunması gerektiğini vurguladı. Kıyıdan uzaklaşarak yüksek yerlere çıkmanın hayati önem taşıdığını belirtti.
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, kentin doğal afetlere karşı direncini artırmanın gerekliliğini dile getirdi. İzmir’in henüz bir deprem master planına sahip olmadığını, ancak bu konudaki çalışmaların sürdüğünü belirterek, 2020 İzmir ve 2023 Kahramanmaraş depremlerinin önemli dersler verdiğini, bu derslerin hızlıca hayata geçirilmesi gerektiğini vurguladı.
Çalıştayda, deprem hazırlık planlarına odaklanılarak altyapı, lojistik, koordinasyon, iletişim, teknolojik araçlar, veri kullanımı, insani yardım, acil müdahale, eğitim, gönüllü yönetimi ve dezavantajlı bireylerin desteklenmesi konuları ele alınacak ve yeni senaryolar geliştirilecek.
Kaynak: AA / Hüseyin Bağış – Güncel Dokuz Eylül Üniversitesi Hasan Sözbilir Doğal Afetler Ege Denizi Sağlık Deprem Güncel Çevre izmir Yaşam Ege”
GENEL
3 saat önceGENEL
3 saat önceGENEL
3 saat önceGENEL
3 saat önceGENEL
4 saat önceGENEL
4 saat önceGÜNDEM
5 saat önceGüvenliğiniz bizler için önemli. Bu yüzden gizlilik politikası sayfamızı inceleyiniz.