DOLAR 34,1237 0%
EURO 38,1501 -0.07%
ALTIN 2.866,07-0,28
BITCOIN 2152432-0.00921%
İstanbul
23°

AÇIK

05:21

SABAHA KALAN SÜRE

Denizli’de Sudan Koyun Geçirme Yarışması Renkli Görüntülere Sahne Oldu
16 okunma

Denizli’de Sudan Koyun Geçirme Yarışması Renkli Görüntülere Sahne Oldu

ABONE OL
Ağustos 26, 2024 07:48
Denizli’de Sudan Koyun Geçirme Yarışması Renkli Görüntülere Sahne Oldu
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Denizli’nin Çal ilçesinde, yüzyıllardır devam eden ve UNESCO’nun Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi’nde yer alan Sudan Koyun Geçirme Yarışması, bu yıl da geleneksel coşkusuyla gerçekleşti. 851. kez düzenlenen yarışmada, 46 çoban, “el koyun” olarak adlandırılan sürü başı koçlarıyla birlikte, kuruyan Menderes Nehri’nin taşıma suyla doldurulan yatağından geçmeye çalıştı.

Aşağıseyit Mahallesi’nde düzenlenen renkli etkinlik, binlerce izleyiciyi bir araya getirdi. Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Bülent Nuri Çavuşoğlu, Çal Belediye Başkanı Ahmet Hakan ve diğer davetliler, çobanların nehirde gösterdiği mücadeleyi heyecanla izledi. Menderes Nehri’nin kuraklığı nedeniyle yarışma alanı, önceden taşıma suyla dolduruldu. Yarışma alanının suyla dolması için nehir yatağı toprak setlerle kapatıldı ve tankerler aracılığıyla başka bölgelerden su taşındı. Yaklaşık 4 bin metreküp su, yarışma alanına getirildi.

Çobanlar, yarışma sırasında kendilerini suya atarak, sesleriyle koçları ve koyunları da suya atlamaya teşvik etti. Bazı çobanlar başarılı olurken, bazıları da çabalarına rağmen koyunlarını sudan geçiremedi. Çal Belediye Başkanı Ahmet Hakan, yarışmanın 851. kez düzenlendiğini belirterek, “Bu kültürel mirasın nesilden nesile aktarılması gerekiyor. Bu geleneğin devam etmesi için çaba gösteriyoruz. Yarışmanın temel unsurları olan çoban, koyun ve sudan biri eksik. Menderes Nehri’nin yatağı kurumuş durumda. Suyu tankerlerle getirmek zorunda kaldık. 4 bin metreküp su getirerek burayı doldurduk. Bu durum, Menderes Nehri’nin durumunu gösteriyor. Tabii ki bu geleneği yaşatmak için elimizden gelen her şeyi yapıyoruz. Yarışma alanını toprakla doldurduk, mıcır döktük ve suyla kapladık. Bu gelenek, 800 yıldır devam ediyor ve biz de gelecek nesillere aktarmak istiyoruz” dedi.

Yarışmada Sadık Koçan’ın “Karaoğlan” adlı koyunu birinci, Fevzi Akdağ’ın “Aliş” isimli koyunu ikinci, Zekeriya Karakoç’un “Mor Şimşek” isimli koyunu ise üçüncü oldu. Dereceye giren yarışmacılara ödülleri, protokol üyeleri tarafından verildi.

8 ASIRLIK GELENEK

Sudan Koyun Geçirme Yarışması, 8 asır önce bir köy ağasının kızına aşık olan çobana, tuz yedirilen koyunları su içirmeden nehirden geçirmesini şart koşmasıyla başlayan bir efsaneye dayanıyor. Bu efsane zamanla yarışmaya dönüşmüş. Yarışmayı izlemek için Türkiye’nin dört bir yanından gelen fotoğrafçılar, çobanlar ve koyunların nehirden geçiş anlarını ölümsüzleştirdi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Kültür Sanat

Menderes Denizli Unesco Miras Sudan Çal Yaşam Kültür Sanat Güncel Haberler

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP