DOLAR 34,1213 0.28%
EURO 38,1628 0.23%
ALTIN 2.879,121,78
BITCOIN 2142837-0.95095%
İstanbul
22°

HAFİF YAĞMUR

20:32

YATSIYA KALAN SÜRE

Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde Maymun Çiçeği Hastalığından Çocuklar Etkileniyor
16 okunma

Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde Maymun Çiçeği Hastalığından Çocuklar Etkileniyor

ABONE OL
Ağustos 27, 2024 07:45
Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde Maymun Çiçeği Hastalığından Çocuklar Etkileniyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Maymun çiçeği (mpox) hastalığı, Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) uluslararası acil durum ilan ettiği hızlı yayılımı nedeniyle küresel bir endişe konusu haline geldi. Hastalığın en yoğun görüldüğü yer, bu yıl 450’den fazla ölümle sonuçlanan Demokratik Kongo Cumhuriyeti (DKC).

BBC’nin DKC’nin doğu bölgelerindeki tedavi merkezlerine yaptığı ziyaretler, mpox’tan en çok çocukların etkilendiğini ortaya koydu. Altı yaşındaki oğlu Amani’de mpox’un nasıl geliştiğini anlatan Alain Matabaro, “Küçük, iltihaplı bir nokta olarak başladı. Dokunduğumuzda sulu bir akıntı çıktı. Sonra bir tane daha belirdi ve kısa sürede tüm vücuduna yayıldı” dedi.

Goma’ya yakın Munigi’deki bir klinikte dört gün süren tedavi sonrasında Amani iyileşmeye başladı. Medair adlı yardım kuruluşunda çalışan Dr. Pierre-Olivier Ngadjole, kliniğe gelen vakaların yüzde 75’inin 10 yaşın altında olduğunu belirtti.

Çocukların bağışıklık sistemlerinin daha az gelişmiş olması, onları mpox salgınından daha fazla etkileyen bir faktör olarak görülüyor. Dr. Ngadjole ayrıca bölgedeki çatışmalar nedeniyle evlerinden kaçmak zorunda kalan insanların yaşadığı kalabalık kamp ortamını da sorumlu tutuyor.

Çocuklar sık sık yakın temas halinde oldukları için virüsün yayılmasına daha açık. Dr. Ngadjole, “Her zaman birlikte oynuyorlar. Sosyal mesafeyi pek önemsemiyorlar. Evlerde de görebilirsiniz, geceyi aynı yatakta bile geçiriyorlar. Üç, dört, beş çocuk aynı yatakta bulunabilir. Bulaşma günlük olarak gerçekleşiyor.” dedi.

Haziran ayından bu yana, Munigi’deki klinik, 310 mpox vakasıyla ilgilendi. Her gün 5-10 yeni hasta kabul ediliyor. Klinik, cilt enfeksiyonları için antibiyotikler, parasetamol ve temiz içme suyu gibi ücretsiz tedaviler sağlıyor. Dr. Ngadjole, burada hastalıktan ölen kimsenin olmamasının, insanların erken yardım aramasından kaynaklandığına inanıyor.

“Özellikle ücretsiz sağlık hizmeti sağlamanın çok önemli olduğunu düşünüyorum. Bu, insanların mali engellerle karşılaşmadan sağlık tesisine erken gelmelerini sağlıyor.” dedi.

İlaç ve Aşı Sıkıntısı

DKC’nin başka bir bölgesindeki bir hastanede durum daha vahim. Haziran ayından bu yana 800 hasta görüldü ve sekizi öldü, hepsi de beş yaşın altındaydı.

Hastanenin tıbbi direktörü Dr. Robert Musole, salgının yetkililer tarafından hafife alınmaması gerektiğini söylüyor. “Durum gerçekten ciddi ve çok zor durumdayız. Talep çok ama kapasitemiz dar. Hastalar için yatak ve ilaç sıkıntısı var.” dedi.

DKC’nin doğusunda, isyancı grupların faaliyet gösterdiği bölgelerde, evlerinden kaçmak zorunda kalan milyonlarca insan için kamplar kurulmuş durumda. Bu kamplar genellikle derme çatma yapılarda, kalabalık ve yetersiz sanitasyon koşullarında bulunuyor. Bu durum mpox’un yayılması için uygun bir ortam yaratıyor.

DKC’nin doğusundaki salgın, Clade 1b adı verilen yeni bir mpox türünden kaynaklanıyor ve şu anda komşu ülkelere de yayılmış durumda. Ülkede herhangi bir mpox aşısı bulunmamasına rağmen, DKC hükümeti geçen hafta ABD ve Japonya’dan aşıların yakında gelmesini beklediğini duyurdu.

BBC

Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Dünya Sağlık Örgütü, Dünya Sağlık Örgütü, Dünya, Çocuk, Kongo, Sağlık, Dünya, Güncel Haberler

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP