DOLAR 34,0890 0.2%
EURO 38,1501 0.18%
ALTIN 2.846,500,62
BITCOIN 21761542.93726%
İstanbul
21°

HAFİF YAĞMUR

13:03

ÖĞLEYE KALAN SÜRE

Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde Maymun Çiçeği Hastalığından Çocuklar Etkileniyor
29 okunma

Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde Maymun Çiçeği Hastalığından Çocuklar Etkileniyor

ABONE OL
Ağustos 26, 2024 08:44
Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde Maymun Çiçeği Hastalığından Çocuklar Etkileniyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) küresel bir acil durum ilan ettiği maymun çiçeği (mpox) salgını nedeniyle, tüm gözler Demokratik Kongo Cumhuriyeti’ne çevrilmiş durumda.

Bu yıl tespit edilen vakaların büyük çoğunluğu bu ülkede meydana geldi ve hastalık 450’den fazla can kaybına yol açtı.

BBC’nin ülkenin doğu bölgelerindeki tedavi merkezlerine yaptığı ziyaretlerde, ölümcül olabilen bu hastalıktan en çok çocukların etkilendiği gözlemlendi.

Altı yaşındaki oğlu Amani’nin mpox’u nasıl geçirdiğini anlatan Alain Matabaro, “Küçük bir iltihaplı nokta olarak başladı. Dokunduğumda sulu bir akıntı geldi. Sonra başka bir nokta çıktı ve kısa sürede tüm vücuduna yayıldı.” dedi.

Goma’nın yakınlarındaki Munigi’deki bir klinikte dört günlük tedavi sonrasında çocuk iyileşmeye başladı.

Medair yardım kuruluşunda görev alan Dr. Pierre-Olivier Ngadjole, burada sağlık görevlilerinin gördüğü vakaların %75’inin 10 yaşın altında olduğunu belirtti.

Çocukların bağışıklık sistemlerinin daha az gelişmiş olması nedeniyle mpox salgınından daha fazla etkilendikleri düşünülüyor.

Dr. Ngadjole, bölgedeki çatışmalar nedeniyle evlerinden ayrılmak zorunda kalan kişilerin yaşadığı kalabalık kamp alanlarını da salgının yayılmasında önemli bir etken olarak görüyor.

Çiçek hastalığının bulaşma yollarından biri de yakın temas ve çocuklar “daima birlikte oynuyorlar, sosyal mesafeyi pek önemsemiyorlar.” diyor.

“Evlerde de görebilirsiniz, hatta geceyi aynı yatakta geçiriyorlar. Üç, dört, beş çocuk bir arada bulunabilir. Bulaşma her gün yaşanıyor.”

Haziran ayından bu yana, antibiyotikler, parasetamol ve temiz içme suyu dahil olmak üzere ücretsiz tedavi sağlayan Munigi’deki klinik, 310 mpox vakasıyla ilgilenmiş. Şu anda her gün 5-10 yeni hasta kabul ediyorlar.

Bu klinikte hastalıktan ölen kimse olmadı ve Dr. Ngadjole bunun sebebinin insanların erken dönemde yardım almaları olduğunu düşünüyor.

“Özellikle ücretsiz sağlık hizmetlerinin çok önemli olduğunu düşünüyorum… Bu, insanların maddi sıkıntılar yaşamadan sağlık merkezlerine erken ulaşabilmeleri anlamına geliyor.”

İlaç ve Aşı Sorunu

Ancak, bölgedeki bir başka hastanede durum farklı. Haziran ayından bu yana 800 hasta görüldü ve sekizi öldü – hepsi de beş yaşın altında.

Hastanenin tıbbi direktörü Dr. Robert Musole, salgının yetkililer tarafından hafife alınmaması gerektiğini belirtiyor.

“Durum gerçekten ciddi ve çok zor durumdayız; talep çok fazla ama kapasitemiz sınırlı. Hastalar için yatak ve ilaç sıkıntısı var.”

Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nin doğusunda, çeşitli isyancı grupların faaliyet göstermesi nedeniyle milyonlarca kişi evlerinden ayrılmış durumda ve çeşitli kamplarda yaşıyor.

İnsanlar genellikle derme çatma yapılarda, kalabalık ve yetersiz sanitasyon koşullarında yaşıyor. Bu da mpox’un yayılmasına uygun bir ortam yaratıyor.

Ülkenin doğusundaki salgın, Clade 1b adı verilen yeni bir mpox türüne ait ve şu anda komşu ülkelere de yayılmış durumda.

Virüsün merkez üssü olmasına rağmen, ülkede herhangi bir aşı bulunmuyor.

Geçtiğimiz hafta Kongo hükümeti, ABD ve Japonya’dan yakında aşıların geleceğini umduğunu duyurdu.

BBC

Demokratik Kongo Cumhuriyeti Dünya Sağlık Örgütü Dünya Sağlık Örgütü Dünya Çocuk Kongo Sağlık Dünya Güncel Haberler

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP