DOLAR 34,1026 0.24%
EURO 38,1457 0.1%
ALTIN 2.874,391,62
BITCOIN 2141167-0.49246%
İstanbul
23°

PARÇALI BULUTLU

16:27

İKİNDİYE KALAN SÜRE

Datça Açıklarında Osmanlı Batığı Kazısı: Yeni Buluntular Ortaya Çıktı
1 okunma

Datça Açıklarında Osmanlı Batığı Kazısı: Yeni Buluntular Ortaya Çıktı

ABONE OL
Eylül 22, 2024 11:48
Datça Açıklarında Osmanlı Batığı Kazısı: Yeni Buluntular Ortaya Çıktı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Muğla’nın Datça ilçesi açıklarında, Mavi Miras Projesi kapsamında yürütülen Kızlan Osmanlı Batığı kazılarında, Osmanlı İmparatorluğu’na ait tarihi eserler gün yüzüne çıkarıldı. Dokuz Eylül Üniversitesi Sualtı Araştırmaları Merkezi (SUDEMER) tarafından yürütülen kazılarda, geminin tarihini ve kimliğini aydınlatan önemli buluntular ortaya çıktı.

Kazı çalışmaları sırasında, 14 Yeniçeri tüfeği, 2 bin 500’den fazla kurşun misket ve patlamış top gülleleri bulundu. Bu buluntular, geminin bir çatışmaya karıştığını gösteriyor. Ayrıca, Çin’in İslam pazarları için ürettiği mavi boyalı porselen kase setleri, geminin özel bir görev veya diplomatik bir misyonla yola çıktığını düşündürüyor. Paketlenmiş halde bulunan porselenler, gemiye hediyelik eşya olarak taşındığını gösteriyor.

Kazı alanında, gemi personeline ve askerlere ait olduğu tahmin edilen pipo, şimşir taraklar, bakır kaplar, seramik testiler ve küpler de keşfedildi. Tunus, Djerba bölgesi üretimi seramiklerin varlığı, geminin Kuzey Afrika’dan gelmiş olabileceğini düşündürüyor.

Kızlan Batığı kazıları, Türkiye karasularında ilk defa Yeniçeri askerlerinin yer aldığı bir Osmanlı gemisinin kalıntılarına ulaşılması bakımından tarihi bir öneme sahip. Geminin sancak bordasından çıkarılan ahşap parçalar, geminin yapım tekniği hakkında önemli bilgiler sağlıyor. Buluntular, geminin 17. yüzyılın ikinci yarısında bir savaş sonucunda battığını gösteriyor.

Kazı çalışmalarının 2025 yılında tamamlanması planlanıyor. Bu keşifler, Osmanlı denizcilik tarihine ışık tutacak yeni bilgiler sağlayacak.

Kültür Sanat Kuzey Afrika Denizcilik Osmanlı Kültür Güncel Sanat Muğla Datça

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Güvenliğiniz bizler için önemli. Bu yüzden gizlilik politikası sayfamızı inceleyiniz.