DOLAR 34,1481 0.02%
EURO 37,9846 0.14%
ALTIN 2.896,090,39
BITCOIN 2156334-1.05148%
İstanbul
21°

AÇIK

12:46

ÖĞLEYE KALAN SÜRE

ÇYDD, İhtiyaç Sahibi Öğrencilere Burs Desteği Sağlıyor
20 okunma

ÇYDD, İhtiyaç Sahibi Öğrencilere Burs Desteği Sağlıyor

ABONE OL
Ağustos 18, 2024 07:56
ÇYDD, İhtiyaç Sahibi Öğrencilere Burs Desteği Sağlıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

(ANKARA) – Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD), maddi durumu yetersiz lise ve üniversite öğrencilerine burs desteği sağlayarak eğitimlerinin devamlılığını sağlıyor. Derneğin Ankara Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Fürüzan Bilir, Anka Haber Ajansına yaptığı açıklamada, bu burs desteğinin temel amacının Atatürk ilke ve inkılaplarına bağlı, çağdaş bireyler yetiştirmek olduğunu vurguladı.

ÇYDD, 1989 yılında Türkan Saylan önderliğinde kurulmuştur ve o günden beri lise ve üniversite çağındaki ihtiyaç sahibi öğrencilere burs sağlayarak eğitim hayatlarına katkıda bulunmaktadır. Özellikle kız çocuklarının eğitimlerine destek olmak için sayısız proje hayata geçiren ÇYDD, bilim, sanat ve spor alanlarında da burslar sunmaktadır.

ÇYDD Ankara Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Fürüzan Bilir, Anka Haber Ajansına yaptığı açıklamada, burs alan öğrencilerin ailelerine de destek sağladıklarını belirtti. Burs başvuruları ve değerlendirme süreciyle ilgili bilgi veren Bilir, şunları söyledi:

“Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği olarak burs verme amacımız, Atatürk ilkelerine bağlı çağdaş bir eğitim yoluyla, çağdaş bireyler yetiştirmektir. Bu hedefe ulaşmak için, geleceğin umutlu bireyleri olabilecek öğrencilere burs imkanı sunuyoruz. Burs sürecimiz her yıl Eylül ve Ekim aylarında başlıyor. Genel Merkezimizin internet sitesi üzerinden Türkiye’deki tüm lise ve üniversite öğrencileri başvuruda bulunabiliyor. Gelen başvurular, şubelerimize belirli oranlarda dağıtılıyor. Ankara’da 4 şubemiz var ve bize de belirli sayıda başvuru geliyor. Bu başvurular arasından, gelir seviyesi, ailedeki öğrenci sayısı ve akademik başarı gibi kriterleri göz önünde bulundurarak seçimlerimizi yapıyoruz. Örneğin, 100 mezun öğrencimiz varsa, 100 öğrenci seçiyoruz. Seçilen öğrencilerle yüz yüze görüşmeler yapıyoruz ve kendilerini tanıtan bir yazı talep ediyoruz. Sonrasında, burs almaya hak kazanan öğrencileri belirliyoruz. Bir öğrenciye burs verirken, ailenin gelir durumu, ailedeki öğrenci sayısı ve kira durumu gibi faktörleri dikkate alıyoruz. Öğrencilerden bu konularda belgeler de talep ediyoruz. Bizim için önemli olan, o ailede eğitimin öneminin farkında olunmasıdır.

“Öğrencilerimize ve ailelerine psikolojik destek de sağlıyoruz.”

Bilim, sanat ve spor dallarında da burs veriyoruz. Bu burslar öğrencilere çeşitli imkanlar sağlıyor. Örneğin, öğrenciler dışarıda projeler geliştirebiliyor. Hem lise hem de üniversite öğrencilerine yönelik ayrı programlarımız bulunuyor. Liseli öğrencilerimize ve ailelerine psikolojik destek sağlıyoruz. Ayrıca, 8. ve 12. sınıftaki öğrencilerimize matematik ve fen bilimleri derslerinde eğitim veren gönüllü öğretmenlerimiz var. Üniversiteli öğrencilerimize de kişisel ve kültürel gelişimlerine katkı sağlamak için destek sunuyoruz. Öğrencilerimizi bir araya getiren çeşitli gruplarımız var. Öğrenciler bu gruplar aracılığıyla bilgi ve deneyim paylaşımında bulunabiliyor. Ayrıca, bilim, sanat ve spor dallarında da burs veriyoruz. Bu burslar öğrencilere proje geliştirme gibi imkanlar sunuyor. Onlara da çeşitli destekler sağlıyoruz.”

ÇYDD Ankara Şube Gençlik Kolaylaştırıcısı Taşdemir: “Ülkeyi ancak biz gençler bir arada durarak kurtarabilir ve yüceltebiliriz”

ÇYDD Ankara Şube Gençlik Kolaylaştırıcısı, üniversite öğrencisi Irmak Eren Taşdemir, Türkiye’deki enflasyon sorununa değinerek öğrencilerin yaşadığı maddi sıkıntıları dile getirdi. Yurt ücretleri, okul masrafları, beslenme ve ulaşım gibi ihtiyaçların neredeyse bir aylık maaşa tekabül ettiğini ve sadece burslarla geçiminin sağlanmasının zor olduğunu söyledi. Taşdemir, “Bazı insanların sinemayı ve kahveyi bile lüksten sayması, öğrenciye destekten ziyade köstek olması, bu ülkenin kaymağını yemiş insanlar, günümüzdeki her sorun için gençlerimizi suçlamaya devam ediyor” dedi. Taşdemir, “Gençlerin iş bulamadığı, umutsuzluktan intihar ettiği, geçinemeyen insanların kendilerini diri diri yaktığı bu dönemde iyi ki Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği gibi bir dernek var da bizler öğrenciler olarak yalnız olmadığımızı ve hala bizi düşünen bizim için uğraşan insanlar olduğunu biliyoruz” ifadelerini kullandı.

“ÇYDD dışında Atatürk’ün ilke ve devrimlerini savunan öğrenci kurumu sayısı yok denecek kadar az”

Çağdaş Gençliğin beş yıllık aktif gönüllüsü olan Taşdemir, bir çıkar gözetmeksizin derneğin her etkinliğine koşarak gittiğini belirtti. Dernekte eğitim veren hocaların ve mentorlerin verdiği eğitimler sayesinde karşılaştığı sorunları daha kolay atlattığını söyledi. “ÇYDD dışında Atatürk’ün ilke ve devrimlerini savunan öğrenci kurumu sayısı yok denecek kadar az” diyen Taşdemir, “Ülkeyi ancak biz gençler bir arada durarak kurtarabilir ve yüceltebiliriz. Bütün gençleri de bu devasa ailenin bir parçası olmaya davet ediyorum” diye konuştu. Taşdemir, şöyle devam etti:

“Bu rezalet eğitim sisteminin olduğu ülkede gerçek Atatürk’ü ve onun fikirlerini anlatan, bizi onu ve ülke için yaptıklarını unutmamamız için her sene Anıtkabir’i, Çanakkale’yi ve Afyon Kocatepe’yi gezdirip rehberler eşliğinde bu ülkenin nasıl kurulduğunu bize anlatan ve Atatürk’ün ilke ve devrimlerini sonuna kadar savunan öğrenci dostu kurum sayısı yok denecek kadar az. Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği haricinde size en fazla bir veya iki kurum sayabilirim belki de. Hal böyleyken biz gençlerin Çağdaş Gençlik’e katılıp oradaki bahsettiğim bu imkanlardan yararlanması çok elzemdir. Çünkü uydurma tarih değil gerçek tarihi öğrenmek, kendimiz gibi bu ülkeyi seven ve korumaya çalışan insanlarla bir arada olmak ve tek tek değil hep birlikte ses çıkarmak bu ülkeyi kurtuluşa çıkaracak şeylerden sadece birisi. Ben dernek içinde bulunmaktan ve en önemlisi sorumluluk alıp bu bahsettiğim şeylere vesile olmaktan bir saniye bile pişman olmadım. Bütün gençleri de bu devasa ailenin bir parçası olmaya davet ediyorum. Çünkü ülkeyi ancak biz gençler bir arada durarak kurtarabilir ve yüceltebiliriz.”

Aslan: “İleride ben de derneğin bir bağışçısı olacağım”

Ortaokul yıllarında ‘Anadolu’da Bir Kızım Var’ projesiyle dernekle tanıştığını söyleyen Buse Dilan Aslan, üniversiteden mezun olana kadar burs aldığını dile getirdi. Üniversite yıllarında ekonomik krizden dolayı maddi zorluklar çektiğini söyleyen Aslan, “Türkiye şartlarında ekonomik sorunlar artık herkesin dilini yakmış bir durum. Eğitim ücretsiz denilse de maddi ve manevi destek gerektiren birçok yönü var. Derslerden vakit ayıracak pek bir vaktim yoktu bu nedenle bir işte çalışmam da mümkün değildi. Bunun için burs almaya ihtiyacım vardı. Bursluluğumun yanında bir de düşüncelerimi çağdaş bir şekilde geliştirmeyi ve kendi geleceğim için bir iyi bir planlama yapmam gerekiyordu. ÇYDD ile bunu da sağladığımı düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

ÇYDD’nin maddi yetersizliklerden dolayı öğrenimlerine devam edemeyen kız çocuklarına yönelik bir proje olan ‘Kardelenler Projesi’nden yararlandığını belirten Aslan, dernekten son derece memnun olduğunu ve iş hayatına atıldığında derneğin bir bağışçısı olacağını söyledi.

Aslan, “İyi ki derneğin kardelenlerinden biriydim. Kız çocuklarının okumasını istemeyen ve kadınların sürekli fiziksel ve psikolojik şiddete uğradığı bir toplumda derneğin kız çocuklarına fayda sağlamak için yaptığı her türlü maddi ve manevi çalışmaya hayranım. Mustafa Kemal Atatürk ve Türkan Saylan hocamızın fikir ve düşünceleri etrafında kendimi en çağdaş şekilde geliştirdiğim bir ortam sağladı. Ne kadar teşekkür etsem azdır” dedi.

Kaynak: ANKA / Güncel

Ankara Burs Güncel Haberler

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP