Devlet Tiyatroları, Cumhuriyet’in 100. yılına özel hazırlanan üçlemenin son oyunu olan “Yüzyıllık Destan: Bayrak”ın prömiyerini 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nda Ankara’da sahneleyecek. Bu oyun, Cumhuriyet’in temellerinin atıldığı dönemi ele alarak, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün liderliğini ve mücadelesini gözler önüne seriyor.
Devlet Tiyatroları tarafından hazırlanan ve hem yapımcılığını hem de yönetimini üstlendiği “Yüzyıllık Destan” üçlemesi, Cumhuriyet’in kuruluşunu ve mücadelesini üç ayrı bölümde anlatıyor. İlk oyun “Ateş”, milli mücadelenin başlangıcını ve Atatürk’ün Samsun’a çıkışını konu alırken, ikinci oyun “Savaş” Büyük Taarruz’a giden süreci ele alıyor. “Yüzyıllık Destan: Bayrak” ise Lozan Antlaşması’nı ve Cumhuriyet’in temellerinin atıldığı dönemi sahneye taşıyor.
‘GURUR KAYNAĞI’
Oyunun başrol oyuncusu ve Devlet Tiyatroları Genel Müdür Yardımcısı Emre Başer, DHA’ya yaptığı açıklamada, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü canlandırmanın kendisi için hem bir gurur hem de bir korku kaynağı olduğunu belirtti. Başer, “Bir oyuncu için herkesin zihninde belirli bir Mustafa Kemal Atatürk imajı olduğu için rolü canlandırmak oldukça zor ve aynı zamanda gurur verici bir deneyim” dedi. Başer, Atatürk’ü canlandırırken, insanlık yönüne, askeri dehasına ve toplumla olan ilişkisine odaklandığını vurguladı.
‘HERKESİN BU OYUNU İZLEMESİ GEREKİYOR’
Başer, Cumhuriyet’in kuruluşunun temelini oluşturan “masadaki savaş”ı oyunun odak noktasına aldıklarını belirtti. “Asıl önemli savaş, masadaki savaş. Oradaki savaşı kazandığınız zaman hem toplum olarak dehanız hem de asker olarak dehanız ortaya çıkıyor. Atatürk’ün tüm stratejik dehasını üçüncü ve son oyunumuzda seyircimizle buluşturuyoruz” diyen Başer, oyunun Cumhuriyet’in nasıl kurulduğunu hatırlatma amacıyla hazırlandığını vurguladı. Devlet Tiyatroları, oyunu Türkiye’nin her yerine ulaştırmayı hedefliyor.
‘DİNAMİK BİR AKTARIM’
Oyunun yönetmeni Sibel Erdenk, “Bayrak” oyununun daha zorlayıcı olduğunu belirterek, Kurtuluş Savaşı’ndan 29 Ekim’e kadar geçen süreci üç farklı bölümde ele aldıklarını ifade etti. Erdenk, “Bayrak” oyununda, Kurtuluş Savaşı’nın son dönemlerini ve Lozan görüşmelerini daha detaylı bir şekilde ele aldıklarını söyledi. “Bayrak” oyununun daha fazla masa başı görüşmelerini içermesi nedeniyle, anlatıma dayalı bir yapısı olduğunu ancak danslar, müzikler ve hareket düzenleriyle dinamik bir aktarım sağladıklarını ifade etti.
‘3’LÜ CUMHURİYET MARATONU OLUŞTURUYOR’
Erdenk, “Yüzyıllık Destan” üçlemesinin, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nda sahnelenecek olması nedeniyle özel bir anlam taşıdığını söyledi. Yaklaşık 22 oyuncunun rol aldığı oyunun, Devlet Tiyatrosu sanatçılarının içten performanslarıyla izleyicilere unutulmaz bir deneyim sunacağını ve üç oyunun bir araya gelerek “Cumhuriyet Maratonu”nu oluşturduğunu belirtti.
Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
”
GÜNDEM
3 saat önceGENEL
3 saat önceGENEL
3 saat önceGENEL
3 saat önceGENEL
3 saat önceGENEL
3 saat önceGENEL
4 saat önce