DOLAR 34,2906 0.16%
EURO 37,0922 -0.36%
ALTIN 3.028,620,57
BITCOIN 23017740.2364%
İstanbul
18°

AÇIK

05:41

SABAHA KALAN SÜRE

Cumhuriyet’in 100. Yılına Özel Tiyatro: ‘Yüzyıllık Destan: Bayrak’ Prömiyeri
6 okunma

Cumhuriyet’in 100. Yılına Özel Tiyatro: ‘Yüzyıllık Destan: Bayrak’ Prömiyeri

ABONE OL
Ekim 27, 2024 09:51
Cumhuriyet’in 100. Yılına Özel Tiyatro: ‘Yüzyıllık Destan: Bayrak’ Prömiyeri
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Devlet Tiyatroları, Cumhuriyet’in 100. yılına özel hazırladığı üçlemenin son oyunu “Yüzyıllık Destan: Bayrak”, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nda Ankara’da sahnelenecek. Bu üçleme, Cumhuriyet’in kuruluşunu ve mücadelesini sahneye taşıyor. “Yüzyıllık Destan: Bayrak” oyunu, Lozan Antlaşması ve Cumhuriyet’in temellerinin atıldığı dönemi ele alıyor.

Üçlemenin ilk oyunu “Yüzyıllık Destan: Ateş”, milli mücadelenin başlangıcını ve Atatürk’ün Samsun’a çıkışını konu alırken, ikinci oyun “Yüzyıllık Destan: Savaş”, Büyük Taarruz’a giden süreci anlatıyor. “Bayrak” oyununda ise Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü Devlet Tiyatroları Genel Müdür Yardımcısı Emre Başer canlandırıyor. Başer, Atatürk’ü sahnelemekten duyduğu gurur ve zorluğu dile getirerek, karakterin insani taraflarına, askeri dehasına ve halkla ilişkisine odaklandığını belirtiyor.

‘GURUR KAYNAĞI’

Başer, “Bir oyuncu için öncelikle muazzam bir gurur kaynağı ama aynı zamanda da bir korku kaynağı. Çünkü herkesin kafasında bir Mustafa Kemal Atatürk var. Biz de Atatürk’ü canlandırırken onun insani taraflarını, askeri dehasını ve toplumla ilişkisini ön plana çıkarmaya çalıştık. Bu rol benim için muazzam bir gurur kaynağı” diyor.

‘HERKESİN BU OYUNU İZLEMESİ GEREKİYOR’

Başer ayrıca, “Bayrak” oyununun “masadaki savaşı” yani diplomatik mücadeleyi ele aldığını ve Atatürk’ün stratejik dehasını sergilediğini vurguluyor. “Tekrardan Atatürk’ü ve bu ülkenin nasıl kurulduğunu hatırlatma görevini üstlendiğimiz için çok mutluyuz. Türkiye’nin her yerine gitmek amacındayız. Çünkü herkesin bu oyunları izlemesi gerekiyor” diyor.

‘DİNAMİK BİR AKTARIM’

Yönetmen Sibel Erdenk ise “Bayrak” oyununun daha zorlayıcı olduğunu belirtiyor. “Kurtuluş Savaşı’ndan Cumhuriyet’in ilan edildiği sürece kadar geçen dönemi 3 farklı parça halinde görüyoruz. ‘Bayrak’, biraz daha zorlayıcı oldu. Çünkü Kurtuluş Savaşı ile ilgili bölümlerde daha dramatik aksiyon var. Dolayısıyla daha dinamik, daha mücadelenin olduğu dönemler. ‘Bayrak’ ise Kurtuluş Savaşı’nın son dönemlerini ve masada geçen savaşları anlatıyor. Bu, hem Mustafa Kemal Paşa’nın hem de İsmet Paşa’nın önderliğinde verilen mücadeleyi aktarıyor. Sahne üzerinde daha çok masa ve masa başında toplanmış siyasetçilerin mücadelesini görüyoruz. O yüzden belki biraz daha anlatıma dayalı diyeceğim ama tabii yine aynı konsept üzerine şarkılar ve danslar, hareket düzeniyle dinamik bir aktarım olduğunu düşünüyoruz” diyor.

‘3’LÜ CUMHURİYET MARATONU OLUŞTURUYOR’

Erdenk, oyunun 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nda sahneleneceğini söyleyerek, “Bu bizim için çok anlamlı ve önemli. Yaklaşık 22 kişinin oynadığı, Devlet Tiyatrosu sanatçılarının yer aldığı, son derece içten bir oyun. Seyirciden geri dönüşleri aldığımızda da bunu gördük. Bunun da umarım diğerlerinden aşağı kalmayacağını düşünüyorum ve 3’ü bir araya gelerek aslında bir ‘Cumhuriyet Maratonu’ oluşturuyor. Çok keyifli olduğunu düşünüyoruz” dedi.

Haber-Kamera: Aybala MELEK-Samet ÖKSÜZ/ANKARA,

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Mustafa Kemal Atatürk Devlet Tiyatroları Cumhuriyet Bayramı Kültür Sanat Etkinlikler Güncel Destan Yaşam

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP