DOLAR 34,2867 0.15%
EURO 37,2168 0.12%
ALTIN 3.004,86-0,22
BITCOIN 23405560.89349%
İstanbul
18°

PARÇALI AZ BULUTLU

18:16

AKŞAMA KALAN SÜRE

Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası, 29 Ekim’de Coşkulu Konserler Veriyor
7 okunma

Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası, 29 Ekim’de Coşkulu Konserler Veriyor

ABONE OL
Ekim 25, 2024 11:47
Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası, 29 Ekim’de Coşkulu Konserler Veriyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası (CSO), 29 Ekim’i coşkulu bir şekilde kutlamak için iki konser düzenliyor. Bir konser Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde, diğeri ise Macaristan’da gerçekleşecek. Bu konserler, Türkiye Cumhuriyeti’nin 101. yılını onurlandırmak için düzenleniyor.

CSO Genel Müzik Direktörü ve Şefi Cemi’i Can Deliorman, AA muhabirine yaptığı açıklamada Cumhuriyet Bayramı haftasının orkestranın en yoğun çalıştığı haftalardan biri olduğunu belirtti. Geçen yıl Cumhuriyet’in 100. yılı için büyük iki organizasyon düzenlediklerini hatırlatan Deliorman, bu yıl da benzer bir heyecanla konserlere hazırlandıklarını ifade etti.

Şef Deliorman, “Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde düzenlenecek Cumhuriyet Bayramı konseri, özel bir içerik ve repertuvarla hazırlandı. Orkestranın Türk-Macar Kültür Yılı kapsamında Macaristan’da gerçekleştireceği iki konser ise Türk ve Macar bestecilerinin görkemli eserlerinden oluşuyor. Bu konserler, Cumhuriyet Bayramı coşkusunu Macaristan’da Macar dinleyicilerle paylaşırken, Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde ise özel bir repertuvarla canlı yayınlanacak. Böylece tüm Türkiye konserlerin heyecanına ortak olacak.” dedi.

Cumhurbaşkanlığı Külliyesindeki konseri kendisinin yöneteceğini belirten Deliorman, bu konserin özel bir şekilde tasarlandığını vurguladı.

“Cumhurbaşkanlığı Külliyesindeki 29 Ekim konserimizde, Türkiye’nin her kesiminden, hatıralarımızdan, Cumhuriyet’in bize kazandırdığı şarkılardan ve türkülerden oluşan bir seçki sunacağız. Bu seçki, kesintisiz bir potpuri halinde Cumhuriyeti hatırlatacak ve Cumhuriyet tarihi boyunca kulaklarımızda yer etmiş melodileri yeniden canlandıracak. Cumhuriyet Bayramı Konserleri, hepimiz için maneviyatı yüksek konserler. Kendi salonumuzda düzenlenen konserlerde birçok marşı artık dinleyicimizle bir ağızdan orkestra çalıyor, koro söylüyor oluyoruz. Bu önemli bayramlar, bizi bir bütün hale getiren, birleştiren, tek bir anlayışta buluşturan, birbirimizi anlamamızı sağlayan, geçmişimizi hatırlamamızı sağlayan ve bize büyük güç katan günler. Kuşkusuz bu günleri müzik aracılığıyla dinleyicilerimizle paylaşmak, coşkuyu daha da arttırıyor. Orkestranın Cumhuriyet Bayramı Konserleri’ni, her zaman yeni fikirler, coşkular ve yeni heyecanlarla sanki ilk defa bu coşkuyu yaşıyormuşçasına büyük bir motivasyonla gerçekleştiriyoruz.” diye ekledi.

“Çayda Çıra” ve “Köçekçe” ile Macaristan konseri

CSO Müdürü Sibel Ayhan Bayer, 2024 Türk-Macar Kültür Yılı’nın dolu dolu kutlanmaya başlandığını ve programların devam ettiğini belirtti. Bu kapsamda ve 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı vesilesiyle 28 ve 29 Ekim’de Macaristan’da CSO konserler verecek.

28 Ekim’de Debrecen’deki Kodaly Filarmoni Orkestrasının Kodaly Konser Salonunda, salona ismini veren Macar besteci Zoltan Kodaly’in “Galanta Danslarını” dinleyicilere sunacaklarını belirten Bayer, “29 Ekim’de ise Budapeşte Liszt Akademi Konser Salonunda, Büyükelçiliğimizin himayelerinde, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrasının Cumhuriyet Bayramı’na özel büyük bir konser düzenlenecek.” dedi.

Macaristan’da piyanist Gökhan Aybulus’un solistliğinde yapılacak konserde, milli marşlar, Ferit Tüzün’ün “Çayda Çıra”, Franz Liszt’nin “Piyano Konçertosu” ve Ulvi Cemal Erkin’in sevilen eserlerinden “Köçekçe” seslendirilecek. Bayer, Türk ve Macar bestecilerinin eserlerinin yer aldığı bu programın başarılı olacağına inandığını söyledi.

“CSO, 16 yıldır Macaristan’da konser vermemişti. Konserlerimize Macarlar büyük ilgi gösterdi, biletlerin tamamı satılmış durumda. Son bir aylık yazışmalarımız sürecinde de ‘dört gözle sizi bekliyoruz’ dediler. Orkestramızın vereceği konserler, kültür aktivitelerinin en üst seviyesinde yer alacak. Macaristan’a 82 kişilik büyük bir orkestra ile gidiyoruz.” diyen Bayer, orkestranın bir kısmının da Cumhurbaşkanlığı himayesinde Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde 29 Ekim Konseri vereceğini söyledi.

Kaynak: AA / Yasemin Kalyoncuoğlu – Güncel

Uluslararası İlişkiler Türkiye Cumhuriyeti Cumhuriyet Bayramı Kültür Sanat Etkinlikler Macaristan Türkiye 29 Ekim Güncel Kültür Sanat Yaşam Müzik

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP