Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Lesotho Başbakanı Samuel Ntsokoane Matekane’nin Ankara ziyaretinin, iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerde önemli bir dönüm noktası olacağını vurguladı. DEİK ev sahipliğinde gerçekleştirilen Türkiye-Lesotho Yuvarlak Masa Toplantısı’nda konuşan Yılmaz, ilk aşamada 50 milyon dolarlık bir ticaret hacmi hedeflediklerini açıkladı.
Yılmaz, Başbakan Matekane ve geniş iş dünyası heyetini Ankara’da ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, toplantının iki ülke arasındaki ekonomik ve ticari bağları güçlendireceğini umduğunu belirtti. Başbakan Matekane ile yapılan verimli görüşmelerin, ticari ilişkilerin geliştirilmesi ve karşılıklı yatırım imkanlarının değerlendirilmesi için yeni fırsatlar sunacağına inandığını ifade etti.
Lesotho ile mevcut ticaret hacminin oldukça düşük olduğunu, ancak Lesotho’nun 3 milyar dolarlık dış ticaret hacmi dikkate alındığında büyük bir potansiyel bulunduğunu vurgulayan Yılmaz, bu potansiyeli gerçekleştirmek için işbirliğini artırmaya kararlı olduklarını söyledi. 50 milyon dolarlık ticaret hacmi hedefine ulaşmak için her iki ülkenin iş çevreleri arasında doğrudan iletişimi güçlendirmeyi hedeflediklerini belirtti.
Afrika Kıtası’ndaki tüm ülkelerle ilişkilerin geliştirilmesinin Türkiye için büyük önem taşıdığını belirten Yılmaz, 25 yıldır yürürlükte olan Afrika’ya Açılım Eylem Planı çerçevesinde, kıtanın barış ve istikrarına katkıda bulunmayı amaçladıklarını dile getirdi. Bu planın, kamu kurumları, özel sektör ve sivil toplum örgütlerini kapsayan kapsamlı bir yaklaşımla uygulandığını vurguladı.
Lesotho’nun, Türkiye’nin Güney Afrika’daki önemli ortaklarından biri olduğunu ancak ticari ilişkilerin henüz istenen seviyede olmadığını belirten Yılmaz, Türk firmalarının Lesotho’da henüz yatırım yapmadığını ancak bu durumun, iki ülke arasında işbirliğinin artmasıyla değişeceğine inandığını ifade etti. Lesotho’nun ekonomik kalkınmasına ve istihdamına katkıda bulunacak yatırımların yapılacağını umduğunu belirtti.
Yılmaz, Lesotho ile ticaret, yatırım, enerji, madencilik, tarım, eğitim, turizm ve çevre alanlarında işbirliğini geliştirme konusunda mutabık kalındığını açıkladı. Ayrıca, Lesotho’daki altyapı projelerinde Türk müteahhitlik firmalarının yer almasını beklediklerini ve bu firmaların deneyimleriyle Lesotho’nun gelişmesine katkıda bulunacaklarını söyledi.
Türkiye-Lesotho arasında bir İş Konseyi kurulmasının faydalı olacağını belirten Yılmaz, iki aşamalı bir yol haritası belirlendiğini açıkladı. İlk aşamada, Türk iş dünyasından bir heyetin Lesotho’daki fırsatları yerinde incelemesi ve yeni projeler geliştirmeyi hedeflediklerini, ikinci aşamada ise bir İş Konseyi kurulmasını planladıklarını belirtti.
Türkiye’nin Afrika ülkeleriyle olan güçlü ilişkilerine değinen Yılmaz, iki yılda bir düzenlenen Türkiye-Afrika İş ve Ekonomi Forumu’na Lesotho’nun katılımından memnuniyet duyacaklarını ifade etti. Ayrıca, Afrika ülkeleriyle ahdi altyapıyı güçlendirmek için imzalanan çeşitli anlaşmalara değindi ve Türkiye-Lesotho arasındaki Ticari ve Ekonomik İşbirliği Anlaşması’nın yakında yürürlüğe gireceğini, Çifte Vergilendirmenin Önlenmesi Anlaşması’nın da müzakere edildiğini belirtti. Bu anlaşmaların, iki ülke arasındaki ekonomik ve ticari işbirliğini daha da geliştireceğine inandığını vurguladı.
GÜNDEM
3 saat önceGÜNDEM
3 saat önceGÜNDEM
3 saat önceGÜNDEM
3 saat önceGENEL
6 saat önceGENEL
6 saat önceGENEL
6 saat önceGüvenliğiniz bizler için önemli. Bu yüzden gizlilik politikası sayfamızı inceleyiniz.