DOLAR 34,4676 0.32%
EURO 37,2859 0.45%
ALTIN 2.997,871,49
BITCOIN 2334140-0.11985%
İstanbul
16°

PARÇALI BULUTLU

15:53

İKİNDİYE KALAN SÜRE

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Scholz'dan açıklamalar: İlişkilerimiz çok iyi ve daha iyi olacak | Dış Haberler
  • 7/24 Haber izle
  • Gündem
  • Avrupa
  • Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Scholz'dan açıklamalar: İlişkilerimiz çok iyi ve daha iyi olacak | Dış Haberler
11 okunma

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Scholz'dan açıklamalar: İlişkilerimiz çok iyi ve daha iyi olacak | Dış Haberler

Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuğu Almanya Şansölyesi Olaf Scholz ile ortak basın toplantısı düzenliyor. Almanya ile gümrük birliği ve vize serbestisi konularını, aynı zamanda savunma sanayii konusunu ele aldıklarını söyleyen Erdoğan, "İsrail konusunda vicdan sahibi her siyasetçi İsrail'e dur demeli" dedi. Scholz ise Türkiye ile ilişkileri güçlendirmek istediklerini, Rusya-Ukrayna konusunda aynı düşündüklerini ama İsrail konusunda farklı yaklaştıklarını ifade etti. Almanya'daki suç işlemiş Suriyelilerin Türkiye'ye iadesi sorusuna ise Erdoğan, "Bizim Suriyelilere kapımız açık. Özellikle Orta Doğu'daki savaş nedeniyle kapımız açık. Lübnan'dakilere...

ABONE OL
Ekim 20, 2024 07:45
Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Scholz'dan açıklamalar: İlişkilerimiz çok iyi ve daha iyi olacak | Dış Haberler
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Dolmabahçe’de Almanya Şansölyesi Olaf Scholz’u ağırladı ve ardından ortak bir basın toplantısı düzenledi.

Erdoğan, Almanya ile her alanda yoğun ilişkilerinin olduğunu ve görüşmenin geniş bir gündem üzerine inşa edildiğini belirtti.

İkili ticaretin 50 milyar dolara ulaştığını ve hedeflerinin 60 milyar dolar olduğunu söyledi.

Savunma sanayiinde yaşanan sorunları aşarak işbirliğini güçlendirmeyi hedeflediklerini ve Scholz’un bu konudaki tutumunu takdir ettiklerini ifade etti.

Avrupa’da yükselen aşırı sağ akımların, Avrupa’da yaşayan Türkleri endişelendirdiğini vurguladı.

"Gümrük birliği ve vize serbestisi hepimizin menfaatine"

Erdoğan, AB ile ilişkilerine dair beklentilerini Scholz’a iletti ve Gümrük Birliği ve vize serbestisi konusunda atılacak adımların her iki tarafın da menfaatine olacağını vurguladı.

Gazze ve Lübnan’da yaşanan insanlık dramını ele alarak, acil bir ateşkes çağrısında bulundu ve İsrail üzerinde uluslararası baskı oluşturulması gerektiğini söyledi.

Erdoğan, İsrail’in işlediği suçları kınayarak, “50 binden fazla insanın öldürüldüğünü, çocuk ve kadınların da bu katliamda hayatını kaybettiğini” belirtti.

“Lahey Adalet Divanı’na biz de yaptık birçok ülke de yaptı,” diyen Erdoğan, İsrail Dışişleri Bakanı’nın kendisine yönelik saldırılarını da eleştirdi.

ABD’nin İsrail’e yönelik tavrını eleştirerek, İsrail’in bölgede katliamı sürdürdüğünü belirtti.

Erdoğan, Türkiye’nin bölgeye insani yardım ulaştırdığını ifade etti.

“Almanya, Suriyeli suçluların Türkiye’ye iadesi konusunda destek istiyor. Türkiye’nin bu konudaki yaklaşımı nedir? Avrupa Birliği’ne nasıl destek olabilirsiniz?” sorusuna Erdoğan, şu cevabı verdi:

“Suriye’den ülkemize 4 milyon civarında mülteci geldi. Şu anda 3.5 milyon mülteci ülkemizde bulunuyor. Merkel döneminde bu süreci birlikte çalıştırdık. Kapımız onlara hep açık olmuştur ve şu anda da açıktır. Orta Doğu’dan, Lübnan’dan ülkemize gelen olursa biz kapımızı onlara açık tuttuk. Lübnan’da Türkmenler de var. Kapımız açık.”

“İslam düşmanlığı” sorusuna Erdoğan şu yanıtı verdi:

“Almanya’da İslam düşmanlığı maalesef devam ediyor. Ortak bir mücadeleyi sürdürme kararını birlikte verdik. PKK ve FETÖ, terör örgütleriyle mücadele konusunda birlikte mücadele vereceğiz.”

"İsrail konusunda fikirlerimiz farklı"

Şansölye Scholz, Türkiye’ye gelmekten mutluluk duyduğunu belirterek, ikili ve küresel konularda yakın işbirliğine ihtiyaç duyulduğunu vurguladı.

Ukrayna’ya Rusya’nın saldırısını uluslararası hukukun ihlali olarak niteledi ve savaşın sonlandırılması için çaba gösterilmesi gerektiğini söyledi.

Scholz, İsrail konusunda farklı görüşlere sahip olduklarını ifade ederek, 7 Ekim’deki Hamas saldırısını korkunç bir suç olarak nitelendirdi.

Filistin ve İsrail için iki devletli çözüm önerisini desteklediğini ve İsrail’in uluslararası hukuka uyması gerektiğini belirtti.

Scholz, ateşkes ve rehinelerin serbest bırakılması için bir öneri olduğunu ve bu önerinin uygulanmasının Lübnan’da çatışmaların uzamasını önleyeceğini söyledi.

İkili ilişkilerin olumlu olduğunu ve daha da gelişeceğini vurguladı. Savunma sanayii konusunda ilişkilerin yeniden canlandığını ifade etti.

Vize konusu hakkında, Almanya’daki konsoloslukların dünya çapında en çok vize veren konsolosluklar olduğunu belirterek, süreçleri hızlandırmak için çalışmalar yaptıklarını ve süreçleri dijitalleştirerek daha hızlı karar verilebilmesini hedeflediklerini söyledi.

"Almanya'daki suç işleyen Suriyelilerin geri gönderilmesi konusunda birçok partnerimiz var"

Göç ve mülteciler konusunda Türkiye’nin önemli çaba sarf ettiğini belirterek, Suriye’deki savaşın sonuçları konusunda Türkiye’ye desteklerinin süreceğini söyledi.

Türkiye ve AB arasında ilişkilerin gelişmesini arzu ettiklerini dile getirdi.

“Almanya, Suriyeli suçluların Türkiye’ye iadesi konusunda destek istiyor. Türkiye’nin bu konudaki yaklaşımı nedir? Avrupa Birliği’ne nasıl destek olabilirsiniz?” sorusuna Scholz, şu cevabı verdi:

“Bu konuda maddi bir yardım da veriliyor. Göç konusundaki işbirliği için teşekkür ediyorum ama suç işlemiş Suriyeliler konusunda şunu söylüyorum. Suç işleyenler geri gönderilmeli. Afganistan’a bir kısmını gönderdik. Bu konuda birçok partnerimiz var. İşbirliklerimiz var.”

“İslam düşmanlığı” sorusuna Olaf Scholz şu cevabı verdi:

“İslam düşmanlığı kabul edilemez. Farklı düşünen insanlar düşman görülmemeli, bir arada yaşanabilmeli. Almanya’da din özgürlüğü önemli bir ilke. Aşırı İslamcı akımlar var, bunlarla mücadele ediyoruz. Ayrıca PKK’nın işlediği suçlar konusunda önemli bir mücadele içinde Almanya.”

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP