DOLAR 34,1031 0.21%
EURO 38,0993 0.07%
ALTIN 2.841,380,44
BITCOIN 21713472.59384%
İstanbul
21°

HAFİF YAĞMUR

13:03

ÖĞLEYE KALAN SÜRE

Cumhurbaşkanı Erdoğan devreye girdi! Husumetli iki ülke bugün Ankara’da barışıyor
5 okunma

Cumhurbaşkanı Erdoğan devreye girdi! Husumetli iki ülke bugün Ankara’da barışıyor

ABONE OL
Ağustos 12, 2024 07:57
Cumhurbaşkanı Erdoğan devreye girdi! Husumetli iki ülke bugün Ankara’da barışıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Türkiye, Etiyopya ile Somali arasındaki gerilimi gidermek için arabuluculuk yapıyor. Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed Ali, Mayıs ayında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a bir mektup yazarak Etiyopya ve Somali arasındaki anlaşmazlıkta Türkiye’nin desteğini talep etti.

ERDOĞAN, “KRİZİ ÇÖZÜN” TALİMATI VERDİ

Somali’den de aynı talebin gelmesi üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’a “Krizi çözün” talimatı verdi. Fidan, temmuz ayında ilk girişimini gerçekleştirdi. 1 Temmuz’da Etiyopya Dışişleri Bakanı Taye Atske Selassie ve Somali Dışişleri ve Uluslararası İşbirliği Bakanı Ahmed Muallim Fiqi’yi Ankara’da ağırladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan devreye girdi! Husumetli iki ülke bugün Ankara'da barışıyor

GÖRÜŞME ÖNEMLİ BULUNDU

İki ülkenin Dışişleri Bakanları, Bakan Fidan’ın ev sahipliğinde bir araya geldi. Görüşme sonrasında, taraflar ortak bir açıklamada, anlaşmazlığı barışçıl bir şekilde çözme niyetlerini dile getirdiler ve 2 Eylül’de Ankara’da tekrar bir araya gelmeyi taahhüt ettiler. Somali ile yapılan görüşmeler sonucunda, ikinci tur görüşmelerin 2 Eylül yerine bugün Ankara’da gerçekleşmesi kararlaştırıldı. Diplomatik çabaların devamı olarak, iki ülke heyetleri bugün Ankara’da görüşecek.

img

2 işçinin göçükte can verdiği faciada çok sayıda gözaltı var

img

Samsunspor Başkanı’ndan Beşiktaş maçı sonrası olay sözler

img

İstanbul’da şantiye alanında facia

UZLAŞMA SAĞLANMASI AMACLANIYOR

Görüşmelerde, iki ülkenin ihtiyaçları, endişeleri ve yaklaşımları dikkate alınarak bir uzlaşmaya varılması hedefleniyor. Türkiye’nin 1 Temmuz’dan bu yana bölge ülkeleriyle de temaslarını sürdürdüğü ve onların da sürece destek vermesini istediği öğrenildi.

“GERİLİM BİTSİN”

Erdoğan, geçtiğimiz hafta sonu Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed Ali ile telefon görüşmesi gerçekleştirerek Türkiye ile Etiyopya arasındaki ikili ilişkiler, bölgesel ve küresel gelişmeleri ele aldı. Görüşmede, iki ülke arasındaki ilişkilerin güçlendiğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Somali ile Etiyopya arasındaki gerilimin sona ermesi için Türkiye’nin çabalarını sürdürdüğünü belirtti. Ayrıca, Etiyopya’nın Somali’nin birliğine, egemenliğine ve toprak bütünlüğüne yönelik endişelerini giderecek adımlar atmasının süreci kolaylaştıracağını ifade etti.

MAHMUD İLE GÖRÜŞTÜ

Öte yandan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud ile bir telefon görüşmesi yaptı. Görüşmede, Somali ile Etiyopya arasındaki gerginlik, bölgesel ve küresel gelişmeler ele alındı. Erdoğan, Somali’nin Etiyopya ile yaşadığı gerginliğin çözümü için Türkiye’nin çabalarına devam edeceğini ve Türkiye’de gerçekleşecek ikinci tur görüşmelerde uzlaşmaya varılması için somut sonuçlar beklendiğini belirtti.

Kaynak: Haberler.com / Dünya

Recep Tayyip Erdoğan Etiyopya Somali Afrika Ankara Diplomasi Politika Dünya Güncel Haberler

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP