DOLAR 34,1026 0.24%
EURO 38,1457 0.1%
ALTIN 2.874,391,62
BITCOIN 2151428-0.53071%
İstanbul
20°

HAFİF YAĞMUR

13:02

ÖĞLEYE KALAN SÜRE

CUMA HUTBESİ 23 AĞUSTOS | Bu haftaki Cuma hutbesi konusu nedir? Cuma hutbesi oku!
21 okunma

CUMA HUTBESİ 23 AĞUSTOS | Bu haftaki Cuma hutbesi konusu nedir? Cuma hutbesi oku!

ABONE OL
Ağustos 23, 2024 07:48
CUMA HUTBESİ 23 AĞUSTOS | Bu haftaki Cuma hutbesi konusu nedir? Cuma hutbesi oku!
0

BEĞENDİM

ABONE OL

23 Ağustos Cuma günü okunan hutbenin konusu, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın resmi internet sitesinde yayınlandı. Hutbe metninin tamamını ve konuyu merak eden vatandaşlar için haberimizde detaylar mevcut.

23 AĞUSTOS CUMA HUTBESİ

Hutbe, “Allah ve Resûlünün önüne geçmeyin” anlamına gelen Hucurât sûresinin ilk ayetlerinden yola çıkarak başlıyor. Ayetlerde Allah ve Resûlünün koyduğu hükümlerin, kişilerin kararlarından daha önemli olduğuna dikkat çekiliyor.

Hutbe, Peygamber Efendimiz (s.a.s)’in örnekliğini sadece ibadetlerle sınırlı görmemek gerektiğini vurgulayarak devam ediyor. “Dâb-ı muâşeret” olarak bilinen sosyal ilişkilerde de Peygamber Efendimiz (s.a.s)’in rehberimiz olması gerektiği vurgulanıyor.

Hutbede, selam vermenin önemi üzerinde duruluyor. Selamın, Allah Resûlü (s.a.s)’in öğrettiği şekilde alınıp verildiğinde ibadet ve dua hükmü kazandığı belirtiliyor.

Peygamber Efendimiz (s.a.s)’in her zaman hayrı ve iyiliği dile getirmeyi öğütlediği, insanların rahatsız edecek şekilde yüksek sesle konuşmaması gerektiği, sözünü kesmemesi ve verdiği sözü yerine getirmesi gerektiği belirtiliyor. Başkalarının evini gözetlemeyi, konuşmalara kulak kabartmayı ve insanların mahrem hallerini araştırmayı yasakladığı hatırlatılıyor.

Hutbede ziyaretleşmenin adabından bahsediliyor. Ziyaret edeceğimiz kişiye önceden haber vermek, eve girmek için izin istemek, hane halkı müsait değilse geri dönmek, büyüklerimize karşı sesimizi yükseltmemek, eşimize nezaket ve zarafetle davranmak, küçüklerimize merhamet göstermek gibi konulara değiniliyor.

Sosyal medya kullanımının adabına da değinilen hutbede, yalan, iftira, çarpıtma, gösteriş ve mahremiyet sınırlarını ihlal etme gibi davranışlardan uzak durulması gerektiği vurgulanıyor. Sanal alemde de Yüce Rabbimizin bizi görüp işittiği bilinciyle hareket etmemiz gerektiği hatırlatılıyor.

Hutbe, Peygamber Efendimiz (s.a.s)’in öğrettiği “âdâb-ı muâşeret” kurallarını hayatımızın her alanına hâkim kılmamız gerektiği çağrısıyla son buluyor. Eğitim-öğretim müfredatında yer alan “dâb-ı Muâşeret, Kur’an-ı Kerim, Peygamberimizin Hayatı ve Temel Dini Bilgiler” derslerinin çocuklarımızın seçmesi için gerekli hassasiyeti göstermemiz gerektiği vurgulanıyor.

Hutbenin sonunda, Zafer Haftası’na girdiğimiz şu günlerde şehitlerimizi ve gazilerimizi rahmetle yâd ediliyor. Orman yangınları konusunda da uyarıda bulunularak, yangınlara sebep olabilecek davranışlardan uzak durulması ve yetkililerin uyarılarına kulak verilmesi isteniyor.

[1] Hucurât, 49/1, 2.

[2] Müslim, Îmân, 93.

[3] Tirmizî, İsti’zân, 15.

[4] Buhârî, Edeb, 3.

[5] İbn Hanbel, II, 400.

Haberler.com / Sena Demiröz – Gündem

Dini Gündem Eğitim Yaşam Haberler

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP