Çubuk ilçesi, verimli toprakları ve düz tarım alanlarıyla bilinen Ankara’nın bir parçasıdır. Bu özellikler nedeniyle “İç Anadolu’nun Çukurovası” olarak anılır. Çubuk, “yeşil altın” olarak adlandırılan eşsiz turşuları ile Türkiye’nin dört bir yanını ve hatta dünyayı lezzetlendirmektedir.
İlçenin simgesi haline gelen “Çubuk Turşusu”, Çubuk Belediyesi ve Ankara Kalkınma Ajansı ortaklığında kurulan Çubuk Ev Tipi Turşu Üretim Tesisi’nde üretilmektedir. Yaz aylarında üretilen turşular sonbahar ve kış aylarında tüketime hazır hale gelir.
Turşu severler özellikle salatalık turşusuna ilgi gösterirken, Çubuk’ta lahana, patlıcan, havuç, mısır, mandalina ve muz gibi çeşitli sebze ve meyvelerden üretilen 40’tan fazla turşu çeşidi bulunur.
“Yeşil altın” unvanını 2008 yılında TÜRKPATENT’ten alan Çubuk turşusu, coğrafi işaretle korunmaktadır. Avrupa Birliği’ne de tescil başvurusu yapılmış olan turşu, marka haline gelmiştir.
Çubuk Belediye Başkanı Baki Demirbaş, turşunun ilçede yetişen malzemelerden üretildiğini ve bu durumun lezzetine katkıda bulunduğunu belirtir. Özellikle “Toros tipi salatalık”ların kaynak sularıyla beslenmesi eşsiz bir tat katmaktadır.
Su, tuz ve sirke oranının yanı sıra defne yaprağı, dereotu, sarımsak ve diğer aromalar da Çubuk turşusunun eşsiz lezzetine katkıda bulunmaktadır. Turşunun yurt dışındaki pazar payını artırmak için festivallere katılım sağlanmakta ve yabancı heyetlere hem ilçenin hem de turşuların tanıtımı yapılmaktadır.
Ankara Kalkınma Ajansı desteğiyle kurulan Çubuk Ev Tipi Turşu Üretim Tesisi’nde çalışan Gülden Tosun, tesiste turşu üretimi ve eğitimleri düzenlendiğini belirtir. Tamamen doğal yöntemlerle üretilen ürünlerin insanların beğenisine sunulduğunu ifade eder.
Çubuk Turşucular Kooperatifi Başkanı Hasan Hüseyin Benli ise 48 yıldır ailesinin turşu işini sürdürdüğünü ve bu geleneğin çocukları tarafından da devam ettirileceğini söyler. Gelen taleplere göre farklı sebze ve meyvelerden üretilen yaklaşık 40 çeşit turşu ile müşteri memnuniyetini sağlamayı hedefler.
Çubuk turşusu, Türkiye’deki sofraların yanı sıra ABD, Rusya, Suudi Arabistan, Almanya, Fransa, İtalya, İsviçre ve İngiltere gibi 15 ülkede de tüketilmektedir. Hedef, Çubuk turşusunu dünya çapında bir marka haline getirmektir.
GENEL
14 saat önceGENEL
14 saat önceGENEL
14 saat önceGENEL
14 saat önceGENEL
14 saat önceGÜNDEM
15 saat önceGÜNDEM
15 saat önce