DOLAR 34,0390 -0.11%
EURO 38,1211 0.44%
ALTIN 2.831,711,04
BITCOIN 21538665.92016%
İstanbul
21°

AZ BULUTLU

20:34

YATSIYA KALAN SÜRE

Çorum’un Alaca ilçesinde 800 yıllık kandil bulundu
20 okunma

Çorum’un Alaca ilçesinde 800 yıllık kandil bulundu

ABONE OL
Eylül 1, 2024 07:47
Çorum’un Alaca ilçesinde 800 yıllık kandil bulundu
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Çorum’un Alaca ilçesinde yürütülen Kalehisar kazılarında 800 yıllık bir kandil gün yüzüne çıkarıldı.

Anadolu Selçuklu döneminin önemli şehirlerinden biri olan ve Alaca ilçesine bağlı Mahmudiye köyünde yer alan Kalehisar ören yerinde, Aydın Adnan Menderes Üniversitesi’nden Doç. Dr. Mustafa Kemal Şahin başkanlığında arkeolojik çalışmalar devam ediyor. Sağlam bir şekilde bulunan ve aydınlatma aracı olarak kullanılan kandil, toprak ve sırlı bir yapıdan oluşuyor.

Kalehisar Kazı Başkanı Doç. Dr. Şahin, 2021 yılında yapılan kazılarda sağlam bir kandil örneğine rastladıklarını ifade ederek, “Kandil aydınlatma aracı olarak kullanılıyordu. Topraktan yapılmış ve içi sırlı. Benzer örnekleri Kudaabad Sarayı’nda bulunmuştu. Konya Karatay Medresesi’nde sergilenen örnekleri de mevcut. Hatta birebir aynısı olanlar da var. Bu yönüyle çok önemli. Ankara’da kale civarında yapılan kazılarda ise yarım bir kandil bulunmuştu. O da burada bulunan kandilin benzeri. Burada bulunan tek bir kandil örneği bile çok şeyleri anlamamızı sağladı” dedi.

Çorum Müzesi’nde sergilenen 1. Alaaddin Keykubat dönemine ait kitabe hakkında da bilgi veren Doç. Dr. Şahin, “Kitabe bize 1. Alaaddin Keykubat’ı anlatıyor. O dönemde 1. Alaaddin Keykubat, en vizyoner sultanlardan biriydi. Zehirlenerek öldürülmeseydi belki bir Moğol saldırısı olmayacaktı. Belki Anadolu Selçuklu Devleti daha uzun süre ayakta kalacaktı. Ancak Anadolu Selçuklularını anlayabilmek için 1. Alaaddin Keykubat dönemini çok iyi bilmemiz gerekiyor. Bu dönemde çok büyük bir yapılaşma yaşandı. 1218 ila 1238 yılları çok önemli. Erken dönem yapıları dediğimiz süreçte, 12. yüzyılın sonu ve 13. yüzyılın başlarında, Anadolu’daki yerel geleneklerin etkileriyle oluşan bir sanatsal anlayış vardı. Ancak 1224’ten sonra, kuralların konulduğu geniş yapılar inşa edilmeye başlandı. Bu bağlamda düşündüğümüzde 1. Alaaddin Keykubat dönemi her yönüyle çok önemli. Bunun için daha geniş bulgulara ihtiyaç var. Kalehisar’ın bunu sağlayabileceğine inanıyorum” şeklinde konuştu. – ÇORUM

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Selçuklu Aydın Alaca Kültür Yerel Kültür Sanat Güncel Haberler

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Güvenliğiniz bizler için önemli. Bu yüzden gizlilik politikası sayfamızı inceleyiniz.