DOLAR 34,0004 -0.19%
EURO 38,0601 0.39%
ALTIN 2.829,160,95
BITCOIN 21606284.82828%
İstanbul
23°

HAFİF YAĞMUR

05:16

SABAHA KALAN SÜRE

Çorum’da Selçuklu’nun Hattuşa’sı Gün Yüzüne Çıkıyor
9 okunma

Çorum’da Selçuklu’nun Hattuşa’sı Gün Yüzüne Çıkıyor

ABONE OL
Eylül 18, 2024 08:47
Çorum’da Selçuklu’nun Hattuşa’sı Gün Yüzüne Çıkıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Çorum’da, geçmişin sırlarını gün yüzüne çıkaran bir keşif gerçekleşti: Anadolu Selçukluları’nın önemli bir yerleşim merkezi olan Kalehisar.

Doç. Dr. Mustafa Kemal Şahin, Kalehisar’ın Hititlerin başkenti Hattuşa’yla benzer bir öneme sahip olduğunu belirtiyor:

“Hititler için Hattuşa ne kadar önemliyse, Anadolu Selçuklular için de Kalehisar o kadar önemli.”

Çorum’da yürütülen kazı çalışmaları, Anadolu Selçuklu Devleti’nin önemli bir kentinin gün yüzüne çıkmasını sağlıyor. Kalehisar’da yapılan çalışmalar, tarihin yeniden ayağa kalkmasına, kültürel mirası korumaya ve gelecek nesillere aktarılmasına yönelik çabaları temsil ediyor. Aydın Adnan Menderes Üniversitesi’nden Doç. Dr. Mustafa Kemal Şahin, İhlas Haber Ajansı’na yaptığı açıklamada devam eden kazı çalışmaları ve tarihi kentin bilinmeyen yönleri hakkında bilgi verdi.

Şahin, yapılan kazı çalışmalarının Anadolu Selçuklu arkeolojisi için büyük önem taşıdığını vurgulayarak, Kalehisar’ın Hattuşa gibi önemli bir merkez olduğunu tekrarladı.

“İlk çalışmalar 1992 yılına dayanıyor”

Doç. Dr. Şahin, 1965-1966 yıllarında Prof. Dr. Oktay Aslanapa tarafından İstanbul Üniversitesi adına Kalehisar’da çalışmalar yapıldığını hatırlattı. “Prof. Dr. Oktay Aslanapa, medrese, kervansaray, hamam, seramik ve çini fırınları üzerinde ilk çalışmaları gerçekleştirdi. Bu çalışmalar, Kalehisar’ın ne kadar önemli bir merkez olduğunu ortaya koydu. 60 yıl sonra buranın tekrar gündeme gelmesi gerekiyordu. Aslında ilk çalışmalar 1992 yılına dayanıyor. Benim tez çalışmam Anadolu Selçuklu camileriydi. 1992 yılında çalışma yaparken Kalehisar’a da geldim. O tarihten beri burayı gözlemliyorum. Anadolu’da Kalehisar, Karahisar adında isimlendirilen çok sayıda yerleşim yerleri var. Bunun başında Afyonkarahisar, Şebinkarahisar gibi yerleşim yerleri geliyor” dedi.

“Hititler için Hattuşa nasıl bir öneme sahipse Anadolu Selçuklular için de Kalehisar aynı öneme sahip”

Şahin, bu yerleşim yerleri içerisinde Kalehisar’ın özel bir yere sahip olduğunu vurgulayarak, “Her şeyden önce burası bir Anadolu Selçuklu kenti özelliği taşıyor. Kale var, kalede surlar var, medrese var, kervansaray var, hamam var. Bu yapıların varlığı bize buranın kent olduğunu gösteriyor. Bunlar bizim bildiğimiz, ayakta olan yapılar. Bir de bilmediğimiz yapılar var. Burada biz çalışmalar yaptık. Burada yapılan çalışmalar sonucunda yapılar olduğunu belirledik. Bu yapılar bile buranın ne kadar zengin olduğu gösterdi. Hititler için Hattuşa nasıl bir öneme sahipse Anadolu Selçuklular için de Kalehisar aynı öneme sahip. Devamında Osmanlı kenti olduğunu düşündüğümüz bir yer burası. Bu nedenle burası bu anlamda bilineni ve bilinmeyenleriyle büyük bir kent” şeklinde konuştu.

“Kalehisar’da kazı çalışmaları 100 yıl sürebilir”

Şahin, Kalehisar’da kazı çalışmalarının 100 yıl sürebileceğini belirterek, “2019 yılından 2021 yılına kadar Kalehisar’da yüzey araştırması yaptık. Bu yüzey araştırmasında bütün yapıları belgeledik. Roleve planlarını çizdik. Her şeyiyle belgeledik. Burada saha çalışmaları yaptık. Bu alanda ne var ne yok hepsini tespit ettik. Kalehisar mimarisi ve seramikleriyle gerçekten çok zengin bir yer. Burası bir seramik üretim merkezi. Yüzeyde kırık parça halinde de olsa zengin seramik parçaları topladık. Bunlar özellikle Anadolu Selçuklu Devletinin yeşil sırlı tek renkli ve kazıma tekniğinde yapılan seramik örnekleri. Çini örnekleri var. Bunlar genelde günlük yaşamda kullanılan gereçler. Eğer imkanlarımız el verir ve devamlılık sağlanırsa burada en az 100 yıl kazı çalışmaları sürer. Burası Çorum’daki 5’inci kazı. Yüzyılın üzerinde Hattuşa’da kazılar devam ediyor. Alacahöyük’te 1935 yılından beri kazılar devam ediyor. Eskiyapar ve Şapinuva ören yerlerinde 30-40 yıldır sürüyor. Biz işin başındayız. Ama çok yol aldık. Burada kitabe özelliği taşıyan belgeler çıkabilir” dedi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / MUHAMMED MUTTALİP YALÇIN – Kültür Sanat

Yerel Haberler Kültür Sanat Kemal Şahin Selçuklu Eğitim Çorum

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP