DOLAR 34,2888 0.15%
EURO 37,2216 0.14%
ALTIN 3.014,320,10
BITCOIN 23499991.4703%
İstanbul
18°

PARÇALI AZ BULUTLU

18:16

AKŞAMA KALAN SÜRE

Çölyak Hastaları İçin Glütensiz Kek Projesi: Termiye Unu Kullanıldı
6 okunma

Çölyak Hastaları İçin Glütensiz Kek Projesi: Termiye Unu Kullanıldı

ABONE OL
Ekim 25, 2024 10:47
Çölyak Hastaları İçin Glütensiz Kek Projesi: Termiye Unu Kullanıldı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Gıda Mühendisliği bölümünde okuyan Sinem Gökal, çölyak hastaları için glütensiz kek üretti. Üçüncü sınıf öğrencisi olan Gökal, TÜBİTAK 2209-A Öğrenci Projeleri Desteği’nden “Glütensiz Kek” projesi için destek aldı.

Gökal, termiye olarak da bilinen baklagilin, mineral, vitamin, lif ve protein açısından zengin olduğunu ve güçlü bir antioksidan kaynağı olduğunu belirtti. “Termiye, Konya, Antalya, Burdur ve Isparta’da daha çok biliniyor. Niğde’de ise pek bilinmiyor. Bu durum dikkatimizi çekti ve hocamızla birlikte termiye üzerine araştırmalar yaptık. Türkiye’de en yaygın tüketilen besinlerden biri olan keke termiye eklemeyi hedefledik. Glüten hastaları için tercih etmemizin sebebi ise bu hastalara uygun besin seçeneklerinin sınırlı olmasıydı. Kekte buğday unu yerine termiye unu kullanarak lezzetli bir sonuç elde ettik. Termiye zaten %47 oranında protein içeriyor, bu da kekin glüten hastalarının protein ihtiyaçlarını karşılamasına yardımcı oluyor” dedi Gökal.

“Çölyak hastaları için tüketilebilir besinler üretmeye çalışıyoruz”

Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Elemanı Arş. Gör. Dr. Mehmet Yetişen, projeyle termiyenin kullanım alanını genişlettiklerini ifade etti. “TÜBİTAK 2209-A Öğrenci Projeleri Desteği’nin 2023 Yılı 2. Dönem Çağrı kapsamında projemiz kabul gördü. Birkaç denemeden sonra, çölyak hastaları için tüketilebilir bir kek üretmeyi başardık. Amacımız termiyenin tanıtımını yapmak ve kullanım alanını genişletmekti. Termiye atıştırmalık gıdalarda kullanılmış ve biz de keke uyarlamayı hedefledik. Literatür taramalarında termiyenin bisküvi gibi bazı atıştırmalıklarda kullanıldığını ancak kek yapımında kullanılmadığını gördük. Bu nedenle projeyi hayata geçirmeye karar verdik” dedi Yetişen.

Yetişen, gıda mühendisleri olarak ürünlerin kaliteli, tüketilebilir, enerji ve besin değerleri yüksek hale getirmek için çalışmalarına devam ettiklerini belirtti. – NİĞDE

Gastronomi Tübitak Sağlık Eğitim Yerel

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP