DOLAR 34,1031 0.21%
EURO 38,0993 0.07%
ALTIN 2.841,380,44
BITCOIN 21713472.59384%
İstanbul
21°

HAFİF YAĞMUR

13:03

ÖĞLEYE KALAN SÜRE

Columbia Üniversitesi Rektörü Gazze Protestoları Nedeniyle İstifa Etti
11 okunma

Columbia Üniversitesi Rektörü Gazze Protestoları Nedeniyle İstifa Etti

ABONE OL
Ağustos 15, 2024 09:38
Columbia Üniversitesi Rektörü Gazze Protestoları Nedeniyle İstifa Etti
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Columbia Üniversitesi Rektörü Minouche Shafik, kampüste yaşanan Gazze protestolarından yaklaşık dört ay sonra görevinden ayrıldığını duyurdu. Shafik, yaptığı yazılı açıklamada, okul kampüsünde Nisan ayında yaşanan protestoların kendisini zor bir döneme sürüklediğini ve bu durumun hem ailesine hem de üniversite topluluğuna zarar verdiğini belirtti.

Shafik, “Bu harika kuruma liderlik etme onuruna ve ayrıcalığına sahip oldum ve birlikte birçok önemli alanda ilerleme kaydettiğimize inanıyorum. Ancak topluluğumuzda farklı görüşlerin bir arada yaşamasının zor olduğu bir dönemde bulunduk. Bu dönem benim aileme de diğer kişiler gibi zarar verdi. Yaz boyu düşündüm ve yeni dönem başlamadan yeni liderliğin göreve başlaması için bu duyuruyu şimdi yapıyorum,” dedi.

Akademik ilkelerin ve herkese adalet ve şefkatle davranmanın önemini vurgulayan Shafik, kendisi, meslektaşları ve öğrencilerin tehdit unsuru olarak görülmesinin üzücü olduğunu belirtti.

Protestoları başlatan Columbia Üniversitesi Apartheid Divest üyeleri, Shafik’in istifasını memnuniyetle karşıladı ancak bu durumun İsrail ordusu ve Filistin topraklarını işgalini destekleyen şirketlerden yatırımları çekme çabalarını engellememesi gerektiğini belirtti. Grubun üyelerinden Mahmud Halil, “Columbia’nın sonunda Kongre ve bağışçıları değil, öğrencileri ve öğretim görevlilerini dinleyen bir rektör atamasını umuyoruz,” dedi.

Rektörlerin Kongre’de yapılan duruşmalarda eleştirilen isimlerden biri olan Temsilciler Meclisi’nin Cumhuriyetçi üyesi Elise Stefanik ise, Shafik’in istifasının Yahudi öğrencileri koruyamadığı için “gecikmiş bir karar” olduğunu ifade etti.

Protestolar Nasıl Başladı?

Filistin destekçisi öğrenciler, 16 Nisan’da okul yönetiminin İsrail’in Gazze’deki saldırılarını destekleyen şirketlere yönelik finansal yatırımlarını durdurması talebiyle oturma eylemi başlattı ve ardından “Gazze Dayanışma Kampı” kurdu. Üniversite Rektörü Minouche Shafik, çadır kampının dağıtılması için polis çağırdı. 18 Nisan’da kampüse gelen New York Polis Departmanı’na bağlı memurlar, 100’den fazla öğrenciyi gözaltına aldı. Filistin yanlısı öğrenciler Rektör Shafik’i kampüse polis çağırdığı için eleştirirken, İsrail yanlısı destekçiler ise yeterince sert davranmadığı için rektöre tepki göstermişti.

Orta Doğu, Rektör, Gazze, Orta Doğu, Eğitim, Yerel, Politika, Güncel Haberler

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP