DOLAR 34,1026 0.24%
EURO 38,1457 0.1%
ALTIN 2.874,391,62
BITCOIN 21561380.17148%
İstanbul
23°

PARÇALI BULUTLU

05:19

SABAHA KALAN SÜRE

Çocukluk çağı obezitesi halk sağlığı sorunu
16 okunma

Çocukluk çağı obezitesi halk sağlığı sorunu

ABONE OL
Ağustos 24, 2024 07:46
Çocukluk çağı obezitesi halk sağlığı sorunu
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Bilkent Şehir Hastanesi Çocuk Endokrinoloji Kliniği’nden Doç. Dr. Pınar Kocaay, çocukluk çağı obezitesinin hem Türkiye’de hem de dünya genelinde ciddi bir sağlık sorunu olduğunun altını çizdi. “Anne babalara tavsiyem, sigara ve alkole nasıl yaklaştığımız gibi, abur cubur, fast food ve şekerli yiyecekleri de aynı şekilde ele almamız gerektiği. Zor olsa da, tencere-tava yemeklerine dönmek ve fiziksel aktiviteyi artırmak çok önemli,” dedi.

Doç. Dr. Kocaay, çocukluk çağı obezitesiyle şekerli içecek tüketimi ve etkileri hakkında görüşlerini paylaştı. Çocukluk çağında obezitenin artış gösterdiğine dikkat çekerek, “Gelecek yıllarda çocukluk çağı obezitesi ve eşlik eden hastalıklarla daha sık karşılaşacağımızı öngörüyoruz. Bunun sebepleri arasında bilgisayar oyunları ve tabletlerle daha fazla zaman geçirme, kötü beslenme alışkanlıkları, fast food tüketimi, şekerli gazlı içeceklerin yaygınlaşması ve lifli gıdaların az tüketilmesi sayılabilir.” diye belirtti.

‘ÇOCUKLUK ÇAĞINDA OBEZ OLANLAR, EK HASTALIKLARA YAKALANIYOR’

Doç. Dr. Kocaay, çocukluk çağında aşırı kalori alımı nedeniyle obez olan bireylerin çoğunlukla yetişkinliğe de obez olarak geçtiğini vurguladı. “Çocukluk çağında obez olan bireyler, yetişkinlikte obez olan bireylere göre, yani daha sonra kilo alan bireylere göre, daha sık ek hastalıklara sahip oluyor ve bu hastalıklarla ilgili daha sık ölüm riski taşıyorlar. Bu nedenle çocukluk çağı obezitesinin erken teşhisi ve tedavisi büyük önem taşıyor. Bu konuya çok ciddi yaklaşmalıyız. Ayrıca, bu çocuklar ciddi bir akran zorbalığına maruz kalıyorlar ve bunu hem fiziksel hem de psikolojik olarak tüm hayatları boyunca taşıyorlar,” dedi.

‘ÇOCUKLARIN HAYATINA SPORU SOKMALIYIZ’

Obeziteyle mücadele için öncelikle beslenme alışkanlıklarının değiştirilmesi gerektiğini belirten Doç. Dr. Pınar Kocaay, “Sadece çocuğun değil, tüm ailenin beslenme alışkanlıklarını değiştirmesi gerekir. Son dönemde sık tüketilen fast food’lar, hazır gıdalar ve şekerli gazlı içeceklerin hayatımızdan çıkarılması çok önemli. Anne babalara tavsiyem, sigara ve alkole nasıl yaklaştığımız gibi, obeziteye yani abur cubur, fast foodlara, şekerli gıdalara da aynı şekilde bakmamız gerekir. Ne kadar zor olsa da, tencere-tava yemeklerine dönmek ve hareketi artırmak gerekiyor. Mümkünse her çocuğun hayatına mutlaka sporu sokmalıyız. Bu artık yadsınamaz bir gerçek. Çocukluk çağındaki obezitede, erişkinlerdeki gibi ilaç tedavisi ve ameliyat, en son düşünülecek seçeneklerdir. En önemli şey yaşam tarzı değişiklikleridir,” diye sözlerini tamamladı.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Sağlık

Çocukluk Türkiye Çocuk Sağlık Güncel Haberler

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP