DOLAR 34,1026 0.24%
EURO 38,1457 0.1%
ALTIN 2.874,391,62
BITCOIN 2147457-0.02682%
İstanbul
23°

HAFİF YAĞMUR

13:02

ÖĞLEYE KALAN SÜRE

Çocukların Psikolojisi Üzerindeki Olumsuz Etkileri Uyarısı
6 okunma

Çocukların Psikolojisi Üzerindeki Olumsuz Etkileri Uyarısı

ABONE OL
Eylül 13, 2024 09:44
Çocukların Psikolojisi Üzerindeki Olumsuz Etkileri Uyarısı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

KTÜ Farabi Hastanesi Çocuk Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Kliniği’nden Dr. Öğretim Üyesi Esra Hoşoğlu, son dönemde yaşanan üzücü olayların çocukların ruh sağlığı üzerindeki etkilerine dikkat çekti. Özellikle Narin Güran cinayetinin sosyal medyada yaygın olarak yer bulmasının çocuklarda kaygı ve korku yaratabileceğini vurguladı. Dr. Hoşoğlu, çocukların bu haberleri yetişkinler gibi anlayamadığını ve bu nedenle yoğun stres yaşadığını belirtti.

Dr. Hoşoğlu, ebeveynlere çocuklarının bu haberlere maruz kalmamaları konusunda uyarıda bulunarak, “Çocukların haberleri doğru bir şekilde anlamalarına yardımcı olmak önemlidir. Aileler, çocuklarına gelişimlerine uygun açıklamalar yaparak, korkularını ve endişelerini gidermeleri için destek olmalıdır.” dedi. Çocukların haber içeriklerini yanlış yorumlamasının, çevreye güvensizlik duygusuna yol açabileceğini ve gelecekteki deneyimlerini olumsuz etkileyebileceğini de ekledi.

Dr. Hoşoğlu, haberlere maruz kalma sonucunda çocuklarda görülebilecek belirtilere değinerek, “Uyku sorunları, kabuslar, yalnız kalmaktan korkma, sürekli soru sorma gibi belirtiler gözlenebilir. Bu belirtilerin görüldüğü durumlarda ailenin mutlaka uzmanlardan yardım alması önemlidir.” dedi.

‘Çocukların yaşadıkları korkular, kaygılar konuşulmazsa çocuk elde ettiği bilgileri kendi anlamlandıracağı için yanlış bir anlamlandırma içerisine girebilir. Bunun sonucunda da ileride karşılaşacağı durumları yanlış yorumlaması olabilir. Çok tehlikeli olmayan durumlar, çocuğa tehlikeli gibi görünebilir. O yüzden çocukların aileleriyle bu durumu paylaşmaları ve korkularını anlamlandırmaları aileleri tarafından bu durumun çocuklara açıklanması önemli’ diyen Dr. Hoşoğlu, ebeveynlere çocuklarla bu konuları konuşmanın önemini vurguladı.

Dr. Hoşoğlu, “Bu tür olayların izlenmesi ve çocuklarda oluşan korkular üzerinden örnek verecek olursak, mesela ilkokul çağındaki bir çocuk, okul servisi kazası haberini gördükten sonra okul servisine binmekle ilgili yoğun kaygıları olabilir. Aile bu kaygı ve korkuları çocukla konuşmadığı zaman bu korkunun çözülmesi daha uzun vakitler alabilir, sonrasında da çocuğun hayatını etkileyebilir” ifadelerini kullanarak, ailelerin çocukların duygusal ihtiyaçlarına duyarlı olmaları gerektiğini vurguladı.

HABER-KAMERA Nurullah CABRİ TRABZON,

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Sağlık

Narin Güran Sağlık Güncel Çocuk

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP