DOLAR 34,1026 0.24%
EURO 38,1457 0.1%
ALTIN 2.874,391,62
BITCOIN 2139312-0.58572%
İstanbul
23°

PARÇALI BULUTLU

16:27

İKİNDİYE KALAN SÜRE

Çocuklarda öfke nöbetleri profesyonel destek gerektirebilir
13 okunma

Çocuklarda öfke nöbetleri profesyonel destek gerektirebilir

ABONE OL
Eylül 3, 2024 10:44
Çocuklarda öfke nöbetleri profesyonel destek gerektirebilir
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Medipol Sağlık Grubu’ndan Klinik Psikoloğu Kübra Ekşi Yıldız, küçük çocuklarda sıkça görülen öfke nöbetlerinin kontrol edilemez bir hal alması durumunda, uzman desteği alınması gerektiğini vurguladı.

Medipol Sağlık Grubu’nun açıklamasına göre, 1,5-3 yaş arasındaki çocuklarda öfke nöbetleri yaygın bir durumdur. Ebeveynlerin tutarlı ve doğru yaklaşımıyla bu nöbetler yönetilebilir.

Kübra Ekşi Yıldız, 1,5-3 yaş arası çocukların kendilerini dünyanın merkezinde gördüklerini, en ufak engellemede hayal kırıklığına uğradıklarını ve güçlü bir sahiplenme duygusu yaşadıklarını ifade etti. Bu dönemdeki çocuklar henüz duygularını tam olarak ifade edemediklerinden, kızgınlıkları aniden öfke nöbetlerine dönüşebilir.

Yıldız, çocukların bu dönemde yaşadıkları bağımsızlık arayışının, öfke nöbetlerine neden olabileceğini ve bu nöbetlerin patolojik bir boyuta ulaşması durumunda uzman desteği alınması gerektiğini belirtti.

Çocukların ilk kez kendilerini yetişkinlerden ayrı bir varlık olarak gördükleri bu dönemde, bağımsızlık ve bağlanma arasında yaşadıkları çatışmanın, davranışlarına yansıdığını ifade eden Yıldız, “Çocuğunuz sizi test ediyor” dedi.

Kübra Ekşi Yıldız, çocukların bu davranışlarının, duygusal gelişimlerinin bir sonucu olduğunu vurgulayarak, “Çocuk bağımsızlığını keşfederken, sizi test edecek ve her şeye hayır diyecektir. Bu dönemdeki amacı, sizin koyduğunuz kuralları ve sınırları test etmektir. Unutmayın, bu davranışlar duygusal gelişiminin bir parçasıdır.” şeklinde konuştu.

Yıldız, 3-5 yaş arasındaki okul öncesi dönemde de kızgınlığın kolayca öfkeye dönüşebileceğini ve çocukların saldırgan tavırlar sergileyebileceğini belirtti. Bu dönemde, kendini ifade etmekte zorluk çeken çocuklar, farklı düşünceleri anlamakta ve paylaşmayı öğrenmekte zorluk yaşayabilir.

Kübra Ekşi Yıldız, öfke nöbetlerinin şiddete dönüşmesi durumunda uzman desteği alınması gerektiğini vurguladı. Vurma, itme, ısırma, eşyalara zarar verme, hakaret ve küfür etme, kendine zarar verme gibi davranışlar, “öfkenin patolojik dışa vurumu” olarak kabul ediliyor.

Yıldız, anne babaların çocukları için iyi rol model olduğunu ve duygusal yönetimde önemli bir yer tuttuğunu vurguladı. Aile içindeki çatışmalar, tutarsız ebeveyn tutumları ve çocuk ihmaline maruz kalma, öfke kontrol sorunlarına yol açabilir. Bu nedenle, anne babaların iletişimlerine dikkat etmeli, duygularını iyi yönetmeli, çocuklarına iyi rol model olmalı ve televizyon izleme süresini kontrol etmelidir. Çocukların enerjilerini sağlıklı bir şekilde boşaltmalarını sağlamak için, spor dalları ve aktivitelerle ilgilenmeleri teşvik edilmelidir.

Kaynak: AA / Sağlık

Sağlık Güncel Çocuk

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP