DOLAR 34,1146 0.28%
EURO 38,1233 0.16%
ALTIN 2.864,201,24
BITCOIN 21595222.34781%
İstanbul
21°

PARÇALI BULUTLU

13:03

ÖĞLEYE KALAN SÜRE

Çocuklarda Görülen İshalin Virüslerden Kaynaklandığı Bildirildi
9 okunma

Çocuklarda Görülen İshalin Virüslerden Kaynaklandığı Bildirildi

ABONE OL
Ağustos 8, 2024 10:44
Çocuklarda Görülen İshalin Virüslerden Kaynaklandığı Bildirildi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Bilecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde görev yapan Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Esra Akkaya Yılmaz, çocuklarda sık görülen ishalin çoğunlukla virüslerden kaynaklandığını açıkladı.

İl Sağlık Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, Yılmaz’ın ishalin tanımını “24 saat içinde 3 veya daha fazla sulu dışkılama veya anne sütüyle beslenen bebeklerde normalden daha sık ve sulu dışkılama” olarak belirttiği belirtildi.

Hastalarda ateş, kusma, bulantı, karın ağrısı ve halsizlik gibi ek semptomların da görülebileceğini ifade eden Yılmaz, şunları ekledi:

“İshal, havuz veya deniz suyunun yutulması, kirli su içilmesi, kirli sularla yıkanmış yiyeceklerin tüketilmesi veya açıkta satılan veya bozulmuş yiyeceklerin yenilmesiyle ortaya çıkabilir. Çocuklarda yaz ishali genellikle 3 ila 7 gün sürer. Sürekli kusma, beslenememe, kanlı ishal ve vücutta su kaybı belirtileri gösteren çocuklar mutlaka doktora görünmelidir.”

Çocuklarda su kaybının belirtilerini açıklayan Yılmaz, “Ağız ve dudak kuruluğu, uyku hali, göz kürelerinde çöküklük, nabız hızlanması ve idrar miktarında azalma olabilir. İshal tedavisinde en önemli adım, hastanın sıvı ve elektrolit kaybını gidermektir. Emzirme dönemindeki çocuklar ishal olsa bile emzirmeye devam etmelidir.” dedi.

Yılmaz, hastalık süresince yağlı yiyecekler ve paketlenmiş gıdaların tüketilmemesinin önemli olduğunu vurguladı.

Patates, muz, pirinç lapası, yoğurt gibi yiyeceklerle birlikte probiyotiklerin ishale iyi geldiğini belirten Yılmaz, hastalıktan korunmada hijyen şartlarının iyileştirilmesinin önemine dikkat çekti.

Çocuklarda ishalin en sık nedeninin virüsler olduğunu belirten Yılmaz, “Virüsler arasında en önemli neden rotavirüslerdir. Bu nedenle rotavirüs aşısı korunmada diğer bir seçenektir. Fekal-oral yolla bulaşan bu hastalıktan korunmak için hasta bireyle temastan kaçınmak ve hasta olduğunda kreş veya okula gitmemek önerilir.” dedi.

Kaynak: AA / Sağlık

İl Sağlık Müdürlüğü Esra Akkaya bilecik Çocuk Sağlık Güncel Haberler

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP