DOLAR 34,1238 0.29%
EURO 38,1562 0.22%
ALTIN 2.878,051,74
BITCOIN 2146192-0.61624%
İstanbul
22°

HAFİF YAĞMUR

SABAHA KALAN SÜRE

Çocuklarda Davranış Bozukluğunun Belirtileri ve İlişki Kurmanın Altın Kuralları
18 okunma

Çocuklarda Davranış Bozukluğunun Belirtileri ve İlişki Kurmanın Altın Kuralları

ABONE OL
Ağustos 24, 2024 08:45
Çocuklarda Davranış Bozukluğunun Belirtileri ve İlişki Kurmanın Altın Kuralları
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Klinik Psikolog Kübra Ekşi Yıldız, çocuklarda bazı davranış bozukluklarının belirtilerini açıkladı. Saldırganlık, yalan söyleme, tırnak yeme ve saç yolmanın bu bozuklukların bazı işaretleri olduğunu belirtti. Yıldız, bu çocuklarla olumlu bir ilişki kurmanın önemini vurgulayarak, karşılıklı saygı, kaliteli zaman ayırma, cesaretlendirme ve sevgi göstermenin temel unsurlar olduğunu ifade etti.

Pendik Medipol Üniversitesi Hastanesi’nden Klinik Psikolog Kübra Ekşi Yıldız, çocukların gelişiminin benzersiz olduğunu ve çevresel faktörlerin bu süreci etkilediğini vurguladı. Çocuklar büyüdükçe çevresel etkiler ve gelişim aşamaları davranışlarında değişikliklere yol açabilir. Yıldız, olumsuz bir davranışın bozukluk olarak sınıflandırılması için belirli kriterler olduğunu belirterek, saldırganlık, yalan söyleme, izinsiz eşya alma, konuşma sorunları, parmak emme, tırnak yeme, fobiler, korkular, içe kapanıklık, uyku sorunları, saç yolma ve öğrenme güçlüğünün bu kategoride yer alan bazı davranışlar olduğunu söyledi.

BELİRTİLERE DİKKAT

Yıldız, bu belirtilerin tek başına çocuğun uyumsuz veya dengesiz olduğunu göstermediğini vurguladı. Uyumsuz davranış gösteren çocukların sıklıkla sinirli, huysuz, rahatsız, zorba, otoriteye karşı dirençli, sürekli gergin, motivasyon eksikliği gösterdiğini belirtti. Bu listeye daha birçok madde eklenebileceğini ifade etti.

SÜREÇ İYİ ANALİZ EDİLMELİ

Çocukların gelişim aşamalarındaki sorunları dikkatlice analiz etmek gerektiğini vurgulayan Yıldız, bu dönemde çocukların ebeveynlerinin yanlış tutumlarına maruz kalabileceğini belirtti. Çocuklar sorunlarını çözerken engellerle karşılaştığında, geçici görünen bu sorunlar çözülmeden ileriki yaşlara taşınabilir. Yıldız, bu durumun çocuğun duygusal olarak olumsuz etkilenmesine ve geçici sorunların kalıcı hale gelmesine yol açabileceğini söyledi.

ÇOCUĞUNUZLA OLUMLU İLİŞKİ KURMANIN ALTIN KURALLARI

Yıldız, davranış bozukluğu olan çocuklarla olumlu bir ilişki kurmanın yollarını açıkladı. Karşılıklı saygı, çocuğa kaliteli zaman ayırma, cesaretlendirme ve sevgi göstermenin büyük önem taşıdığını belirtti. Davranış bozukluğuna karşı görmezden gelme, ödül vermeyi durdurma, alternatif seçenekler sunma, sözlü uyarı ve tartışmalardan kaçınma etkili yöntemlerdir. Yıldız, bağırma, susturma ve fiziksel şiddetin saygı bağını kopardığını vurguladı. Bu süreçte en önemli adımın saygıyı korumak olduğunu belirtti. Çocuğun olumlu yönlerini keşfedip desteklemek, olumsuz davranışlarını azaltıp çocuğun özgüvenini artıracaktır. Bu çocukların her koşulda ebeveynleri tarafından kabul edildiğini ve sevildiğini hissetmeye ihtiyaç duyduklarını söyledi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Sağlık

Çocuk Sağlık Güncel Haberler

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP