DOLAR 34,1657 0.15%
EURO 38,0448 -0.34%
ALTIN 2.921,060,23
BITCOIN 2162312-1.53742%
İstanbul
24°

KAPALI

05:23

SABAHA KALAN SÜRE

Çocuklar için yayınlandı: Medya çocukları yeteri kadar koruyor mu?
5 okunma

Çocuklar için yayınlandı: Medya çocukları yeteri kadar koruyor mu?

ABONE OL
Eylül 25, 2024 08:47
Çocuklar için yayınlandı: Medya çocukları yeteri kadar koruyor mu?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Cumhuriyet Savcısı Asım Ekren’in yeni kitabı, çocukların medya ve internet kullanımına dair önemli yasal bilgiler ve haklar sunuyor. Ekren, internet kullanımıyla ilgili yasalara değinerek, ticari amaçla toplu internet sağlayıcılarının, çocukların ve ailelerin korunması için suç içeriklerine erişimi engelleyen içerik filtreleme sistemlerini kullanma zorunluluğuna dikkat çekiyor.

Cumhuriyet Savcısı anlattı! Medya çocukları yeteri kadar koruyor mu?

“HER MEDYA PLATFORMU AYRI DÜZENLEMELERE SAHİP”

Kitapta, farklı medya platformlarının farklı düzenlemelerle yönetildiği vurgulanıyor. Gazeteler, dergiler, radyo-televizyon ve internet, sosyal medya gibi her platformun ayrı yasaları ve düzenlemeleri bulunuyor.

Basın ile ilgili kanunlar, çocuklara hem yayın sahibi olma hakkı hem de korunma hakları tanıyor. 18 yaşından küçükler, kanuni temsilcileri aracılığıyla, süreli yayın sahibi olabilirler. Bununla birlikte, süreli yayınlarda, 18 yaşından küçük suç faillerinin veya mağdurların kimliklerinin açıklanması yasaktır.

Çocuklar için yayınlandı: Medya çocukları yeteri kadar koruyor mu?

“MAĞDUR OLAN ÇOCUĞUN KİMLİĞİNİ AÇIKLAMAK SUÇTUR”

Ekren, kitabında cinsel istismar vakalarında mağdur olan çocuğun fotoğrafının yayınlanmasının, adının veya soyadının açıklanmasının suç olduğunu ve adli para cezasıyla cezalandırılabileceğini belirtiyor.

İnternet ile ilgili kanunlara değinen Ekren, ticari amaçla toplu internet sağlayıcılarının, çocukların ve ailelerin korunması için suç içeriklerine erişimi engelleyen içerik filtreleme sistemlerini kullanma zorunluluğuna dikkat çekiyor. Örnek olarak, çocukları kötü alışkanlıklara, alkol veya uyuşturucuya yönlendiren yayınlar bu kapsamda değerlendiriliyor. Bu yükümlülüğe uyulmaması halinde, mahalli mülki amir tarafından uyarma, idari para cezası verme veya üç güne kadar ticari faaliyetleri durdurma gibi cezalar verilebilir.

“ERİŞİM ENGELLENEBİLİR”

Çocukların cinsel istismarını teşvik eden internet yayınlarının, herhangi bir süre sınırı olmaksızın yasaklanabileceği belirtiliyor. Bu karar, Cumhuriyet Savcısı, hakim ve Bilgi Teknolojileri Kurumu Başkanı tarafından veriliyor ve ilgili içerik ve yer sağlayıcılarına bildiriliyor. Karara, CMK hükümlerine göre itiraz edilebilir. Örneğin, çocuklarla ilgili tüm cinsel içerikli yayınlar bu kapsamda değerlendirilebilir.

Kitapta, aynı yayın farklı internet sitelerinde bulunması durumunda ne yapılması gerektiği de ele alınıyor. Ekren, aynı kararın diğer internet siteleri için de geçerli olduğunu ve yeni bir başvuruya gerek olmadığını belirtiyor. Erişim Sağlayıcıları Birliği’ne başvuru yapılarak mevcut kararın diğer adresler için de uygulanması sağlanabilir.

KARARIN UYGULANMAMASI DURUMUNDA PARA CEZASI UYGULANIR

Kitap, kararın uygulanmaması durumunda sorumlu kişiye, fiil daha ağır cezayı gerektirmeyen başka bir suçu oluşturmadığı takdirde adli para cezası verileceğini belirtiyor. Eğer yayın ayrıca insan ticareti, istismarı, göçmen kaçakçılığı veya çocuğu dilencilikte, fuhuşta kullanma gibi suçları içeriyorsa, ayrı yasal işlem başlatılıyor.

Kitapta, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’nun (RTÜK) yasal görev ve yetkileri de açıklanıyor. RTÜK, yayın hizmetlerinde ailenin ve çocukların korunmasını gözeterek, aile ve çocuk dostu yapım ve dizileri teşvik etmekle yükümlüdür. Çocuk, genç ve aile ile ilgili olarak belirlenen ilkelere uyulmaması halinde yaptırımlar uygulanıyor.

Ebeveynlere, çocuklarını korumaya yönelik kanunlara ve haklarına dair tavsiyelerde bulunan Ekren, ebeveynlerin dikkatli, özenli ve bilinçli olmaları gerektiğini vurguluyor. Yasalara ve çocukların korunmasına aykırı yayınların ilgili makamlara bildirilmesi gerektiğini belirten Ekren, bu sayede çocukların daha güvenli bir geleceğe sahip olabileceğini ifade ediyor.

Haberler.com / Özge Çağıl Sütçü – Eğitim

Cumhuriyet Savcısı Teknoloji Eğitim Hukuk Medya Çocuk Yaşam Aile

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP