Çocukların sağlıklı beslenmesi için işlenmiş gıdaların beslenme çantalarına konulmaması gerektiği vurgulandı. Uzmanlar, koruyucu madde içeren işlenmiş gıdaların çocuklarda kalp, tansiyon ve bağırsak hastalıklarına yol açabileceğini belirtti.
Ankara Bilkent Şehir Hastanesi Çocuk Gastroenteroloji, Hepatoloji ve Beslenme Uzmanı Prof. Dr. Şamil Hızlı, aileleri çocuklarının beslenme çantalarını hazırlarken dikkatli olmaya çağırdı.
Hızlı, çocukların beslenme çantalarında kullanılan ürünleri seçerken toksik madde içermemesi gerektiğini vurguladı. Parlak renkli beslenme çantalarının, sade renkli olanlara göre daha çok kanserojen madde içerebileceğini ifade eden Hızlı, ailelere mümkün olduğunca doğal renkleri tercih etmelerini önerdi.
Çocukların beslenme çantalarına koyulacak yiyecekler arasında doğal, kolay ulaşılabilir ve elle yenilebilir ürünlerin olması gerektiğini belirten Hızlı, işlenmiş gıdaların yerine daha çok tahıl, meyve ve sebze ağırlıklı bir beslenme düzeninin tercih edilmesini önerdi. Hızlı, özellikle 5-13 yaş grubu için beslenme çantalarında et yerine kıymalı börek gibi alternatifleri tercih edilebileceğini söyledi.
Hızlı, beslenme çantasına konulacak içeceklerin de sağlıklı olması gerektiğini vurgulayarak, süt, kefir ve ayran gibi ürünleri önerdi.
Çocukların beslenme çantalarına konulan yiyeceklerin kolay ulaşılır ve elle yenilebilir olması gerektiğini ifade eden Hızlı, “Çocukların teneffüs süreleri kısa ve bıçak kullanmaları zor olduğundan, direkt olarak kapağı açıp yiyebilecekleri ürünler tercih edilmeli” dedi.
Hızlı, marketlerden alınan hazır kek ve fast food gibi işlenmiş gıdaların yerine evde hazırlanan kek ve kraker gibi alternatiflerin tercih edilmesi gerektiğini belirtti. İşlenmiş gıdaların çocukların sindirim sistemine zarar verdiğini ve kalp, tansiyon ve bağırsak hastalıklarına yol açabileceğini söyledi.
Hızlı, çocukların sağlıklı bir şekilde büyümeleri ve gelişmeleri için annelerin bu konuda dikkatli olmaları gerektiğini ve çocuklarına doğal ve organik besinler tercih etmeleri gerektiğini vurguladı.
Kaynak: AA / Ömer Olcay – Güncel
GÜNDEM
4 saat önceGENEL
4 saat önceGENEL
4 saat önceGENEL
5 saat önceGÜNDEM
6 saat önceGÜNDEM
6 saat önceGÜNDEM
6 saat önce