DOLAR 34,0067 -0.17%
EURO 38,1078 0.51%
ALTIN 2.828,600,93
BITCOIN 21235424.12937%
İstanbul
22°

HAFİF YAĞMUR

16:30

İKİNDİYE KALAN SÜRE

Çocuğa kaç yaşında akıllı telefon alınmalı?
16 okunma

Çocuğa kaç yaşında akıllı telefon alınmalı?

ABONE OL
Ağustos 6, 2024 16:47
Çocuğa kaç yaşında akıllı telefon alınmalı?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Küçük çocuklar, akıllı telefon ve tablet bilgisayarlar aracılığıyla dijital dünyaya dahil olmak istiyorlar. Ancak uzmanlar, ebeveynlerin çocuklarının dijital dünyaya erişimlerini dikkatlice yönetmeleri için bazı altın kurallar olduğunu vurguluyor. Akıllı telefon ve tablet kullanım yaşı düştükçe, birçok ebeveyn çocuklarının bu dijital dünyaya olan ilgisine nasıl yaklaşacağını bilmiyor. Peki, çocuklara akıllı telefon veya tablet almak için en uygun yaş nedir? Akıllı telefon seçerken nelere dikkat edilmeli ve çocuklar dijital dünyanın tehlikelerinden nasıl korunabilir?

Anne babalar, çocuklarına akıllı telefon almalarına ne zaman izin vermeleri gerektiğini merak ediyor. Uzmanlar, çocuklara dijital dünyayı tanıtarken ebeveynlerin dikkat etmesi gereken bazı temel kurallar belirledi:

İlkokul çağındaki çocuklar cep telefonu kullanabilir mi?

Achim Berg, Alman Enformasyon Ekonomisi, Telekomünikasyon ve Yeni Medyalar Birliği’nin (BITKOM) Başkanı, çocukların da dijital dünyaya katılma hakkına sahip olduğunu savunarak ilkokul öğrencilerinin de akıllı telefon kullanabilmesi gerektiğini söylüyor. Ancak Federal Aile Bakanlığı da dahil olmak üzere birçok uzman, ilkokul çağındaki çocuklara akıllı telefon alınmasını uygun bulmuyor. 11 yaşından küçük çocuklara neden cep telefonu alınmamalı?

Alman Aile Bakanlığı uzmanları, 11 yaşından küçük çocukların akıllı telefon uygulamalarını bilinçli bir şekilde kullanamayacağına dikkat çekiyor. Çocukların korunma sorumluluğunun ebeveynlerde olduğunun altını çizen uzmanlar, küçük çocukların internet ve sanal dünyada karşılaşabilecekleri tehlike ve tehditlerden kendilerini koruyamayacakları konusunda uyarıyor. Peki, akıllı cep telefonları tamamen yasaklanmalı mı?

Uzmanlar bu soruya net bir şekilde hayır cevabını veriyor. Ebeveynlerin çocuklarına kendi akıllı telefon veya tabletlerini kullanmalarına izin verebileceğini, ancak kullanımını sınırlandırmaları ve yetişkin kontrolünde olmasını sağlamaları gerektiğini vurguluyorlar. Ebeveynler, çocuklarıyla bu konuda anlaşmalı ve belirlenen kurallara uyulmasını sağlamalıdır. Ayrıca, küçük çocukların kendi adlarına sosyal medya platformları açmalarına izin verilmemesi ve olası tehlikeler hakkında bilgi sahibi olmaları gerektiği belirtiliyor.

İlkokul birinci sınıftaki bir çocuğun günde 30 dakikadan fazla akıllı telefon veya tablet kullanmasına izin verilmemesi tavsiye ediliyor.

Çocuk ısrarcı olursa ne yapılmalı?

Çocukların “Arkadaşımın var” diyerek ısrarcı olmaları durumunda uzmanlar, ailenin çocuğa yaşının akıllı telefon kullanmaya uygun olmadığını net bir şekilde anlatmasını öneriyor. Ancak, ebeveynler çocuklarına kendi telefonlarını sınırlı süreyle kullanma izni verebilirler. Çocuklarının bilinçli akıllı telefon kullanıcıları olmasını isteyen anne babalar, kendilerinin de rol model olduklarını unutmamalı ve telefonlarını gereksiz yere kullanmaktan kaçınmalılar. Ailelere sade cep telefonu önerisi

Birçok aile, küçük çocuklarına gerektiğinde hızlıca ulaşmak istediğini belirtiyor. Uzmanlar, bu amaç için internet bağlantısı olmayan, akıllı olmayan cep telefonlarının yeterli olduğunu belirterek, bu tür cep telefonlarının satın alınabileceğini söylüyor. AFP/DA,BK

(c)

Kaynak: Deutsche Welle / Anne Çocuk

Cep Telefonu Anne Çocuk Yaşam Haberler

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP