DOLAR 33,9994 -0.19%
EURO 38,0675 0.4%
ALTIN 2.830,010,98
BITCOIN 21616084.39551%
İstanbul
21°

AZ BULUTLU

05:16

SABAHA KALAN SÜRE

CNN: İran’la bağlantılı bir Pakistanlı hakkında Trump’ın hedef alındığı düşünülen suikast planı sebebiyle suç duyurusunda bulunuldu | Dış Haberler
  • 7/24 Haber izle
  • Gündem
  • Avrupa
  • CNN: İran’la bağlantılı bir Pakistanlı hakkında Trump’ın hedef alındığı düşünülen suikast planı sebebiyle suç duyurusunda bulunuldu | Dış Haberler
14 okunma

CNN: İran’la bağlantılı bir Pakistanlı hakkında Trump’ın hedef alındığı düşünülen suikast planı sebebiyle suç duyurusunda bulunuldu | Dış Haberler

ABD Adalet Bakanlığı, İran ile bağlantılı olduğu iddia edilen Pakistanlı bir kişinin ABD topraklarında siyasi suikastlar gerçekleştirmeyi planlamakla suçlandığını bildirdi

ABONE OL
Ağustos 6, 2024 22:58
CNN: İran’la bağlantılı bir Pakistanlı hakkında Trump’ın hedef alındığı düşünülen suikast planı sebebiyle suç duyurusunda bulunuldu | Dış Haberler
0

BEĞENDİM

ABONE OL

ABD basınından gelen haberlere göre, federal yetkililer Asıf Merchant’ın Haziran 2024’te New York’a seyahat ederek siyasetçilere karşı suikast girişiminde bulunmak için kişilerle görüştüğünü ve hatta iki suikastçıya 5.000 dolar avans ödediğini iddia ediyor.

Merchant, Temmuz 2024’te ABD’den ayrılmak üzereyken tutuklandı. Adamlarına Pakistan’a geri döndükten sonra Ağustos veya Eylül aylarında hedeflerin isimleri de dahil olmak üzere daha detaylı talimat vereceğini söylemişti.

Mahkeme kayıtlarında potansiyel hedeflerin kimlikleri belirtilmiyor.

Ancak CNN International’ın bildirdiğine göre isimsiz bir ABD’li yetkili, FBI ajanlarının, suikast planlarında eski ABD Başkanı Donald Trump’ın yanı sıra mevcut ve eski hükümet yetkililerinin hedef alındığına inandığını belirtti.

"EN YÜKSEK ÖNCELİĞE SAHİP ULUSAL VE İÇ GÜVENLİK MESELESİ"

Adalet Bakanı Merrick Garland, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Adalet Bakanlığı, İran’ın Amerikalılara karşı ölümcül komplolarını önlemek ve sorumluları hesap verebilir kılmak için hiçbir kaynağı esirgemeyecektir” dedi.

Beyaz Saray Sözcüsü Karine Jean-Pierre, gazetecilere yaptığı açıklamada, “İran’ın eski siyasetçilere yönelik tehditlerini takip ediyoruz” dedi.

Jean-Pierre, bu konunun en yüksek önceliğe sahip bir ulusal ve iç güvenlik meselesi olarak değerlendirildiğini ifade ederek, “Konu üzerine kapsamlı bir yanıt geliştirmek ve uygulamak için hükümetin en üst düzeyleri bir araya geldi” dedi.

Federal yetkililer, Merchant’ın Pakistan vatandaşı olduğunu, İran’da bir eşi ve çocukları olduğunu ve sık sık İran, Suriye ve Irak’a seyahat ettiğini belirtti.

PAKİSTAN’DAN İLK AÇIKLAMA

Pakistan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mumtaz Zehra Baloch, konuyla ilgili yazılı bir açıklamada, “Basında çıkan haberleri gördük. ABD’li yetkililerle temas halindeyiz ve daha fazla ayrıntı bekliyoruz” dedi.

Baloch, ABD’li yetkililerin bunun devam eden bir soruşturma olduğuna ilişkin açıklamalarını kaydettiğini ve “Resmi tepkimizi vermeden önce ilgili kişinin geçmişini de doğrulamamız gerekiyor” dedi.

TRUMP’A YÖNELİK SUİKAST GİRİŞİMİYLE BAĞLANTI YOK

Bir emniyet yetkilisi, 13 Temmuz’da eski ABD Başkanı Donald Trump’a yönelik silahlı saldırı girişiminin İran tehdidiyle hiçbir ilgisi olmadığını ve Merchant’ın tutuklanmasının Trump’a yönelik suikast girişimiyle bir bağlantısı olmadığını belirtti.

Ancak ortaya çıkan yeni suç duyurusu, Merchant’ın aklında Trump gibi üst düzey yetkililerin olabileceğini gösteriyor.

Suç duyurusunda, Merchant’ın gizlice emniyet güçleriyle işbirliği yapan bir iş arkadaşına “siyasi bir şahsın” öldürülmesini istediğini söylediği, bir peçeteye hedefin öldürülebileceği farklı senaryoları çizdiği ve bu şahsın “her yerde” güvenliğinin olacağı konusunda uyarıda bulunduğu belirtiliyor.

"SÜLEYMANİ’NİN İNTİKAMI"

ABD’li yetkililer yıllardır İran’ın, Devrim Muhafızları Ordusu Kudüs Gücü Komutanı General Kasım Süleymani’nin 2020’de öldürülmesinin intikamını almak istediği konusunda uyarılar yapıyor.

Süleymani’ye yönelik saldırı emrini Donald Trump başkanlığı döneminde vermişti. ABD hükümeti o zamandan beri Trump yönetiminden birçok yetkilinin güvenlik masraflarını üstlendi ve 2022’de Adalet Bakanlığı, eski ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton’u öldürmek için düzenlenen engellenen bir kompluda İranlı bir ajanı suçladı.

Federal Soruşturma Bürosu (FBI) Direktörü Christopher Wray, geçen ay Temsilciler Meclisi’ndeki bir oturumda, İran hükümetinin son yıllarda “son derece agresif ve küstah” olduğunu belirtmişti.

Merchant, geçen ay Brooklyn’de mahkemeye çıkarılmış ve tutuklanmasına karar verilmişti.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP