DOLAR 34,1026 0.24%
EURO 38,1457 0.1%
ALTIN 2.874,391,62
BITCOIN 2154174-0.56289%
İstanbul
20°

HAFİF YAĞMUR

13:02

ÖĞLEYE KALAN SÜRE

Çırağan Sarayı ve Yıldız Sarayı Geçidi Tahrip Oluyor
13 okunma

Çırağan Sarayı ve Yıldız Sarayı Geçidi Tahrip Oluyor

ABONE OL
Eylül 14, 2024 07:47
Çırağan Sarayı ve Yıldız Sarayı Geçidi Tahrip Oluyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Çırağan Sarayı ile Yıldız Sarayı’nı birbirine bağlayan 19. yüzyıl yapımı üst geçit, bakımsızlığı ve üzerine yazılan yazılar sebebiyle kamuoyunda tepki topladı. Tarihi yapının kapı ve sütunlarına Türkçe ve yabancı dillerde yazılmış mesajlar ve çizimler yapıldığını belirten Arkeolog Ömer Faruk Yavaşçay, restorasyonun acil olduğunu vurguladı. “Yazı yazanların tespiti için buraya kameralar yerleştirilebilir. Sadece vatandaşlarımız değil, yabancı turistler de yazılar yazıyor. Bu durumun önlenmesi şart. Bu görüntüler İstanbul’un imajına zarar veriyor. 110 mermer sütunlu bu muhteşem anıtın bazı sütunlarında çatlaklar var. Çok ağır cezalar uygulanmalı. Devletimiz bu konuya büyük özen göstermeli. Çünkü insanlar yazı yazmalarının hiçbir sonuç doğurmayacağını düşünüyor.” dedi.

Beşiktaş’taki Çırağan Sarayı’nın tarihi geçidi bakımsızlığıyla dikkat çekti. 19. yüzyılda yapılmış olan Yıldız Sarayı’na bağlanan bu mermer geçidin kapısı ve çevresi, vatandaşlar ve turistler tarafından tarih, isim, şiir ve sosyal medya hesaplarıyla dolu yazılarla kaplanmış, grafitiler ve kazımalar yapılmış. Mermer ve sütunlarında çatlaklar gözlemlenen yapı, daha önce de tahribata uğramış ve bu sorun uzun süredir devam ediyor. Döneminin mimarisini yansıtan ihtişamlı sütunları ve işlemeleriyle dikkat çeken geçitte, vatandaşların fotoğraf çektirdiği de görüldü. Yapının tarihi ve turistik önemini vurgulayan Arkeolog Ömer Faruk Yavaşçay, tahribata karşı güvenlik kamerasıyla önlem alınması gerektiğini belirtti. Yapının restorasyon ihtiyacına dikkat çeken Yavaşçay, özel bir ışıklandırma ve çevre düzenlemesiyle yaklaşık 150 yıllık tarihi geçidin daha iyi bir hale getirilebileceğini ifade etti.

‘BU KAPIYA YILLARDIR YAZILAR YAZILIYOR’

Arkeolog Ömer Faruk Yavaşçay, “II.Mahmut döneminde buraya ahşap bir saray inşa edilmiş. Abdülmecid döneminde bu saray yıkılmış. Yerine yeni bir saray yaptırılmak istenmiş ancak Abdülmecid’in ömrü bunu gerçekleştirmeye yetmemiş. Kardeşi Abdülaziz, 1871’de Çırağan Sarayı’nı inşa ettirmiş. Daha sonra tahta geçen II.Abdülhamid ise Yıldız Sarayı’nda ikamet etme kararı almış. Bu iki saray arasında bağlantı kurulması düşünülmüş ve bu köprü inşa edilmiş. Bu köprü Çırağan Geçidi olarak biliniyor. Aslında buna bir zafer takı da diyebiliriz, Osmanlı’nın ihtişamını gösteren. Çırağan Sarayı’na açılan bu kapıya yıllardır yazılar yazılıyor. Bu konuda herhangi bir önlem alınmadı.” dedi.

‘YABANCI TURİSTLER DE YAZIYOR’

Yavaşçay, “Yazı yazanların tespiti için buraya kameralar yerleştirilebilir. Sadece vatandaşlarımız değil, yabancı turistler de yazılar yazıyor. Bu durumun önlenmesi şart. İstanbul’un imajına zarar veriyor bu görüntü. Buna önlem alınması lazım. Burada 110 tane sütun var, hepsi mermerden yapılmış muhteşem bir anıt bu. Maalesef bu sütunların bazı yerlerinde, özellikle kaide kısımlarında, çatlaklar var. Bazı şahıslar isimlerini yazmış. Maalesef yaptırımlar yetersiz çünkü bunu yazanlar alınsa bile hemen serbest bırakılıyor. Bunun çok ağır cezaları olması lazım. Çünkü insanlar yazsam bir şey olmayacak düşüncesinde. Eğer yaptırımlar çok ağır olursa insanlar bundan vazgeçerler. Birkaç defa yapıldığında hapis cezasına kadar gitmesi lazım. Çünkü, İstanbul ülkemizin en önemli şehri. Dünyada milyonlarca insan bir şehir sayesinde ülkemizi tanıyor.” şeklinde konuştu.

‘YERLİ YABANCI FARKETMEZ YAPILAN YANLIŞ’

Ailesiyle Ortaköy’e yürüyen Musa Yavuz, “Buraya yapılan kesinlikle yanlış. Bir insanın kültürüne asla zarar vermemesi lazım. Kim olursa olsun, yabancı da olsun yerli de, yapılan şey gerçekten çok yanlış. Yaptırım uygulanırsa, cezai işlemler de artırılırsa bu konuya gerçekten bir önlem alınabilir.” dedi.

‘BÖYLE GÖRÜNDÜĞÜNE GÖRE YAPTIRIM OLMAMIŞ’

Yapının önünde arkadaşlarıyla fotoğraf çekilen Büşra Şam, “Bu görüntü hiç hoş değil,tarihi zedeleyen bir şey bu. Restore edilmesi gerekiyor. Tarihe zarar vermişler bu şekilde. Böyle göründüğüne göre belli ki hiçbir şekilde yaptırım olmamış.” dedi. Ailesiyle gezen Furkan Öksüz ise, “Hiç yakışmıyor, tarihi kirletiyor böyle yazı yazanlar. Önlem alınması lazım ve gerekli cezai işlemlerin uygulanması lazım.” diye konuştu.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Çırağan Sarayı Kültür Sanat Güvenlik Beşiktaş Güncel Sanat Çevre Yaşam Saray

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP