DOLAR 34,2906 0.16%
EURO 37,0922 -0.36%
ALTIN 3.028,620,57
BITCOIN 2296086-0.0637%
İstanbul
18°

AÇIK

05:56

SABAHA KALAN SÜRE

Çin’in Aksu Bölge Müzesi: Tarih ve kültürün kapısı
5 okunma

Çin’in Aksu Bölge Müzesi: Tarih ve kültürün kapısı

ABONE OL
Ekim 26, 2024 09:47
Çin’in Aksu Bölge Müzesi: Tarih ve kültürün kapısı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Aksu Bölge Müzesi, Çin’in Sincan Uygur Özerk Bölgesi’nde, Aksu şehrinin Duolang Nehri kıyısında yer almaktadır. 2017 yılında tamamlanan müze, ziyaretçilerine kapılarını açmıştır. Dört kattan oluşan müzede, Aksu Tarih ve Kültür Bölümü, Aksu Doğal Coğrafya Bölümü, Sincan Antik Paralar Salonu ve Çin Komünist Partisi Sergi Salonu bulunmaktadır. Müze, 10.000’den fazla esere ev sahipliği yapmaktadır.

Müzenin dış tasarımı, Han ve Tang Hanedanlıklarının cazibesini yansıtırken aynı zamanda yerel özellikleri de vurgular. 18.000 metrekarelik bina alanına sahip müze, üç kalıcı sergi salonundan oluşmaktadır. Müzenin girişinde bulunan taşlaşmış ağaç eseri, ziyaretçileri büyüleyen bir manzara sunmaktadır.

Çin'in Aksu Bölge Müzesi: Tarih ve Kültürün Kapısı

“BULUNAN EN BÜYÜK KARIN ÇEVRESİNE SAHİP KAVANOZ”

Müzede sergilenen eserler arasında en dikkat çeken, 1976 yılında Wensu İlçesi’ndeki Gongbaizi Köyü’nde bulunan Tang Hanedanlığı’na ait kırmızı çömlek kavanozdur. 135 santimetre yüksekliğe, 45 santimetre çapa ve 420 santimetre karın çevresine sahip olan kavanoz, kil şerit sarma yöntemi kullanılarak şekillendirilmiş ve yüksek sıcaklıkta fırında pişirilmiştir. Bin yıllık olduğu belirtilen kavanoz, gıdaların saklanması için kullanılmıştır. Bu zamana kadar Sincan’da keşfedilen antik çömlek kavanozları arasında en büyük karın çevresine sahip eser olarak kabul edilmektedir.

Çin'in Aksu Bölge Müzesi: Tarih ve Kültürün Kapısı

ESERLERİN ÇOĞU YEREL OLARAK ÇIKARILDI

Aksu Bölge Müzesi, tarihi, doğayı, sanatı ve folklor kültürünü bir araya getiren kapsamlı bir müze olarak öne çıkmaktadır. Girişlerin ücretsiz olduğu müzede, Han Hanedanlığı, Wei, Jin, Güney ve Kuzey Hanedanları, Sui ve Kuzey Hanedanlıkları gibi farklı dönemlere ait, çoğunluğu yerel olarak keşfedilen ve antik çağlardan kalan 10.000’den fazla eser sergilenmektedir.

Müzenin önemli eserleri arasında seramik vazolar, tabaklar, küpler, gümüş takılar, Buda heykelleri, eski dönem mezar modelleri, çömlek kaplar, büyük çömlek kavanoz, madeni paralar ve altın sikkeler yer almaktadır.

Aksu Tarih ve Kültür Bölümü’nde, Tongfa antik kazıları ve alan koleksiyonundan elde edilen farklı tarihi dönemlere ait kültürel kalıntılar sergilenmektedir.

Çin'in Aksu Bölge Müzesi: Tarih ve Kültürün Kapısı

BİZANS DÖNEMİ’NE AİT MADENİ PARA VE SİKKELER DE MÜZEDE GÖRÜLEBİLİYOR

Sincan Antik Paralar Salonu’nda, merkezi para birimi sistemine göre Sincan’da farklı dönemlerde kullanılan çok sayıda madeni para sergilenmektedir. Aynı zamanda, Bizans Dönemi’ne ait madeni para ve sikkeler de müzede görülebilmektedir.

Aksu Doğal Coğrafya Bölümü’nde, Aksu’nun jeolojik yer şekilleri ve zengin doğal kaynakları kapsamlı bir şekilde sergilenmektedir.

Çin Komünist Partisi Sergi Salonu’nda ise, ülke çapındaki insanları Çin devrimi için yeni bir yol açmaya, emperyalizmin, feodalizmin ve bürokratik kapitalizmin egemenliğini devirmeye ve sosyalist yolu keşfetmeye yönlendiren eserler yer almaktadır.

Çin'in Aksu Bölge Müzesi: Tarih ve Kültürün Kapısı

Çin'in Aksu Bölge Müzesi: Tarih ve Kültürün Kapısı

Çin'in Aksu Bölge Müzesi: Tarih ve kültürün kapısıKaynak: Demirören Haber Ajansı / Kültür Sanat

Kültür Sanat Ekonomi Kültür Finans Sanat Yaşam Han

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Güvenliğiniz bizler için önemli. Bu yüzden gizlilik politikası sayfamızı inceleyiniz.