DOLAR 34,1657 0.08%
EURO 38,2175 -0.21%
ALTIN 2.917,95-0,51
BITCOIN 22450300.2817%
İstanbul
23°

AÇIK

16:19

İKİNDİYE KALAN SÜRE

Çin’in 75. Yılı İçin Ankara’da Resepsiyon Düzenlendi
6 okunma

Çin’in 75. Yılı İçin Ankara’da Resepsiyon Düzenlendi

ABONE OL
Eylül 28, 2024 07:56
Çin’in 75. Yılı İçin Ankara’da Resepsiyon Düzenlendi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Çin Halk Cumhuriyeti’nin 75. kuruluş yıldönümü vesilesiyle Çin’in Ankara Büyükelçiliği tarafından bir resepsiyon düzenlendi.

Resepsiyona, Türkiye Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Çin’in Ankara Büyükelçisi Liu Şaobin, diğer büyükelçiler ve çok sayıda davetli katıldı.

Resepsiyon, her iki ülkenin milli marşının seslendirilmesiyle başladı.

Büyükelçi Liu, yaptığı konuşmada ÇKP’nin liderliğinde, Çin’in “Çin’e özgü sosyalizm yolu”nu başarılı bir şekilde uyguladığını ve hızlı ekonomik gelişme ile uzun vadeli sosyal istikrar gibi iki büyük başarı elde ettiğini belirtti.

“Çin tarzı modernleşme yoluyla güçlü bir devletin kapsamlı bir şekilde tesis edilmesi ve ulusun canlandırılması için Çin yeni bir yolculuğa çıkmıştır.” diyen Liu, ülkesinin 100 milyona yakın yoksul nüfusunu yoksulluktan kurtardığını ifade etti.

Liu, Çin’in 2023’te dünya ekonomisindeki payının %17’ye yükseldiğini ve küresel ekonomik büyümeye katkısının birkaç yıldır üst üste %30’un üzerinde olduğunu vurguladı.

Liu, Kuşak ve Yol Girişimi’nin dünyada en çok ilgi gören uluslararası kamu ürünü ve en büyük uluslararası işbirliği platformu olduğunu belirterek, ülkesinin insanlığın karşı karşıya olduğu ortak sorunlara “Çin bilgeliği ve çözümleri”ni sunduğunu dile getirdi.

Liu, ÇKP 20. Merkez Komitesi 3. Genel Kurul Toplantısı’nın başarıyla gerçekleştiğini hatırlatarak, Çin’in yüksek düzeyde dışa açılımı sürdürerek fırsatları dünyayla paylaşma konusunda kararlılığını ve sorumluluğunu gösterdiğini vurguladı.

“Çin ve Türkiye her ikisi de kadim ve medeni ülkelerdir.” diyen Liu, tarihi binlerce yıl öncesine dayanan İpek Yolu’nun iki milleti birbirine bağladığını ve iki ülke arasındaki karşılıklı alışveriş ve dostane temasların tarihe geçtiğini vurguladı.

Büyükelçi Liu, “Son yıllarda, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ve Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ortak ilgilenmesi ve liderliği sonucu, Çin-Türkiye ilişkileri istikrarlı bir şekilde gelişmekte ve her alandaki işbirliği derinleşmektedir. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın Çin ziyaretinde de olumlu ve önemli sonuçlar elde edilmiştir. İki önemli yeni yükselen güç olarak Çin ve Türkiye, kendi çıkarlarını savunmak ve uluslararası eşitlik ve adaleti korumak konusunda geniş ortak çıkarlara sahiptir. Yeni koşullar altında, kapsamlı, derin ve üst düzeyli bir Çin-Türkiye ilişkisinin tesis edilmesi, her iki ülkenin ve halklarının temel çıkarlarına uygundur. İki ülkenin liderinin önemli mutabakatlarını kapsamlı ve özenli bir şekilde yerine getirmek, potansiyeli derinlemesine su yüzüne çıkarmak ve Çin-Türkiye stratejik işbirliği ilişkilerini bir üst seviyeye taşımak için Türk tarafıyla birlikte çalışmaya hazırız.” dedi.

Büyükelçi Liu, iki ülkenin, birbirinin temel hassasiyetlerini kararlılıkla destekleyeceğini ve karşılıklı siyasi güveni derinleştirerek ikili ilişkilerin gelişmesi için daha sağlam bir temel atacağını belirtti.

Liu, daha üst düzeyde karşılıklı yarar ve ortak kazanç elde edebilmek için Çin-Türkiye Hükümetlerarası İşbirliği Komisyonu gibi mekanizmalara tam anlamıyla işlerlik kazandıracaklarını, Kuşak ve Yol Girişimi’ni Türkiye’nin Orta Koridor Planı’yla etkin bir şekilde derinlemesine entegre edeceklerini ve her alandaki somut işbirliğini genişletmeyi sürdüreceklerini ifade etti.

Konuşmanın ardından pasta kesimi yapıldı, Çinli sanatçılar kültürlerine ilişkin bir gösteri sundu.

Davetlilere Çin mutfağından yemekler ikram edildi.

Uluslararası İlişkiler Çin Halk Cumhuriyeti Mehmet Şimşek Etkinlikler Diplomasi Politika Türkiye Ekonomi Kültür Güncel ankara

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Güvenliğiniz bizler için önemli. Bu yüzden gizlilik politikası sayfamızı inceleyiniz.