DOLAR 34,2619 0.09%
EURO 37,6431 0.36%
ALTIN 2.873,230,13
BITCOIN 2072144-2.71791%
İstanbul
23°

KAPALI

05:24

SABAHA KALAN SÜRE

Çin’den AB’nin Gümrük Vergilerine Sert Tepki
9 okunma

Çin’den AB’nin Gümrük Vergilerine Sert Tepki

ABONE OL
Ekim 6, 2024 07:40
Çin’den AB’nin Gümrük Vergilerine Sert Tepki
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Avrupa Birliği (AB), Çin yapımı elektrikli araçlara gümrük vergileri uygulama konusunda oylama gerçekleştirdi. Komisyon, bu karar için üye devletlerin yeterli desteğini sağladığını iddia etse de 12 üye çekimser oy kullandı ve 5 üye de karara karşı oy kullandı.

Bu kararın ardından Çin Ticaret Bakanlığı, AB’nin nihai karar taslağını şiddetle eleştirdi. Bakanlık, bu gümrük vergilerinin sadece Çinli şirketlerin Avrupa’daki yatırımlarını engelleyeceğini ve ticaret savaşlarının herhangi bir taraf için fayda sağlamayacağını belirtti.

AB’nin bu kararı, Almanya ve Macaristan gibi ülkelerden de eleştiri aldı. Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Çin ile görüşmelerin sürdürülmesi çağrısında bulundu ve Almanya Maliye Bakanı Christian Lindner, “Çin yapımı elektrikli otomobillere gümrük vergisi getirmek yanlıştır. Çin ile açık bir şekilde görüşmeliyiz” dedi.

Macaristan Başbakanı Viktor Orban da AB’nin Çin’e yönelik gümrük vergisi uygulama önerisini “ekonomik Soğuk Savaş” olarak niteledi.

Almanya’nın otomotiv sektörü de bu kararın yerel otomobil üreticilerinin rekabet gücünü olumsuz etkileyeceğinden endişe duyuyor. Almanya Otomotiv Sektörü Birliği Başkanı Hildegard Muller, bu oylamanın küresel işbirliğinden uzaklaşma anlamına geldiğini belirtti.

Volkswagen, BMW ve Mercedes gibi otomotiv devleri, AB’nin bu kararı konusunda uyarıda bulundu ve görüşmeler yoluyla çözüm bulunması çağrısında bulundu.

AB’nin kararına ilişkin olarak Çin AB Ticaret Odası, büyük bir hayal kırıklığı duyduklarını ve AB’yi korumacı ticaret önlemlerine başvurması konusunda uyarıda bulundu.

Kaynak: Xinhua / Güncel

Politika Otomobil Almanya Ekonomi Güncel

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP