Yalova’nın Çınarcık ilçesindeki Çınar Gen Ormanı’nda çınar ağaçlarının kurumasına yol açan bir hastalık tespit edildi. Orman Genel Müdürlüğü, sorunun çözümü için harekete geçti.
Bursa Orman Bölge Müdürlüğü ve Bursa Teknik Üniversitesi ortak bir çalışma başlattı. 2023’te Teşvikiye beldesi sınırlarındaki Çınar Gen Ormanı’nda gözlemlenen ağaç ölümlerinin nedeni araştırılıyor.
Mesire alanı olarak kullanılan ormanda bazı çınar ağaçlarının kuruması üzerine 2023 yılında alınan böcek örnekleri incelendi. Analizler, hastalığın büyük ölçüde zararlı böceklerden kaynaklanmadığını gösterdi.
Kuruma olaylarının devam etmesi üzerine bu yıl yeni bir araştırma projesi başlatıldı. Ağaçlardan alınan toprak ve doku örnekleri inceleniyor. Yakın zamanda hastalığın nedeninin belirlenmesi hedefleniyor.
Bursa Orman Bölge Müdür Yardımcısı Tuncay Can, yapılan araştırmaların böceklerin hastalığın ana nedeni olmadığını ortaya koyduğunu açıkladı. Toprak ve doku örneklerinin Bursa Teknik Üniversitesi tarafından incelendiğini ve araştırmanın diğer olası nedenleri de kapsadığını belirtti.
Can, kuruyan ağaçların tespit edildiğini ve bir komisyon tarafından değerlendirildiğini, araştırmaların sonuçlanmasının ardından sahadaki çalışmaların devam edeceğini söyledi. Mantar kaynaklı bir hastalıkta ağacın 2-3 yıl içinde öldüğünü hatırlatarak, şu an için böyle bir tespitin olmadığını vurguladı.
Bursa Teknik Üniversitesi Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Oğuzhan Sarıkaya, iklim değişikliğinin Türkiye’deki ağaçların hastalıklara karşı direncini azalttığını belirtti.
Çınar Gen Ormanı’ndaki kuruma olaylarına değinen Sarıkaya, böcek kaynaklı bir hastalık olup olmadığını araştırmak için bir proje başlattıklarını ve ilk sonuçların böceklerin sorumlu olmadığını gösterdiğini açıkladı. Ancak su kaynaklı hastalık bulaşma ihtimaline karşı, Bursa Orman Bölge Müdürlüğü ile yeni bir işbirliği projesi başlatıldığını ve önümüzdeki yıl sonuna kadar nedenin tespit edileceğini söyledi. Kuruyan ağaçların sahada kaldırılarak bulaşmanın önlenmesinin önerildiğini ekledi.
Alınan toprak ve doku örneklerinin Orman Genel Müdürlüğü laboratuvarlarında incelendiğini ve kısa sürede ön analiz sonuçlarının elde edilmesini beklediklerini belirten Sarıkaya, çalışmaları özetledi.
Kaynak: AA / Sıtkı Yıldız – Güncel Orman Genel Müdürlüğü İnceleme Çınarcık yalova Güncel Sağlık Tarım Çevre Yaşam Bursa Çınar
GENEL
12 saat önceGENEL
12 saat önceGENEL
12 saat önceGENEL
12 saat önceGENEL
13 saat önceGENEL
13 saat önceGENEL
13 saat önce