DOLAR 34,1657 0.08%
EURO 38,2175 -0.21%
ALTIN 2.917,95-0,51
BITCOIN 22450300.2817%
İstanbul
23°

AÇIK

16:19

İKİNDİYE KALAN SÜRE

Çin Halk Cumhuriyeti’nin 75. Yıldönümü Ankara’da Kutlandı
6 okunma

Çin Halk Cumhuriyeti’nin 75. Yıldönümü Ankara’da Kutlandı

ABONE OL
Eylül 28, 2024 07:56
Çin Halk Cumhuriyeti’nin 75. Yıldönümü Ankara’da Kutlandı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Çin Halk Cumhuriyeti’nin 75. kuruluş yıldönümü, Ankara’da düzenlenen bir resepsiyonla görkemli bir şekilde kutlandı.

Ankara’daki bir otelde düzenlenen resepsiyona, Çin Halk Cumhuriyeti’nin Ankara Büyükelçisi Liu Shaobin ev sahipliği yaptı. Resepsiyona, Türkiye Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve çok sayıda yabancı misyon temsilcisi katıldı.

Resepsiyon, iki ülkenin milli marşlarının eşliğinde başladı. Bakan Şimşek konuşmasında, Çin Halk Cumhuriyeti’nin 75. yıldönümünü kutlayarak ülke hükümeti ve halkına en içten tebriklerini sundu. Türkiye ile Çin arasında köklü bir tarih, güçlü kültürel bağlar ve binlerce yıllık etkileşim olduğunu belirterek, bu dostluğun ve iş birliğinin sağlam temeller üzerine inşa edildiğini vurguladı.

Son dönemde ülkeler arasındaki üst düzey temasların hız kazandığını ifade eden Bakan Şimşek, Türkiye-Çin Hükümetler Arası İş Birliği Komitesi Eş Başkanı olarak yakında Çin’i ziyaret edeceğini ve bu ziyaretle iki ülke arasındaki ekonomik ve siyasi ilişkilerin güçlendirilmesini hedeflediğini açıkladı.

Türkiye ve Çin arasındaki ekonomik ilişkilerin her geçen yıl daha da ivme kazandığını belirten Bakan Şimşek, Çin’in Türkiye için Asya’daki birinci ve dünyadaki üçüncü büyük ticaret ortağı olduğunu hatırlattı. Geçen yıl 48 milyar doları aşan ticaret hacminin daha dengeli bir şekilde büyümesi için çalışmaların sürdüğünü ifade eden Bakan Şimşek, Çinli yatırımcıların Türkiye’ye gösterdiği artan ilgiyi memnuniyetle karşıladıklarını ve iş birliğinin farklı alanlarda daha da güçlenmesini umduklarını dile getirdi.

Bu yıl daha fazla Çinli turistin Türkiye’yi ziyaret ediyor olması Bakan Şimşek’i sevindirdi. Ayrıca, yapay zeka, yeşil enerji, sürdürülebilir tarım ve finans gibi alanlarda da iki ülke arasında iş birliğinin önemli olduğunu vurguladı. Türkiye’nin Yeniden Asya girişiminin bir parçası olarak Çin ile ilişkilerin daha da ileri seviyeye taşınması hedefleniyor.

‘BİRBİRİMİZİN HASSASİYETLERİNİ TEMEL KARARLILIKLA DESTEKLEYECEĞİZ’

Çin Halk Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Liu Shaobin, Çin’in Çin tarzı modernleşme yoluyla güçlü bir devletin kapsamlı bir şekilde tesis edilmesi ve ulusun canlandırılması için yeni bir yolculuğa çıktığını belirtti. 75 yıldan beri Çin Komünist Partisi’nin (ÇKP) liderliğinde tüm etnik gruplardan insanların Çin’e sosyalizm yolunu başarıyla açtığını ve hızlı ekonomik kalkınma ile uzun vadeli sosyal istikrar gibi iki büyük mucize yaratıldığını ifade etti. Özellikle yeni çağa girilmesinden bu yana, Xi Jinping’in merkezinde yer aldığı ÇKP Merkez Komitesi’nin güçlü liderliğinde ekonomik ve sosyal kalkınmada tarihi başarılar elde edildiğini ve tarihi değişiklikler yaşandığını vurguladı.

Yeni çağa girilmesinden bu yana Çin’in orta düzeyli müreffeh bir toplumu kapsamlı şekilde tesis ettiğini belirten Büyükelçi Liu Shaobin, 2023 yılında Çin’in dünya ekonomisindeki payının yüzde 17’ye çıktığını ve küresel ekonomik büyümeye yaptığı katkının oranının birkaç yıldır yüzde 30’un üzerinde olduğunu söyledi.

Büyükelçi Liu Shaobin, Çin’in karşılıklı saygı ve kazanç esasına dayalı bir dış politika izlediğini belirterek, “Birbirimizin hassasiyetlerini temel kararlılıkla destekleyeceğiz, birbirimizin kendi ulusal koşullarına uygun kalkınma yolunda ilerlemesini destekleyeceğiz. Karşılıklı siyasi güveni derinleştirerek ikili ilişkilerin gelişmesi için daha sağlam bir temel atacağız. Kalkınma stratejilerinin üzeri Çin-Türkiye hükümetler arası entegrasyonunu güçlendirerek, modernleşmeyi teşvik etmek için ele ele vereceğiz. Daha üst düzeyde karşılıklı yarar ve ortak kazanç elde edebilmek için İşbirliği Komisyonu gibi mekanizmalara tam anlamıyla işlerlik kazandıracağız.” dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Dünya

Uluslararası İlişkiler Çin Halk Cumhuriyeti Çin Halk Cumhuriyeti Mehmet Şimşek Yapay Zeka Diplomasi Politika Ekonomi Kültür Enerji Ankara Dünya

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Güvenliğiniz bizler için önemli. Bu yüzden gizlilik politikası sayfamızı inceleyiniz.