Ciddiyeti yeterince bilinmeyen bir hastalık: Sepsis
Bursa Şehir Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Müzeyyen Tuğçe Benli, halkın sepsis hakkında yeterince bilinçlenmediğini vurgulayarak, bu durumun sepsis kaynaklı ölüm oranlarını artırdığını belirtti.
Dünya Sepsis Günü nedeniyle yaptığı açıklamada, Uzm. Dr. Benli, sepsisin ciddi bir enfeksiyon nedeniyle vücudun aşırı tepki vermesi sonucunda organlarda işlev bozukluğuna yol açan ölümcül bir hastalık olduğunu açıkladı. Her enfeksiyonun sepsis olmadığını vurgulayan Dr. Benli, “Ateş, üşüme ve titremeye ek olarak, bilinç bulanıklığı, solunum zorluğu, kalp atış hızında artış ve idrar çıkışında azalma gibi belirtiler sepsisi düşündürür ve hastaların en yakın sağlık merkezine acil başvurması gerekir” dedi.
Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, her 2-3 saniyede bir kişinin sepsis nedeniyle hayatını kaybettiğini belirten Uzm. Dr. Benli, “Sepsis, ölüm oranının yüzde 80’e kadar çıkabildiği bir hastalık grubunu oluşturmaktadır. Hastaneye hızlı başvuru, hızlı tanı ve tedaviye başlamak, bu ölüm oranlarını yüzde 20’ye kadar düşürebilmektedir. Hastalara ilk etapta yapılacak testler ve alınacak kültürler sonrasında, hızlı bir şekilde sıvı desteğinin başlatılması ve geniş spektrumlu antibiyotik tedavisiyle ölüm oranları önemli ölçüde azaltılmaktadır” diye konuştu.
Sepsisin her yaş grubunu etkilediğini ancak bir yaşın altındaki ve 50 yaşın üzerindeki bireyler için daha ciddi bir risk taşıdığını vurgulayan Uzm. Dr. Benli, “50 yaşın üzerinde ek hastalıkların olması riski artırmaktadır. Özellikle 50 yaş üzerindeki şeker hastalığı olanlarda, alkol kullananlarda ve HIV gibi bağışıklık sistemini baskılayan hastalıkları olanlarda daha sık görülmektedir” dedi.
Hijyene dikkat edin
Sepsisin önlenmesi için dikkat edilmesi gereken noktalara değinen Dr. Benli, “Sepsisi önlemenin en önemli yolu aşılama ve temel hijyen kurallarına uymaktır. Antibiyotik seçiminde akılcı ilaç kullanımının önemini burada bir kez daha vurgulamak gerekmektedir. Geniş spektrumlu antibiyotikler, doğru endikasyonla doğru noktalarda kullanılmalıdır. Sepsis yönetiminde de akılcı antibiyotik kullanımına dikkat edilmelidir” şeklinde ifade etti.
Hastaneye hızlıca başvurulmalı
Sepsis konusunda halkın bilinçlendirilmesinin büyük önem taşıdığını belirten Dr. Benli, “Yapılan çalışmalarda halkın sepsis konusunda yeterince bilinçlendiği görülmemiştir. Sepsis, halk arasında ciddiyeti bilinmeyen bir hastalık olarak algılanmaktadır. Hastaneye başvurular gecikmektedir. Hastaların hastalığın ciddiyetini fark etmemesi nedeniyle hastaneye başvurularında gecikmeler yaşanmakta ve bu da hastalığın seyrinin kötü yönde ilerlemesine yol açmaktadır. Hastalarımız kalp krizi veya inme gibi durumlar için hızla hastaneye başvururken, sepsisin ciddiyetini bilmemeleri nedeniyle hastaneye başvuruları gecikmekte ve bu da yüksek ölüm oranlarına neden olmaktadır” şeklinde konuştu.
Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Sağlık
”
GÜNDEM
1 dakika önceGÜNDEM
1 dakika önceGÜNDEM
1 dakika önceGÜNDEM
1 dakika önceGÜNDEM
2 dakika önceGÜNDEM
2 dakika önceGÜNDEM
3 dakika önce