DOLAR 34,1831 -0.05%
EURO 37,7952 -0.12%
ALTIN 2.912,00-0,38
BITCOIN 2057372-2.75129%
İstanbul
21°

AÇIK

18:50

AKŞAMA KALAN SÜRE

CHP’li Bekir Başevirgen: Sağlıklı Beslenme İçin Aileler Günlük 110 Lira Harcamalı
5 okunma

CHP’li Bekir Başevirgen: Sağlıklı Beslenme İçin Aileler Günlük 110 Lira Harcamalı

ABONE OL
Ekim 3, 2024 08:49
CHP’li Bekir Başevirgen: Sağlıklı Beslenme İçin Aileler Günlük 110 Lira Harcamalı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

(ANKARA) – CHP Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen, büyüme çağındaki bir çocuğun sağlıklı beslenmesi için günlük 110 TL, aylık ise 3300 TL harcanması gerektiğini vurguladı. Başevirgen, “17 bin TL olan asgari ücretle yaşayan bir aile, tek çocuğunun hayvansal protein ihtiyacını karşılamak için aylık gelirinin en az yüzde 20’sini harcamak zorunda. Ekonomik sıkıntı çeken vatandaşlar, peynir yerine çökelek, et yerine bakliyat tüketerek geçinmeye çalışıyor. Çocuklarımızın bu şekilde mağdur edilmesi kabul edilemez, geleceğimizi kaybediyoruz” dedi.

CHP Manisa Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Bekir Başevirgen, gelişme çağındaki çocukların sağlıklı beslenme maliyetlerini hesapladı. Yetersiz beslenmenin sağlıksız bir nesil yetişmesine yol açtığını belirten Başevirgen, konuya ilişkin yazılı bir açıklama yayınladı.

Başevirgen, marketlerde bile bir litre sütün 30 TL, tam yağlı inek peynirinin kilosunun 335 TL, yumurtanın ise 5 TL’ye çıktığını ifade etti. Dana etinin fiyatının da 500 TL’ye ulaştığını söyleyen Başevirgen, “Türk-İş’in verilerine göre açlık sınırı Eylül ayında 19 bin 830 TL’ye yükseldi. Asgari ücretle açlık sınırı arasındaki fark 2 bin 800 TL’ye ulaştı. Bu fiyatlar göz önüne alındığında, halkımızın süt, peynir, yumurta ve et tüketiminin azaldığını görüyoruz. Yetişkinlerin yeterince protein tüketmemesi sorunlu olsa da, asıl tehlike çocuklarımızın bu besinlerden mahrum kalmasıdır” diye konuştu.

“Asgari ücretle çalışan biri, çocuklarını doyurabilse bile sağlıklı besleyemiyor”

Çocukların büyüme döneminde protein ve kalsiyum ihtiyacının büyük öneme sahip olduğunu belirten Başevirgen, “Özellikle okul öncesi ve okul çağındaki çocukların protein ve kalsiyum ihtiyaçlarını karşılamak için süt ve süt ürünleri ile et tüketimi çok önemlidir. 7 yaşındaki bir çocuğun sağlıklı beslenebilmesi için günlük 30 gram proteine ihtiyacı vardır. Bu da günlük 400 ml süt, 60 gram peynir, 1 adet yumurta ve 50 gram et tüketmeyi gerektirir. Ancak bu hayvansal proteinler için yapılan harcama, günlük 110 TL, aylık ise 3300 TL’ye ulaşmaktadır. Eğer ailenin iki çocuğu varsa aylık harcama 6600 TL’ye çıkmaktadır. Yani günümüz şartlarında asgari ücretle çalışan bir kişi, çocuklarını doyurabilse bile onları sağlıklı besleyemiyor” dedi.

“Beslenemeyen bir öğrencinin dersi anlaması zorlaşıyor”

Okullardaki kantin fiyatlarının da öğrencileri ve ailelerini zor durumda bıraktığını belirten Başevirgen, “Bu yıl zam almayan milyonlarca çalışan açlık ve yoksulluk sınırında mücadele ederken, öğrencilerin okul kantinlerinden yaptıkları harcamalar da artmıştır. Evde sağlıklı beslenemeyen çocukların okul kantinlerinde de gerçek anlamda beslenebilmesi imkansızdır. Ailelerin, besin değeri düşük kuru tost ve ayran için bile günlük 100-150 TL harcaması gerekiyor. Beslenemeyen bir öğrencinin dersi anlamasında ve kavramasında zorluk yaşar. Okullarda ücretsiz yemek uygulamasını maliyet yükü olarak gören iktidar yüzünden yine çocuklarımıza olan oluyor” dedi.

“Çocuklarımıza bu kötülüğü yapmaya kimsenin hakkı yok”

17 bin TL olan asgari ücretle geçinen bir ailenin, tek çocuğunun hayvansal protein ihtiyacını karşılamak için aylık gelirinin en az yüzde 20’sini harcaması gerektiğini söyleyen Bekir Başevirgen, “Çocuk sayısı arttıkça sağlıklı beslenme için ayrılması gereken miktar da artıyor. Barınma, ısınma, elektrik, su, ulaşım ve diğer masraflar da göz önüne alındığında asgari ücretle geçinen ailelerin çocuklarına böyle bir bütçe ayırması mümkün değil. Ekonomik sıkıntı çeken vatandaşlar, peynir yerine çökelek, et yerine bakliyat tüketerek geçinmeye çalışıyor. Çocuklarımızın bu şekilde mağdur edilmesi kabul edilemez, geleceğimizi kaybediyoruz” açıklamasını yaptı.

Kaynak: ANKA / Güncel

Bekir Başevirgen Asgari Ücret Milletvekili Ekonomi Manisa Eğitim Sağlık Güncel Çocuk

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Güvenliğiniz bizler için önemli. Bu yüzden gizlilik politikası sayfamızı inceleyiniz.