Anayasa Mahkemesi’ne (AYM), Öğretmenlik Mesleği Kanunu’nun iptali için CHP tarafından resmi başvuru yapıldı.
CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın, parti üyeleriyle birlikte AYM önünde yaptığı açıklamada, mahkemenin kamuoyunu ilgilendiren konularda hızlı karar vermesinin önemini vurguladı.
Günaydın, AYM kararlarının Resmi Gazete’de yayımlanmasının bazen aylar aldığına dikkat çekerek, bunun kamu vicdanını zedelediğini belirtti.
1 Haziran 2023’ten bu yana 39 yasa ve kararnameye ilişkin AYM’ye başvurduklarını hatırlatan Günaydın, bu durumun, Anayasa’ya aykırı düzenlemelerin sıklığını gösterdiğini ifade etti.
“Bu kanun, milli eğitim sistemimizi geliştirmekten uzak” diyen Günaydın, CHP’nin bu durumdan memnun olmadığını sözlerine ekledi.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Suat Özçağdaş da, 18 Ekim 2024’te Resmi Gazete’de yayımlanan kanunun iptal gerekçelerini açıkladı.
Özçağdaş, kanunun öğretmenlerin okul dışı imkanlarını belirsiz bıraktığını, güvenlik soruşturmalarında liyaketin değil siyasi etkenlerin ön plana çıktığını, hazırlık eğitiminde somut ölçütlerin eksik olduğunu ve aday öğretmen yetiştirme programının içeriğinin belirsiz olduğunu belirtti.
Uzun süre tartışılan ve geniş yankı bulan bu kanun teklifinin AYM’ye taşındığını belirten Özçağdaş, “Yaklaşık 1,2 milyon öğretmen, 1 milyon atanmayı bekleyen öğretmen ve 19 milyon öğrenciyi doğrudan ilgilendiren bu kanun, öğretmenlerin sorunlarını çözmüyor, yoksulluklarını gidermiyor, özel sektör öğretmenlerinin kayıp haklarını tanımıyor. Kısacası, milli eğitim sistemimizde iyileştirme sağlamıyor” dedi.
Kaynak: AA / Sefa Bilgitekin – Güncel Anayasa Mahkemesi Politika Güncel Eğitim Hukuk
GENEL
14 saat önceGENEL
14 saat önceGENEL
14 saat önceGENEL
14 saat önceGENEL
14 saat önceGÜNDEM
15 saat önceGENEL
15 saat önce