DOLAR 34,0512 -0.05%
EURO 38,0123 0.25%
ALTIN 2.824,460,78
BITCOIN 21487504.92967%
İstanbul
23°

PARÇALI BULUTLU

16:30

İKİNDİYE KALAN SÜRE

CHP Milletvekili Gürer’den Niğde’deki Tarihi Eserlere Acil Restorasyon Çağrısı
2 okunma

CHP Milletvekili Gürer’den Niğde’deki Tarihi Eserlere Acil Restorasyon Çağrısı

ABONE OL
Eylül 19, 2024 08:47
CHP Milletvekili Gürer’den Niğde’deki Tarihi Eserlere Acil Restorasyon Çağrısı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

(ANKARA) – CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Niğde’deki tarihi eserlerin bakımsızlık nedeniyle yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu dile getirerek, acil restorasyon çalışmaları çağrısında bulundu. Gürer, “Bu bölgedeki tarihi yapılarımız, bir an önce koruma altına alınmalı ve geçmişin izlerini taşıyan bu değerlerimize yeniden hayat verilmelidir. Yıllardır burayla ilgili herhangi bir adım atılmaması, kentin tarihi dokusunun yok olmasına sebep oluyor. Niğde’nin orta yerindeki bu bölgenin tamamı, tarihine uygun şekilde restore edilmeli ve mevcut harabeye son verilmelidir” şeklinde konuştu.

Gürer, Niğde’nin Bor ilçesinde koruma kararı bulunan tarihi yapıları yerinde inceleyerek, bölgedeki durumu yakından gözlemledi. Gürer, “Burası Niğde’nin en büyük ilçelerinden biri olan Bor’un merkezi. Bu konutlar, tarihi eserler kapsamında korunması gereken bir bölge sit alanı olarak belirlenmiş. Ancak, yıllardır herhangi bir çalışma yapılmadığı için burası, adeta savaş bölgesi gibi bir görünüme bürünmüş. Görenler, burayı savaşta bombalanmış bir yer zannediyor.” diyerek yaşadığı üzüntüyü dile getirdi.

Gürer, tarihi eserlerin korunması ve restorasyonunun önemini vurgulayarak, “Bu bölgedeki tarihi yerler bir an önce kurtarılmalı ve bölge, tarihi dokusuna kavuşturulmalı. Yıllardır burayla ilgili herhangi bir çalışma yapılmıyor. Bu yüzden kentin orta yerindeki bu bölgenin tamamı tarihe uygun şekilde onarılmalı ve mevcut mezbelelik haline bir son verilmelidir.” şeklinde konuştu.

Koruma kurullarınca tescillenen Niğde merkezde de çok sayıda konut bulunmasına rağmen, restore edilmemiş olmaları nedeniyle yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya. Niğde Merkez’de Kadıoğlu Konağı ve Cullaz Sokak’ta sınırlı sayıda konut kurtarılırken, 50’den fazla konut her yıl yıpranarak yıkılma tehlikesi altında. Niğde Merkez’de de çok sayıda tarihi konak kurtarılmayı bekliyor. Fertek, Yeşilburç, Hasaköy, Kayırlı, Konaklı gibi yerleşim yerlerindeki tarihi yapılar onarılmazsa yok olacak.

CHP Milletvekili Gürer'den Niğde'deki Tarihi Eserlere Acil Restorasyon ÇağrısıKaynak: ANKA / Güncel

Ömer Fethi Gürer Yerel Haberler Milletvekili Kültür Sanat Politika Kültür Güncel Niğde

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Güvenliğiniz bizler için önemli. Bu yüzden gizlilik politikası sayfamızı inceleyiniz.