Çeşme’nin kalbinde, Alaçatı Mahallesi’nin hareketli pazar yerinin ortasından akan su kanalında, çizgili kaplumbağalar yaşamlarını sürdürüyor. Ne var ki bu cennet köşesi, insan faaliyetlerinin yarattığı kirlilik tehdidi altında.
Pazar esnafının atıklarını ve kirli sularını boşalttığı kanal, kaplumbağaların yaşam alanına dönüşmüş durumda. İnsan kalabalığına aldırış etmeden, bazen kanaldan kıyıya çıkan bu canlılar, pazar yerinin renkli telaşının ortasında kendilerine bir yaşam alanı yaratmışlar.
Pamukkale Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yakup Kaska, çizgili kaplumbağaların Türkiye’de yaygın bir tür olduğunu belirterek, su kaynaklarının azaldığı bölgelerde bu canlıların kanalları kullanmak zorunda kaldığını hatırlattı.
Dayanıklı olmalarına rağmen, bu kaplumbağaların çevre kirliliğinden uzak tutulması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Kaska, çizgili kaplumbağaların Trakya, Ege, Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu’da yaygın olduğunu belirtti.
Göl ve akarsularda yaşayan bu canlıların ömürlerinin yaklaşık 30-40 yıl olduğunu ve yaz aylarında güneşlenmeyi sevdiklerini, kışı ise suyun dibinde kış uykusunda geçirdiklerini ekledi.
GENEL
7 saat önceGÜNDEM
8 saat önceGÜNDEM
8 saat önceGÜNDEM
8 saat önceGÜNDEM
8 saat önceGENEL
8 saat önceGENEL
8 saat önce