DOLAR 34,1151 0.28%
EURO 38,1432 0.21%
ALTIN 2.867,381,36
BITCOIN 21626920.80933%
İstanbul
23°

PARÇALI BULUTLU

16:29

İKİNDİYE KALAN SÜRE

Çeşme’deki Kaplumbağalar Kirlilik Tehdidi Altında
12 okunma

Çeşme’deki Kaplumbağalar Kirlilik Tehdidi Altında

ABONE OL
Ağustos 15, 2024 10:47
Çeşme’deki Kaplumbağalar Kirlilik Tehdidi Altında
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Çeşme’nin kalbinde, Alaçatı Mahallesi’nin hareketli pazar yerinin ortasından akan su kanalında, çizgili kaplumbağalar yaşamlarını sürdürüyor. Ne var ki bu cennet köşesi, insan faaliyetlerinin yarattığı kirlilik tehdidi altında.

Pazar esnafının atıklarını ve kirli sularını boşalttığı kanal, kaplumbağaların yaşam alanına dönüşmüş durumda. İnsan kalabalığına aldırış etmeden, bazen kanaldan kıyıya çıkan bu canlılar, pazar yerinin renkli telaşının ortasında kendilerine bir yaşam alanı yaratmışlar.

Pamukkale Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yakup Kaska, çizgili kaplumbağaların Türkiye’de yaygın bir tür olduğunu belirterek, su kaynaklarının azaldığı bölgelerde bu canlıların kanalları kullanmak zorunda kaldığını hatırlattı.

Dayanıklı olmalarına rağmen, bu kaplumbağaların çevre kirliliğinden uzak tutulması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Kaska, çizgili kaplumbağaların Trakya, Ege, Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu’da yaygın olduğunu belirtti.

Göl ve akarsularda yaşayan bu canlıların ömürlerinin yaklaşık 30-40 yıl olduğunu ve yaz aylarında güneşlenmeyi sevdiklerini, kışı ise suyun dibinde kış uykusunda geçirdiklerini ekledi.

Çeşme izmir Hayvanlar Çevre Doğa Kültür Sanat Güncel Haberler

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP