DOLAR 34,1026 0.24%
EURO 38,1457 0.1%
ALTIN 2.874,391,62
BITCOIN 2150854-0.49047%
İstanbul
20°

HAFİF YAĞMUR

13:02

ÖĞLEYE KALAN SÜRE

Çene Bozukluğu Ergenlerde Akran Zorbalığına Yol Açabilir
4 okunma

Çene Bozukluğu Ergenlerde Akran Zorbalığına Yol Açabilir

ABONE OL
Eylül 21, 2024 07:48
Çene Bozukluğu Ergenlerde Akran Zorbalığına Yol Açabilir
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Plastik cerrah, çene bozukluğunun ergenlerde akran zorbalığına yol açabileceğini açıkladı.

Samsun’da görev yapan Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı Opr. Dr. Emre Kıymık, ortognatik (çene) cerrahisi hakkında açıklamalar yaptı. Kıymık, özellikle ergenlik döneminde kemik gelişiminin hızlanmasıyla birlikte dişlerin birbiriyle uyumsuz olması, kemik yapısının farklı olması ve çenenin olduğundan daha sivri, çok geride veya çok ileride olması gibi durumların estetik problemlere yol açabileceğini belirtti. Bu durumun, çocukları akran zorbalığına karşı savunmasız hale getirdiğini vurguladı.

Dr. Kıymık, çene ameliyatları hakkında bilgi verirken, okul döneminde çene bozukluğu yaşayan çocukların akran zorbalığı ile karşı karşıya kalabileceğini dikkat çekti. “Okul dönemi başladı ve okul çağındaki çocuklar için akran zorbalığı diye bir gerçek var. Bu akran zorbalığı, kendi fiziksel özelliklerinin arkadaşları tarafından alay edilmesi durumudur,” dedi. Dr. Kıymık, plastik cerrahların bu durumlarda cerrahi tedaviler uygulayarak hastaların özgüvenini artırdıklarını belirtti.

Ortognatik cerrahinin çene ilerletme veya geriletme ameliyatlarını içerdiğini açıklayan Dr. Kıymık, bu ameliyatların özellikle ergenlik döneminde dişlerin kapanmamasında, kemik yapısının farklı olmasında ve çenenin istenmeyen bir şekilde sivri, geride veya ileride olmasında etkili olduğunu söyledi. Dr. Kıymık, diş hekimleri ve plastik cerrahların bu konuda birlikte çalıştığını ve hastaların önce ortodontik tedavi gördüklerini, ancak ileri derecede kemik ve diş yapısı bozukluğu olan kişilerde daha sonra cerrahi işlemlere ihtiyaç duyulduğunu belirtti. Ortognatik cerrahinin çene ilerletme, geriletme veya döndürme hareketleri ile hastalara sağlıklı bir ağız açıp kapatma, düzgün diş oturtumu ve estetik açıdan daha hoş bir çene görünümü sağlamayı amaçladığını açıkladı. Dr. Kıymık, çocuklarında çene bozukluğu olan ailelere, akran zorbalığına karşı koymaları ve gerekli tedavileri yaptırarak çocuklarının arkadaşları gibi normal bir görünüme sahip olmalarını sağlamaları çağrısında bulundu.

Çene Bozukluğu Ergenlerde Akran Zorbalığına Yol AçabilirKaynak: İhlas Haber Ajansı / FURKAN ABREK ÜNAL – Sağlık

Ergenlik Eğitim Sağlık

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP