DOLAR 34,1026 0.24%
EURO 38,1457 0.1%
ALTIN 2.874,391,62
BITCOIN 2147309-0.07345%
İstanbul
21°

PARÇALI BULUTLU

13:02

ÖĞLEYE KALAN SÜRE

Çavuştepe Kalesi’nde Yeni Bir Koridor Bulundu
5 okunma

Çavuştepe Kalesi’nde Yeni Bir Koridor Bulundu

ABONE OL
Ağustos 11, 2024 09:48
Çavuştepe Kalesi’nde Yeni Bir Koridor Bulundu
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Van’ın Gürpınar ilçesinde yer alan ve Urartu Kralı 2. Sarduri tarafından inşa edilen Çavuştepe Kalesi’nde yürütülen kazılar, tarihe ışık tutan önemli bir keşfe imza attı.

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) öncülüğünde gerçekleştirilen kazılarda, kale duvarlarının dışıyla iç kale arasında geçişi sağlayan yeni bir koridor ortaya çıkarıldı.

Prof. Dr. Rafet Çavuşoğlu başkanlığındaki arkeoloji ekibi, kalenin kuzey bölümünde yoğunlaşan çalışmaları sırasında 2 metre genişliğinde ve yaklaşık 11 metre uzunluğunda bir giriş koridoruna rastladı.

Depremler ve yangınlar nedeniyle yıkılmış olan koridorun, iç kaleyle takı atölyeleri ve dış surlar arasında bağlantı sağladığı düşünülüyor.

Van YYÜ Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Şevli, Çavuştepe Kalesi’nden çıkarılan eserlerin Van Müzesi’nde sergilendiğini hatırlattı ve kazıların 1960’lardan beri devam ettiğini vurguladı.

“Urartu Krallığı’nın başkenti Van’da, her geçen yıl yeni bulgular ortaya çıkıyor. Bu yıl yapılan kazılarda kalenin geçmişte büyük bir yangına maruz kaldığını gösteren izlere rastladık. Yangın taşları bile erittiği için, şiddetinin ne kadar büyük olduğunu tahmin edebiliyoruz. Aynı bölgede, dış surlar ile iç kale arasında bir kapı bulduk. Bu, yeni bir keşif ve bizi heyecanlandırıyor. Bu giriş, kalenin içine açılıyor.”

Prof. Dr. Çavuşoğlu ise uzun yıllardır iç kale ile dış surlar arasındaki bağlantıyı araştırdıklarını ve bu bulgunun çok değerli olduğunu ifade etti.

“Bu yılki kazılarda, iç mekanlar ile dış mekanlar arasında bağlantıyı sağlayan giriş veya koridoru bulduk. Bu bulgu, bu alanda önemli bir adım niteliğinde çünkü bu geçişi uzun zamandır arıyorduk. Koridorda yangın izleriyle karşılaştık. Bu da kalenin büyük bir yangın geçirdiğini gösteriyor. Ahşap çatı tamamen yanmış, duvarlardaki kerpiç yapılar da tuğlaya dönüşmüş durumda. Bu keşif, kalenin geçmişine dair önemli bilgiler sunuyor. Kazılar devam ediyor. Koridoru açarak, nelerin olduğunu göreceğiz.”

Arkeoloji Çavuştepe Van Kültür Kültür Sanat Güncel Haberler

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP