“`html
Ünlü Türk bilim insanı Canan Dağdeviren’in yaşamı, kariyeri ve aldığı ödüller hakkında detaylı bilgiler sunuyoruz. Sivas doğumlu olan ve çalışmalarına MIT’de devam eden bu başarılı bilim insanını yakından tanıyalım.
1985 İstanbul doğumlu Canan Dağdeviren, eğitim hayatına Kocaeli’nde başladı. Hacettepe Üniversitesi Fizik Mühendisliği bölümünden (2007) ve Sabancı Üniversitesi Malzeme Bilimi ve Mühendisliği programından (2009) mezun olduktan sonra, Fulbright bursuyla Illinois Üniversitesi’nde (UIUC) doktora eğitimine devam etti (2014). Doktora çalışmaları sırasında, giyilebilir ve esnek elektronik cihazlar üzerine yoğunlaştı.
Dağdeviren, pilsiz çalışan giyilebilir kalp çipi ve cilt kanseri teşhis cihazı gibi önemli medikal teknolojiler geliştirdi. Forbes 30 Yaş Altı Bilim İnsanları listesine girmesiyle de başarısını kanıtladı. Marie Curie ve Erdal İnönü’nün eserleri ve düşünceleri, bilim yolculuğunda önemli bir ilham kaynağı oldu.
Şu anda Massachusetts Institute of Technology (MIT) Medya Sanatları ve Bilimleri alanında LG Kariyer Geliştirme Profesörü ve yardımcı doçent olarak görev yapan Dağdeviren, Harvard Üniversitesi Fellows Cemiyeti’nde Junior Fellow olan ilk Türk bilim insanı olma unvanına da sahip. MIT Media Lab’da kendi araştırma grubu “Conformable Decoders”ı yönetiyor. Bu grup, malzeme bilimi, mühendislik ve biyomedikal mühendisliğinin birleştiği noktada, insan vücuduyla uyumlu elektromekanik sistemler üzerinde çalışıyor. Piezoelektrik malzemeler kullanarak insan organ hareketlerini enerjiye dönüştüren cihazların mucidi olarak biliniyor. Ayrıca, 18 Eylül 2019’dan beri Kadir Has Üniversitesi Mütevelli Heyeti üyesidir.
Çalışmaları, Washington Post, IEEE Spectrum, Forbes ve Nature Materials gibi saygın yayınlarda yer bulmuştur. Dağdeviren, sosyal medyayı kullanarak genç bilim insanlarını, özellikle STEM alanlarında çalışan kadınları motive etmeyi ve onlara ilham vermeyi amaçlıyor.
BM Konuşması
Şubat 2018’de Birleşmiş Milletler’de, kadınların bilimdeki rolüne dikkat çeken bir konuşma yaptı.
Başarıları arasında Forbes’in “30 Yaş Altı 30 Bilim İnsanı” listesinde yer alması, Harvard Üniversitesi’nin Genç Akademi üyeliğine seçilmesi, MIT Technology Review’un 35 Yaş Altı Mucitler listesinde yer alması ve Illinois İnovasyon Ödülü bulunmaktadır.
Kanser teşhisi koyabilen bir elektronik sütyen geliştiren Dağdeviren, bu ve diğer yenilikçi çalışmaları nedeniyle Sağlık Bakanlığı Aziz Sancar Bilim Ödülü’nü kazandı. Bu cihazın, tamamlandığında milyonlarca kadının sağlığına büyük katkı sağlayacağı düşünülüyor.
Haberler.com / Sena Demiröz
“`
GENEL
19 saat önceGENEL
19 saat önceGENEL
20 saat önceGENEL
20 saat önceGÜNDEM
21 saat önceGÜNDEM
21 saat önceGÜNDEM
21 saat önce