DOLAR 34,0004 -0.19%
EURO 38,0601 0.39%
ALTIN 2.829,160,95
BITCOIN 21606284.82828%
İstanbul
23°

HAFİF YAĞMUR

05:16

SABAHA KALAN SÜRE

Çanakkale’deki İnkaya Mağarası’nda 5 Bin Buluntu Bulundu
6 okunma

Çanakkale’deki İnkaya Mağarası’nda 5 Bin Buluntu Bulundu

ABONE OL
Eylül 12, 2024 08:51
Çanakkale’deki İnkaya Mağarası’nda 5 Bin Buluntu Bulundu
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Çanakkale’deki İnkaya Mağarası, 86 bin yıllık geçmişiyle Paleolitik döneme ait insan göçlerini aydınlatacak önemli bir keşif sunuyor. 2024 yılı kazılarında, yaklaşık 5 bin buluntu ortaya çıkarıldı. Kazı Başkanı Prof. Dr. İsmail Özer, bu buluntuların o dönem insanları tarafından kullanılan aletler olduğunu ve işlevlerinin belirlenmesi için çalışmaların devam ettiğini belirtti. Buluntular, kazı sezonunun sona ermesinin ardından Troya Müzesi’nin depolarına teslim edilecek.

İnkaya Mağarası, 2016 yılında Ankara Üniversitesi’nden Prof. Dr. İsmail Özer başkanlığındaki bir ekip tarafından keşfedildi. 2017-2020 yılları arasında uluslararası bir ekip tarafından yapılan kazılar, Anadolu ile Balkanlar arasında gerçekleşen Paleolitik dönem insan göçleri hakkında bilgi sağlayacak önemli bulgulara ulaştı. 2021 yılından itibaren Cumhurbaşkanlığı Kararlı Kazı statüsünde yürütülen çalışmalar, geçen yıl Türk Tarih Kurumu’nun desteğiyle devam etti. 15 kişilik bir ekip tarafından yürütülen 2024 yılı kazılarında yaklaşık 5 bin buluntu ortaya çıkarıldı.

Mağara içerisinde yapılan kazı çalışmaları, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın izni ve desteğiyle, Truva Bakır Maden ve T-Design Mühendislik sponsorluğunda gerçekleştiriliyor. Prof. Dr. Özer, kazı çalışmalarının 8’inci sezonunun gerçekleştiğini ve 3 farklı bölüme odaklandığını belirtti. Kazıların ilk 4 yılı Troya Müzesi Müdürlüğü Başkanlığı’nın yönetiminde, son 4 yılı ise Cumhurbaşkanlığı Kararlı Kazı statüsünde yapılıyor.

Prof. Dr. Özer, mağaranın batı bölümünün “atölye” olarak kullanıldığını ve diğer bölümlerde de farklı amaçlarla kullanılmış olabileceğine değindi. Mağaranın kaya yapısının çakmaktaşı olduğunu ve burada bulunan taşların aletlere dönüştürüldüğünü belirten Özer, buluntular arasında vurgaçlar, çekirdekler ve alet yapımında oluşan atıkların bulunduğunu söyledi. Kazı çalışmalarında 15 kişilik bir ekip görev aldı ve çalışma sonuna doğru ekibin büyüyeceği belirtildi.

Prof. Dr. Özer, önceki yıllarda elde edilen 20 bin yontma taş alete ek olarak 2024 yılında yaklaşık 5 bin buluntu daha bulunduğunu ve toplam buluntu sayısının 25 bine ulaştığını belirtti. Bu buluntuların Troya Müzesi’nde saklanacağını ve uzmanlar tarafından analiz edileceğini ifade etti. Yontma taşlar üzerinde yapılan detaylı analizler, bu aletlerin o dönem insanları tarafından hangi amaçla ve işlevlerde kullanıldığını ortaya çıkaracak.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Kültür Sanat

Kültür Sanat Çanakkale Kültür Güncel Çan

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP