Çanakkale’nin Ezine ilçesindeki bir antik taş ocağında, yaklaşık 1600 yıllık dev Roma dönemi granit sütunları, 10 metreye varan uzunluklarıyla günümüzde bile ilk günkü ihtişamını koruyor. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Reyhan Körpe, bu sütunların, Alexandria Troas Kenti yakınlarındaki taş ocağından çıkarıldığını ve Akdeniz’in çevresindeki birçok kente taşındığını belirtiyor.
Ezine’ye bağlı Yahyaçavuş köyü yakınlarındaki bu antik granit ocakları, 1600 yıllık dev sütunlarıyla ziyaretçilerin ilgisini çekiyor. Yaklaşık 10 metre uzunluğunda ve 1,5-2 metre çapındaki bu sütunlar, Roma döneminin ihtişamlı mimarisinin görkemli kalıntılarını temsil ediyor. Prof. Dr. Körpe, bu sütunların Roma İmparatorluğu’nun çöküşünün bir sembolü olduğunu ifade ediyor.
‘SİPARİŞ EDİLMİŞ, İŞLENMİŞ, AMA GİTMEYİ BAŞARAMAMIŞ’
Prof. Dr. Körpe, bu taş ocağının milattan önce 7. yüzyıldan beri kullanıldığını, ancak Alexandria Troas Antik Kenti’nin kurulmasından sonra Roma döneminde daha büyük ölçekte kullanılmaya başlandığını vurguluyor. Bu ocaktan çıkan taşlar, sadece Alexandria Troas için değil, Roma İmparatorluğu’nun Akdeniz’deki diğer şehirleri için de kullanılıyormuş. Bu devasa sütunlar, Koçali ile Alexandria Troas arasındaki yol üzerinde herkesin dikkatini çekiyormuş. Prof. Dr. Körpe, bu sütunların son aşamada işlenmiş olmasına rağmen bir şekilde hedefine ulaşamadığını ve bu nedenle orada kaldığını belirtiyor. Yani, bu sütunlar, bilinmeyen bir yere gönderilmek üzere sipariş edilmiş, işlenmiş, ancak bir sebeple yolculuğunu tamamlayamamış.
‘ANTİK SÜTUNLAR, ROMA İMPARATORLUĞU’NUN ÇÖKÜŞÜNÜ YANSITIYOR’
Prof. Dr. Körpe’ye göre, Roma İmparatorluğu, Britanya’dan Mezopotamya’ya kadar uzanan devasa bir imparatorluktu ve Akdeniz Romalıların ‘Bizim deniz’ olarak gördükleri bir iç denizdi. Alexandria Troas Kenti’nde imal edilen bu sütunlar ve diğer mimari bloklar, Akdeniz çevresindeki tüm şehirlere gönderiliyordu. Prof. Dr. Körpe, bu sütunların Alexandria Troas Limanı’na doğru yola çıkmış ancak bir felaket nedeniyle hedefine ulaşamadığını düşünüyor. Bu sütunlar, sanki bir büyük felaket sonrası donmuş bir saatin akrep ve yelkovanını andırıyor. Onlar, Roma İmparatorluğu’nun çöküşünün bir sembolü olarak karşımızda duruyorlar.
Haber – Kamera: Nazif Cemhan ŞEN / ÇANAKKALE,
Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel Kültür Sanat Çanakkale Güncel Sanat Ezine Roma”
GENEL
Az önceGENEL
Az önceGENEL
Az önceGENEL
1 dakika önceGÜNDEM
48 dakika önceGÜNDEM
48 dakika önceGÜNDEM
48 dakika önce