DOLAR 34,1026 0.24%
EURO 38,1457 0.1%
ALTIN 2.874,391,62
BITCOIN 2150116-0.02121%
İstanbul
21°

PARÇALI BULUTLU

13:02

ÖĞLEYE KALAN SÜRE

Çanakkale’de 61. Uluslararası Troia Festivali Başladı
6 okunma

Çanakkale’de 61. Uluslararası Troia Festivali Başladı

ABONE OL
Ağustos 11, 2024 07:48
Çanakkale’de 61. Uluslararası Troia Festivali Başladı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Bu yıl 61. kez düzenlenen Uluslararası Troia Festivali, görkemli bir törenle Troya Antik Kenti’nde açıldı.

Törende konuşan Çanakkale Valisi Ömer Toraman, festivalin 61 yıldır kesintisiz devam eden köklü bir gelenek olduğunu vurguladı. Bu kadar uzun süreli festivallerin dünyada nadir olduğunu belirten Toraman, Troya’nın sadece Çanakkale’nin değil, Türkiye’nin ve tüm insanlığın değerli bir mirası olduğunu hatırlattı.

“Troya bugün dünyanın her köşesinde biliniyor ve tanınıyor,” diyen Toraman, Çanakkale’nin Troya’nın yanı sıra birçok başka antik kente de ev sahipliği yaptığını ifade etti. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın bu zenginliği desteklemek amacıyla ilimizdeki 9 ören yerinin kazısını finanse ettiğini ve üçüne, Troya dahil olmak üzere, 12 ay boyunca kazı izni verdiğini belirtti.

Çanakkale Belediye Başkanı Muharrem Erkek ise Troya’nın binlerce yıl süren tarihinin sadece bir şehirden daha fazlasını temsil ettiğini, Anadolu uygarlığının ve insanlık tarihinin önemli bir parçası olduğunu vurguladı. Troya’nın benzersiz bir coğrafyada yer aldığını belirten Erkek, denizin, çamlıkların ve zeytinliklerin bir arada bulunduğu bu eşsiz bölgenin, büyük bir savaşın, barışın ve unutulmaz bir serüvenin kalbi olduğunu söyledi.

“1963’ten bu yana her yıl yeniden canlandırdığımız Troya ruhunu bugün de aynı heyecanla selamlıyoruz,” diyen Erkek, yerel bir proje olarak başlayan festivalin 1992’de uluslararası statüye kavuştuğunu, Troas Bölgesi’nin ise 1996’da milli park ilan edildiğini ve 1998’de UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ne dahil edildiğini belirtti.

Festivalde “Homeros Bilim, Kültür ve Sanat Ödülü”, Prof. Dr. İlber Ortaylı’ya Başkan Erkek tarafından takdim edildi.

Troya Antik Kenti Kazı Başkanı ve ÇOMÜ İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Rüstem Aslan da İlber Ortaylı’ya “A Journey To The Homeric Landscape Troy” isimli kitabını hediye etti.

“61. Uluslararası Troia Festivali Afiş Yarışması”nda birincilik ödülü Mesut Tanrıkulu’na, mansiyon ödülleri ise Derin Bilecenoğlu ile Sude Nur Toy’a verildi.

Törene, CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Taşçıer, CHP Çanakkale Milletvekilleri İsmet Güneşhan ve Özgür Ceylan, Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Mustafa Biçen, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cüneyt Erenoğlu, İl Kültür ve Turizm Müdürü Çağman Esirgemez, Troya Müzesi Müdürü Rıdvan Gölcük ile çok sayıda davetli katıldı.

Şehrin çeşitli noktalarında düzenlenecek festival etkinlikleri 13 Ağustos’ta sona erecek.

Kaynak: AA / Güncel

Uluslararası Troia Festivali Çanakkale Belediyesi Çanakkale Belediyesi Türkiye Edebiyat Sanat Kültür Kültür Sanat Güncel Haberler

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP