DOLAR 34,0713 0.14%
EURO 38,0911 0.01%
ALTIN 2.835,570,24
BITCOIN 21487103.64535%
İstanbul
23°

HAFİF YAĞMUR

05:17

SABAHA KALAN SÜRE

Çanakkale’de 109 Yıl Sonra Patlamamış 18 Top Mermisi Bulundu
9 okunma

Çanakkale’de 109 Yıl Sonra Patlamamış 18 Top Mermisi Bulundu

ABONE OL
Eylül 17, 2024 07:48
Çanakkale’de 109 Yıl Sonra Patlamamış 18 Top Mermisi Bulundu
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Gelibolu Yarımadası’nın Eceabat ilçesinde, 109 yıl önce yaşanan Çanakkale Savaşları’nın izleri gün yüzüne çıktı. Büyükanafarta köyü yakınlarında bir köylünün köpeğinin yavrularını aradığı sırada 18 adet patlamamış top mermisi bulundu. Buluntuların Türk tarafının kullandığı Krupp marka toplara mı yoksa Avusturya- Macaristan’dan gelen obüs bataryalarına mı ait olduğu araştırılacak.

Olay, köylünün köpeğinin doğum yaptığı yerden yavrularını almak için arazide dolaştığı sırada meydana geldi. Köylü, yerde top mermisi buldu ve durumu hemen yetkililere bildirdi. İhbar üzerine gelen Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı ve jandarma ekipleri, bölgeye güvenlik önlemleri aldı.

Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı’na bağlı ekipler tarafından yapılan kazı çalışmalarında, 150 milimetre çapında 18 adet patlamamış top mermisi daha bulundu. Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı Müzeler Koordinatörü Mert Çatalbaş, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Çanakkale Tarihi Alanı’nın dünyanın en iyi korunmuş savaş alanlarından biri olduğunu ve bu alanlarda 109 yıl önce yaşanan savaşlardan kalma buluntulara sıkça rastlandığını belirtti. Çatalbaş, “Bu topraklara maneviyat kazandıran da bu özelliği. Bu kalıntılar bazen arkeolojik araştırmalarda, bazen de rastlantısal olarak karşımıza çıkabiliyor. Bugün Büyükanafarta köyünde ortaya çıkarılan top mermileri de bunlardan bazıları. Bir vatandaşımızın haber vermesi ile direkt Jandarma Patlayıcı Madde İmha Timleri ekipleri ile birlikte bölgeye intikal ettik. Gerekli önlemleri aldıktan sonra dedektör taraması ile daha fazla top mermisi olup olmadığını kontrol ettik” dedi.

‘KAZI ÇALIŞMALARI 10 GÜN KADAR SÜREBİLİR’

Sahada 150 milimetrelik 18 adet top mermisi tespit edildiğini belirten Çatalbaş, “Topların Türk tarafının kullandığı Krupp marka toplara mı yoksa Avusturya- Macaristan’dan kasım ayında yarımadaya ulaşan obüs bataryalarına mı ait olduğu yapılacak araştırmalarla netleşecektir. Alanın temizliğinin ardından mermilerin tam sayılarının tespiti ve güvenli bir şekilde kaldırılması için kazı çalışmaları 10 gün kadar sürebilir. Başkanlığımız kurulduktan sonra imha edilen tehlike arz eden top mermilerinin sayısı 60’a yaklaştı. Bu konuda il ve ilçe jandarma PAMİT ekiplerine de teşekkür etmek gerekiyor. Vatandaşlarımızın da artık bu konu hakkında bilinçlendiğini ve herhangi bir kazaya mahal vermediğini görmek sevindirici” diye konuştu.

Haber – Kamera: Nazif Cemhan ŞEN / ÇANAKKALE,

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Dünya

Gelibolu Yarımadası Yerel Haberler Kültür Sanat Çanakkale Güvenlik Gelibolu Eceabat Dünya

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP