DOLAR 34,3625 0.03%
EURO 37,4289 0.07%
ALTIN 3.021,39-0,03
BITCOIN 2348415-0.81615%
İstanbul
12°

AZ BULUTLU

12:53

ÖĞLEYE KALAN SÜRE

Çanakkale Savaşları’nda Kahramanlık ve Siperlerin Anlamı
6 okunma

Çanakkale Savaşları’nda Kahramanlık ve Siperlerin Anlamı

ABONE OL
Kasım 4, 2024 11:47
Çanakkale Savaşları’nda Kahramanlık ve Siperlerin Anlamı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Çanakkale Savaşı’nda gösterilen kahramanlık, siperlere verilen isimlerle yaşatılıyor. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Atatürk ve Çanakkale Savaşlarını Araştırma Merkezi (AÇASAM) Müdür Yardımcısı Dr. İsmail Sabah, siperlerin kahramanların isimleriyle anılmasının “Çanakkale ruhu”nun önemli bir göstergesi olduğunu belirtiyor.

109 yıl önce yaşanan Çanakkale Savaşları’nın izleri bugün bile Tarihi Alan’da görülebiliyor. Kara savaşlarında yaşanan kahramanlık hikayeleri, bazı siperlerin isimlerine ilham kaynağı olmuş. Dr. Sabah, siperlerin o dönemdeki kanlı çatışmaların izlerini taşıdığını ve isimlerin de o dönem yaşanan kahramanlıkları hatırlattığını söylüyor.

‘KAHRAMANLIĞA SAHNE OLAN SİPERLERE NUMARA YERİNE İSİM VERİLMİŞ’

Dr. Sabah, 18 Mart 1915 Deniz Zaferi’nden sonra kara savaşlarının başladığını hatırlatarak, Türk birliklerinin 29 Mayıs 1915’te kazdıkları siperlere numara verme emri verildiğini söylüyor. Ancak bu emrin özel bir olay ya da kahramanlığa sahne olan siperlerde numara yerine isim verilmesine izin verdiği belirtiliyor. Dr. Sabah, o dönemki askeri krokilerde Münib Efendi Siperi, Sedat Efendi Siperi ve Mehmet Çavuş Siperi gibi isimlerin kullanıldığını da ekliyor.

Dr. Sabah, Merkeztepe’deki 50 numaralı siperin, bir kahramanlık anısına “Sabri Efendi Siperi” olarak anıldığını ve Yüzbaşı Sabri Efendi’nin hikayesini anlatıyor. 19 Mayıs taarruzunda Yüzbaşı Sabri Efendi, askerleriyle birlikte Anzak siperlerine doğru ilerlemiş ancak makina tüfek ateşi nedeniyle geri çekilmek zorunda kalmış. Ertesi gün siperleri güçlendirme emri gelince geri çekilmeyen Sabri Efendi, düşman siperlerine yaklaşarak siper kazmaya başlamış. 29 Mayıs’taki numaralandırma emrinde bu siper 50 numara ile tanımlanmış ancak Yüzbaşı Sabri Efendi’nin gösterdiği kahramanlık nedeniyle “Sabri Efendi Siperi” adını almış. Bugün milyonlarca insan bu siperin yanından geçerek o dönem yaşananların izlerini görebiliyor.

‘ÇANAKKALE RUHU BU SİPERLERDE SAVAŞAN KAHRAMANLARIN SAYESİNDE KAZANILMIŞTIR’

Dr. Sabah, “Çanakkale ruhu, isimleriyle siperleri yaşatan kahramanların sayesinde kazanılmıştır” diyerek, bu kahramanların Arıburnu’nda aylarca süren mücadelelerde gösterdikleri cesaret ve azim sayesinde Çanakkale Zaferi’nin kazanıldığını vurguluyor. 1915 yılında isimleri siperlerde yaşatılan bu kahramanlar, bugün Türk Milleti’nin gönlünde yaşamaya devam ediyor.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel Kültür Sanat Çanakkale Politika Güncel”

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Güvenliğiniz bizler için önemli. Bu yüzden gizlilik politikası sayfamızı inceleyiniz.