DOLAR 34,1026 0.24%
EURO 38,1457 0.1%
ALTIN 2.874,391,62
BITCOIN 2147457-0.02682%
İstanbul
23°

HAFİF YAĞMUR

13:02

ÖĞLEYE KALAN SÜRE

Çalışma saatleri değişiyor! İşte yapılması planlanan düzenlemeden detaylar
16 okunma

Çalışma saatleri değişiyor! İşte yapılması planlanan düzenlemeden detaylar

ABONE OL
Ağustos 19, 2024 08:55
Çalışma saatleri değişiyor! İşte yapılması planlanan düzenlemeden detaylar
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Türkiye’de 30 milyondan fazla çalışanı doğrudan etkileyen İş Kanunu’nda önemli değişiklikler gündemde. Hükümet, ücretlerden çalışma saatlerine, tatil düzenlemelerinden esnek çalışma modellerine kadar pek çok konuda yeni düzenlemeler yapmak için kolları sıvadı.

Yatırım Ortamını İyileştirme Koordinasyon Kurulu’nda Tartışıldı

Geçtiğimiz hafta Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz başkanlığında toplanan Yatırım Ortamını İyileştirme Koordinasyon Kurulu’nda konu masaya yatırıldı. Toplantıda, değişen çalışma biçimlerine uyum sağlamak için teknik çalışmalar yapılması ve yeni nesil esnek çalışma modellerinin iş dünyası ve çalışanlar için uygun hale getirilmesi ele alındı. Uzaktan çalışma, kısmi çalışma ve platform çalışması gibi modellerin mevzuata yansıtılması için iş-özel hayat dengesi gözetilerek kararlar alınması hedefleniyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sinyal Vermişti

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Haziran ayında açıkladığı Tasarruf ve Verimlilik Paketinde esnek çalışma modelinin uygulanacağını duyurmuş ve konu hakkında tüm paydaşlarla görüşüleceğini belirtmişti. Bakan Işıkhan, Uluslararası Çalışma Örgütü’nde de konuyu gündeme getirerek, “Sosyal güvenlik mevzuatını ve uygulamalarını değişen iş gücü piyasası şartlarına ve yeni nesil esnek çalışma şekillerine uyumlu hale getireceğiz” demişti. Değişiklik kapsamında çalışma saatlerinde de düzenlemeler yapılması bekleniyor. 45 olan haftalık çalışma saatlerinin 40 saate, bazı meslek gruplarında ise 48 saat olan çalışma saatlerinin 40 saate düşürülmesi gündemde.

Muhalefet Haftalık Çalışma Saatini 37,5 Saate Düşürmeyi Öneriyor

Önceki dönem Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, “Çalışma hayatını modernize ederek çalışma sürelerini yeniden düzenlememiz gerekiyor” demişti. Muhalefet ise geçen yıl TBMM’ye haftalık çalışma saatlerinin 37,5 saate düşürülmesi için kanun teklifi sunmuştu.

Türkiye gazetesinde yer alan bir haberde, hükümet kaynakları konuya ilişkin şu açıklamayı yaptı: “Yeni çalışmalarda merkeze çalışanı koyuyoruz. Çalışanı güçlendirirsek işletme ve işveren de gelişir. Çalışanı güçlendiremezsek yapılan düzenlemelerin ve değişikliklerin etkisi sınırlı kalır. Yapılacak düzenlemelerde çalışanların vasıflarını geliştirmeye yönelik hükümler yer alacak. Sosyal sorumluluk projeleri yürüten birçok işletme kendi çalışanlarına yeterince ücret ödemiyor. Bu dengesizliğin giderilmesi gerekiyor.”

Kaynak: Haberler.com / Ekonomi

Çalışma Bakanlığı Ekonomi Tatil İş Dünyası Yaşam Politika Ekonomi Haberler

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP