DOLAR 34,2606 0.02%
EURO 37,4262 0.07%
ALTIN 2.917,680,02
BITCOIN 22589931.83639%
İstanbul
21°

AZ BULUTLU

15:59

İKİNDİYE KALAN SÜRE

Bütçe maratonu gergin başladı! Vekiller birbirine girdi
5 okunma

Bütçe maratonu gergin başladı! Vekiller birbirine girdi

TBMM Genel Kurulu’nda 12 gün sürecek bütçe maratonu başladı. Meclis Başkanı Şentop’un yönettiği görüşmelerin ilk gününde tansiyon yükseldi, vekiller birbirine girdi

ABONE OL
Ekim 15, 2024 11:38
Bütçe maratonu gergin başladı! Vekiller birbirine girdi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda, 2023 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi’nin görüşmeleri, haftasonları da dahil olmak üzere 12 gün sürecek bir maratonla başladı. Görüşmelere CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun grup adına yaptığı konuşmayla başlandı ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de salonda yerini aldı. İlk gün, bütçenin tamamı üzerine yoğunlaşan görüşmeleri TBMM Başkanı Mustafa Şentop yönetti ve Cumhuriyet’in 100. yılının bütçe görüşmelerine hayırlı sonuçlar getirmesini diledi.

Şentop, konuşmasında kadınların seçme ve seçilme hakkının verilmesinin 88. yıl dönümüne de değinerek, bu önemli kararda emeği geçenleri anarak, kadınların siyasi katılımının daha da artacağı günlere duyduğu umudu dile getirdi.

AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, CHP liderinin eleştirilerine yanıt vererek, Kılıçdaroğlu’nun Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın halkta karşılığının kalmadığını söylediğini hatırlattı ve Kılıçdaroğlu’nu er meydanına adaylığını ilan etmeye davet etti. Kurtulmuş, Kılıçdaroğlu’nun konuşmasının bütçe görüşmesi değil, bir cumhurbaşkanlığı adaylığı konuşması olduğunu savundu.

Kurtulmuş, muhalefetin hileli zarlarla seçim kazanma iddialarını da reddederek, AK Parti’nin milletin gönlüne girerek seçimleri kazandığını vurguladı.

Bütçe maratonu gergin başladı Vekiller birbirine girdi

Kurtulmuş’un konuşması sırasında muhalefet vekillerinin tepkisi yoğunlaştı ve bazı vekiller ön sıralara doğru yürüdü. Durumu kontrol altına almak isteyen Şentop, muhalefete çalışma düzenini bozmaktan İçtüzük uyarısı yaptı, ancak sloganlı tepkiler devam etti ve Şentop birleşime ara vermek zorunda kaldı. AK Parti ve CHP grupları arasında yaşanan atışma arbedeye dönüştü ve vekiller arasında fiziki kavga çıktı, ancak idare amirlerinin araya girmesiyle olay kontrol altına alındı.

Bütçe maratonu gergin başladı Vekiller birbirine girdi

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Nurettin Canikli, konuşmasında hükümetin yeni ekonomi modelini savundu ve faiz oranlarının düşürülmesinin büyümeyi sağladığını, fakirleşme değil zenginleşme olduğunu iddia etti.

Bütçe maratonu gergin başladı Vekiller birbirine girdi

MHP lideri Bahçeli, kuliste milletvekilleriyle sohbet ederken Altılı Masa’nın cumhurbaşkanı adayını anketle belirleyeceği iddiası üzerine “Tercihim sınıf arkadaşımdır” diyerek Kılıçdaroğlu’nu işaret etti. Bahçeli, Kılıçdaroğlu ile Ankara İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi’nde aynı dönem öğrenim görmüştü.

Bütçe maratonu gergin başladı Vekiller birbirine girdi

Bütçe görüşmelerinde Genel Kurul’a her zaman ilk gelen lider Bahçeli olurdu, ancak bu kez HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar salona önce geldi. Kılıçdaroğlu ve Bahçeli de kısa bir süre sonra muhalefet kulisine girdiler. Sancar, İYİ Parti grubu adına yapılan konuşmalar sırasında bir grup milletvekiliyle birlikte salondan ayrıldı. Kılıçdaroğlu ve Buldan, görüşmelerde verilen arada kuliste karşılaştılar ve tokalaştılar.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Kılıçdaroğlu’nun açıklamalarına sert bir şekilde yanıt verdi ve CHP’yi ülkeyi uyuşturucu ve kara para aklamayla itham etmekle suçlayarak “El insaf, Allah’tan kork! Kendi ülkesini uyuşturucu ve kara para aklamayla itham eden bir siyasi parti genel başkanına cevap vermek bile zul. Ortalığı bulandırmak, yasadışı işlemleri teşvik eden bir hükümet olarak bize iftira atmak en basit tabirle insafsızlıktır, bu millete ihanettir, bu ülkeye ihanettir. Türkiye Cumhuriyeti devletinin ve bakanlarının uyuşturucuyla ilişkili olduğuna dair elinde bilgi veya bulgu olup da açıklamayan namerttir” dedi. Oktay, “Bizim kadrolarımızı 3. sınıf diye itham edenlere şahsım ve tüm kabine arkadaşlarım adına sesleniyorum: Senin tüm kadrolarına da, atadığın 70 kişilik toplama danışmanlarının tamamına da açıkça meydan okuyoruz! Hodri meydan! 100. yılın bütçesiyle, Cumhuriyetimizin yeni yüzyılına, Türkiye Yüzyılına güçlü bir başlangıç yapıyoruz. 2053, 2071 hedeflerimizi de dâhil ettiğimiz Türkiye Yüzyılı programımızda bu millete sözümüz, sevdamız, ahdimiz var” ifadelerini kullandı.

Görüşmeler sırasında AK Parti Genel Başkanvekili Kurtulmuş, “Bu memlekette vesayet odakları sadece şurayı bombalayan FETÖ’nün eli kanlı katilleri değildir, bu memleketteki vesayet odakları ekonomide, siyasette, ticarette, ülkenin kanını emen bir avuç azınlıktır, ona karşı mücadele ettiğimiz için bunlar yapılabilmiştir” dedi. Bu sırada CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, Kurtulmuş’a “Siz atadınız onları! Siz getirdiniz onları!” diye seslendi. Sertel’in “Doğruyu söylemeyen o… çocuğu” sözleri tartışmayı alevlendirdi.

Meclis Başkanı Şentop, görüşmelerin sonunda Sertel’e Meclis İçtüzüğü’nün 163. maddesi uyarınca kınama cezası verilmesini oylamaya sundu ve Sertel kınama cezası aldı.

ÖNDER YILMAZ, MEHTAP GÖKDEMİR, AYŞEGÜL KAHVECİOĞLU, NAMIK DURUKAN, ASLIHAN ALTAY KARATAŞ – ANKARA 

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Güvenliğiniz bizler için önemli. Bu yüzden gizlilik politikası sayfamızı inceleyiniz.